Novým radním pro oblast školství a kultury byl za hnutí STAN zvolen Antonín Klecanda. Na tomto postu nahradil Víta Šimrala (Piráti), který v loňských volbách na magistrát nekandidoval. Zaměřit se chce na rozvoj kapacit nejen v mateřských a základních školách, ale i na těch středních.

Je pro nás prioritou, aby každé dítě od tří let mělo svoje místo ve školce a škole. Ve spolupráci se Středočeským krajem budeme rozšiřovat kapacity a kvality středního školství, a to v udržitelném rozsahu, pružně se přizpůsobujícím demografickým vlnám,“ vysvětluje své priority. Velkou výzvu pro něj představuje urychlení výstavby nových škol, s jejichž kapacitami má hlavní město letité problémy.

Nejde ale jen o výhled do budoucnosti. Ovlivnit výuku by Klecanda chtěl už v přítomném čase, a to usnadněním byrokratické práce pedagogů. „Nesmíme v této souvislosti zapomínat ani na jejich průběžné dovzdělávání,“ upozorňuje s tím, že by byl rád, kdyby byly sníženy vedlejší požadavky na pedagogy a ředitele právě zejména v oblasti úřednických povinnosti. „Aby měli učitelé více prostoru na práci s žáky. Záleží na tom, aby se potenciál žáka mohl dál úspěšně rozvíjet,“ vysvětluje.

Bezbariérovost

Kromě školství má Klecanda v gesci také sport. Starat se bude o různá hřiště, sportovní a volnočasové areály. Těch je v hlavním městě celá řada, další s rozvojem určitých lokalit přibývají. Ne všechny však jsou využitelné všemi, a to kvůli bariérovým přístupům, což nový radní vnímá jako problém.

Nová rada hlavního města

Ve čtvrtek 16. února byla po dlouhých a svízelných jednáních zvolena nová rada hlavního města Prahy. Jejím primátorem je Bohuslav Svoboda, jenž bude zodpovídat za bezpečnost nebo zahraniční vztahy, prvním náměstkem pak se stal exprimátor Zdeněk Hřib, jenž má na starosti dopravu. Dalším náměstkem je Petr Hlaváček (STAN), jenž si z předchozího působení na magistrátu ponechal v gesci územní rozvoj.

Europoslanec a zároveň dosavadní předseda správní rady Nadace Jana a Medy mládkových, která provozuje Museum Kampa, Jiří Pospíšil (TOP 09) se stal náměstkem pro oblast kultury a zvířecí péči. Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija bude coby náměstkyně dohlížet na sociální oblast a zdravotnictví. Poslední náměstkyní je bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková (Piráti), která má v gesci životní prostředí.

Posty radních si mezi sebe rozdělilo celkem 5 politiků. Někdejší odvolaný starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti) se bude starat o ICT, vědu a výzkum. Místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09) bude odpovídat za městskou infrastrukturu, oproti tomu radní Adam Zábranský (Piráti), jenž měl za minulého vedení na starosti bydlení a transparentnost, se bude věnovat městskému majetku. Oblast transparentnosti si ponechal.

Dalším radním byl zvolen Zdeněk Kovářík (ODS), který se nově stal správcem městské kasy. Zmiňovaný Antonín Klecanda, jenž je zároveň starostou Kolovrat, byl zvolen jako radního pro školství, volný čas a sport.

Video
Video se připravuje ...

Ministr školství Balaš v Blesku: Jak řešit problém s dětmi Ukrajinců v novém školním roce. 

Fotogalerie
11 fotografií