Vedení magistrátu podle informací ČTK zvažovalo, že by se zastupitelstvo konalo ještě v lednu, nakonec však platí pozdější termín. "Zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy se v lednu konat nebude. Poprvé se v roce 2023 pražští zastupitelé sejdou 16. února na už čtvrtém jednání ustavujícího zastupitelstva," uvedl Hřib.

Ustavující jednání zastupitelé několikrát přerušili kvůli neúspěšným jednáním o nové koalici, která začala hned po volbách. Od té doby se průběžně setkávali zástupci jednotlivých stran. Spolu prosazovalo vznik obdobné koalice, jako je ta vládní, tedy s Piráty a STAN, avšak jednání zatím skončila neúspěchem. Nyní vyjednávací týmy Spolu, Pirátů a STAN domlouvají termín další schůzky.

Na jednání zastupitelů loni v prosinci chtělo Spolu s podporou ANO zvolit primátorem Svobodu, ale volbu odmítla podpořit zastupitelka za Spolu, dosluhující radní a senátorka Hana Kordová Marvanová, takže chyběl jeden hlas. Volbu zastupitelé přerušili do dalšího jednání. Volbu Svobody primátorem odmítly Praha Sobě, Piráti i STAN.

Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá přes tři a půl měsíce, a je tak nejdelší od vzniku Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Fotogalerie
8 fotografií