Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zima na nezateplené české ambasádě v Berlíně: Otužili se zaměstnanci i velvyslanec

Autor: Anna Bukovanská - 
23. března 2023
05:50

Na berlínskou ambasádu v úterý 21. března přijel prezident Petr Pavel a na místě byly i Blesk Zprávy. Zjistili jsme, že zvlášť letos německé velvyslanectví trápily ceny energií. Brutalistická budova je totiž nezateplená, proto se její zaměstnanci museli teple oblékat. Už na podzim by se však její zaměstnanci měli přestěhovat jinam a příští rok by snad konečně mělo dojít na plánovanou rekonstrukci. 

Brutalistické budovy českého velvyslanectví v bývalém Východním Berlíně si nejde nevšimnout. Navrhli ji architekti Machoninovi, pod jejichž rukama vznikala i podoba mnoha nezapomenutelných budov na území České republiky. Jmenovat můžeme pražský Obchodní dům Kotva nebo karlovarský Spa Hotel Thermal.

Vypadá to však, že energetická krize ještě zdůraznila problémy, které ambasáda měla už dříve. Je v ní totiž pěkná zima – budova není zateplená, uzpůsobená současnosti nejsou například ani kouřová okna. V létě je tak v budově horko, v zimě chlad. „Otužila jsem se,“ řekla Blesk Zprávám jedna ze zaměstnankyň.

A chlad pocítili během návštěvy českého prezidenta i novináři. V místnosti, která pro ně byla určená, se totiž rozbilo topení. S pozvolným příchodem jara a mírnou zimou se to ale dalo zvládnout.

Podle českého velvyslance Tomáše Kafky by ale i kvůli těmto potížím příští rok mělo dojít na ambasádě k velké rekonstrukci.

„Energie jsou drahé a budova skutečně už delší dobu potřebuje na mnoha místech zásadní opravu. Před tou rekonstrukcí tady ale nikdo nechtěl dělat dílčí úpravy. Tak jsme se dostali do situace, kdy lidé spíš musí sloužit té budově, než aby ona sloužila jim. To dlouhodobě není udržitelný stav,“ sdělil Blesk Zprávám.

Česká ambasáda v Berlíne. (březen 2023) Česká ambasáda v Berlíne. (březen 2023) | Blesk:Jakub Poláček

O naštěstí mírné zimě mluvil Kafka začátkem března i v Interview ČT24. „Zima byla sice mírná, to jsme ocenili hlavně na naší ambasádě v Berlíně, protože ta je bohužel tak energeticky neúsporná, že jediná naše šance byla, abysme aspoň trochu ty náklady zmírnili, že jsme tam vypínali asi po hodině topení, takže kolegové a kolegyně nemuseli být navlečeni, ale všichni jsme věděli, proč to děláme,“ uvedl.

Jak už před pár měsíci odpověděl Odbor správy majetku Ministerstva zahraničních věcí německé novinářce a architektce Tanje Schefflerové pro odborný časopis Bauwelt, všechna technická zařízení jsou v budově původní. Fungují jen díky tomu, že jsou pečlivě udržována. A tématem je také zmíněná energetická náročnost. Použité materiály totiž udržení vhodné teploty uvnitř ambasády nenahrávají.

V souvislosti s materiály se mluvilo také o možném výskytu azbestu, během měření se překročení hygienických norem nezjistilo. Konkrétně azbest se má ale rovněž během rekonstrukce řešit.

Opravy dopadnou i na zaměstnance, kteří se na čas budou muset vystěhovat a fungovat jinde. „My bychom se měli letos na podzim stěhovat do nějakého dočasného příbytku,“ uvedl pro Blesk Zprávy Kafka s tím, že to však ještě není stoprocentně rozhodnuté, i když na dobré cestě. To vnímají například ti, kteří jeli působit do Berlína jen na nějakou dobu a nové ambasády už se tak nejspíš nedočkají.

Vrátí se totiž mezitím pracovat zpátky do Čech. Končit obvyklé čtyřleté období působení na ambasádě bude i Kafkovi. Ten totiž v Německu pracuje pro Česko od roku 2020. A jestli na pozici zůstane déle, to nezáleží na něm, řekl Blesk Zprávám. I po rekonstrukci si každopádně ambasáda zachová svou původní úlohu – zůstane českým velvyslanectvím.

Kafka: „Česká ambasáda je v Berlíně poslední mohykán brutalismu“ 

Jedním z problémů je i to, že se nyní využívá pouze asi třetina celé budovy. Po rekonstrukci by se přitom zbylé prostory mohly použít jako kanceláře nebo jako služební byty. Ty si nyní Česko v Berlíně pronajímá. Zřízení bytů ale bude muset proběhnout citlivě. Navrženo bylo například vložení schodišťového tubusu. Na některých místech v horních patrech by mohlo dojít také na decentní prolomení fasády lodžiem.

Obnovená má být celá reprezentativní část ambasády. Všechny interiéry dnes vypadají tak, jak byly navrženy původně, což je rarita. Během rekonstrukce by pak měly být „repasovány“. To znamená, že je rozeberou, opraví a znovu složí. Na rekonstrukci ambasády by měla dohlížet i jedna z autorů budovy – architektka Věra Machoninová. Rekonstrukce se naopak nedotkne vnějšího vzhledu velvyslanectví. Nezmění se ani její objem.

Teď to tedy vypadá, že se ambasáda konečně dočká několika vylepšení. Rekonstrukce se přitom měla dočkat už před lety. Začít měla naposled v roce 2021 a i podle samotných zaměstnanců se to plánuje už dlouhá léta.

Brutalistické budovy jsou přitom mnohdy v ohrožení. V Česku už neexistuje například dejvický hotel Praha, mračna se stahují také nad žižkovskou Ústřední telekomunikační budovou.

A chvíli to dobře nevypadalo ani pro samotnou berlínskou ambasádu. V minulosti byla zvažována i její demolice, budova se ale nachází v památkové zóně a nová výstavba by byla finančně velmi náročná. Možná i náročnější než rekonstrukce, jak tehdy uvedl Český Rozhlas.

„Je to pro Berlín ikonická budova, architektonický brutalismus. Zejména v západní Evropě se možná v době určitých pochybností, jestli je to udržitelné, jestli je to dostatečně atraktivní, podobné budovy i třeba bouraly. Takže jich zase nezůstalo tolik, naše budova v Berlíně je tedy tak trochu i poslední mohykán brutalismu. A vlastně lidé to tady mají i svým způsobem, i sami Němci, ve velké oblibě. Když tu budovu správně opravíme, tak ji zachováme dnes už nejen pro Českou republiku, ale i pro Berlín a jeho panorama,“ zakončil Kafka pro Blesk Zprávy.

Video  Pavel se v Berlíně setkal s kancléřem Scholzem (21.3.2023)  - Blesk: Anna Bukovanská
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa