„Výdejna bude sloužit občanům v nouzi, zejména tedy seniorům, lidem se zdravotním postižením nebo rodičům samoživitelům,“ řekla radní pro sociální věci Ivana Antalová (nez., dříve Piráti). Na místě potřební dostanou každou středu jednotýdenní balíčky potravin, ve kterých najdou například sušené potraviny, konzervy, rýži, těstoviny, ale také pečivo nebo zeleninu.

Jedná se o první výdejnu potravinové banky v Praze 1, v blízkosti je však výdejní místo v Novoměstské radnici. „Na výdejním místě v Novoměstské radnici se vydá až 80 tašek za týden, takže jsme viděli, že zájem o to je velký,“ řekla starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09). „Propojování takových sociálně podporujících míst je velmi výhodné, protože to umožňuje těm sociálně potřebným, aby na jednom místě získali podporu nebo informace různého druhu,“ dodala.

Zájemci o podporu se při první návštěvě prokážou občanským průkazem, při dalších návštěvách budou muset mít podle Antalové potvrzení z úřadu práce, sociálního odboru nebo některé neziskové organizace, které se zabývají sociálními službami. Kromě nové výdejny v Řeznické ulici a té v Novoměstské radnici má banka v Praze výdejnu ve Vršovicích pro dlouhodobě nezaměstnané a osoby bez domova, na Novém Městě pro seniory a osoby se zdravotním průkazem a v Nuslích pro matky s dětmi, které mohou kromě potravin získat i pleny a další dětskou hygienu.

Bank je v zemi 15 a jsou sdružené v České federaci potravinových bank. Získávají potraviny od obchodních řetězců, ze sbírek, evropského programu potravinové pomoci, od výrobců, pěstitelů či jednotlivců. V Praze banka rovněž zpracovává v komunitní kuchyni čerstvé potraviny, které se jí nepovede redistribuovat či vaří pro důchodce ve dvou azylových domech. Zároveň se zabývá také osvětovou činností proti plýtvání potravinami.

Video
Video se připravuje ...

Fiala o jednání s řetězci: Slíbili slevnění potravin, teď se k tomu nikdo nemá Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený

Fotogalerie
6 fotografií