Dnes schválenými změnami složení rady odpovídá dohodě mezi koaličními Piráty, Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a STAN. Piráti podle ní obsadili čtyři místa, Spolu tři a STAN jedno. V radě také podle dohody zasedají zástupci obou opozičních stran. Za ANO to je Ondřej Prokop, za Prahu Sobě pak zůstal ve funkci Adam Scheinherr, který byl v minulém volebním období náměstkem primátora pro dopravu. Posledních pět míst v radě tvoří zástupci zaměstnanců.

Již před dvěma týdny radní města schválili první změny v dozorčí radě podniku, když z ní odvolali bývalého náměstka primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) a Petru Kolínskou a zvolili Zdeňka Hřiba (Piráti), zastupitelku Gabrielu Lněničkovou (Piráti) a opozičního zastupitele Prokopa. Rada podle dřívějšího vyjádření primátorova náměstka pro dopravu Hřiba poprvé v obměněném složení zasedne 22. března a jejím hlavním úkolem bude nyní připravit otevřená výběrová řízení na členy představenstva podniku.

Loni v dozorčí radě DPP kvůli korupční kauze Dozimetr skončili bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček a bývalý místostarosta Prahy 9 Marek Doležal. V dozorčí radě skončil z vlastního rozhodnutí také Michal Zdeněk, jehož rezignace s kauzou přímo nesouvisela.

Radní města v pondělí také odvolali z funkcí dva členy dozorčí rady firmy Kolektory Praha, která se stará o městskou kolektorovou síť. Prvním je Hlubuček, který v korupční kauze Dozimetr čelí obžalobě. Druhým odvolaným je Zdeněk Davídek. Radní naopak do rady Kolektorů zvolili Filipa Váchu, který dosud zasedal v dozorčí radě DPP jako nominant TOP 09.

Členové dozorčí rady DPP pobírají odměnu, která podle webu DPP činí 29.000 korun měsíčně pro předsedu, 27 000 pro místopředsedu a 25 000 pro řadového člena. Pokud je člen zároveň městským radním nebo jiným pro svou funkci uvolněným zastupitelem, nedostává odměnu žádnou. Hřib dříve řekl, že by rád změnil systém odměňování tak, aby peníze pro členy rady závisely na práci a účasti na jednáních, protože v minulosti byly u některých členů problémy s prezencí.

Fotogalerie
19 fotografií