K děsivému případu v úterý promluvila předvolaná svědkyně, která zkrvavené tělo mrtvého V. M. zpozorovala v chodbě bytového domu při procházce se psem. Rutinní venčení se pro ni během několika okamžiků proměnilo v zážitek, který nejspíš jen tak z paměti nevytěsní. Ve své výpovědi uvedla, že za prosklenými dveřmi, kam se jen tak nikdo nemá dostat, viděla někoho bezvládně ležet.

Video
Video se připravuje ...

Obžalovaný muž v doprovodu justiční stráže Blesk

Obrovská kaluž krve

Úvahy o tom, že za dveřmi leží někdo, kdo upadl ze schodů a potřebuje pomoc, se bohužel nepotvrdily. „Ten muž ležel na zádech, jednu ruku měl nad hlavou druhou u pasu. Byl od krve a měl vyhrnuté tričko a rozepnuté kalhoty. Kousek od něj ležel mobil. Krev byla patrná na první pohled, byla to velká louže, sahala asi od ramen po stehna,“ uvedla svědkyně s tím, že ihned vytočila tísňovou linku a řídila se pokyny operátora.

Do několika minut pak podle výpovědi svědkyně na místo dorazily složky IZS. Když majáky a sirény přilákaly pozornost sousedů, byla mezi nimi také žena poškozeného muže. „Zahlédla jsem slečnu, která věšela prádlo a začala rusky křičet, že ví, o co jde. Přeložila jsem to policii, aby za ní došli. Prosila jsem ji, ať seběhne dolů, že se tam něco děje, ale říkala, že má doma děti a nemůže, bylo vidět, že je ve stresu,“ vypověděla svědkyně.

O tom, kdo ohavný skutek spáchal podle výpovědi svědkyně, měla rozrušená žena hned jasno: „Říkala, že to byl bývalý manžel a sdělila policii jeho jméno a číslo telefonu. Říkala, že tím dlouho vyhrožoval a že jí dokonce jednou i unesl dítě,“ vypověděla svědkyně.

Nic si nepamatuje?

Obžalovaný muž u soudu nepopřel, že by se s poškozeným mužem dostal do potyčky. Připustil, že mezi nimi došlo ke rvačce, kterou však podle svých slov nevyvolal. V průběhu rvačky podle svých slov dostal silnou ránu a dále si nic nepamatuje. „Měl jsem nůž na opasku, je možné, že jsem ve stavu paniky nůž použil,“ hájil se u soudu. Poškozeného prý nikdy předtím neviděl a nevěděl, o koho se jedná. Do místa bydliště své bývalé ženy údajně přijel proto, aby zkontroloval svou dceru.

Dojemná slova matky

V rámci dokazování také soud přečetl výpovědi pozůstalých po zavražděném muži. Při dojemných slovech matky poškozeného v soudní síni ukápla nejedna slza. „Děkovala jsem nebesům, že mi daly to nejbáječnější dítě na světě, klidné, usměvavé a veselé. On i já jsme byli jako jedno tělo,“ uvedla matka zavražděného.

Podle její výpovědi se nejednalo o muže, který by konflikty vyhledával, ale naopak usmiřoval. „Za celý život se s nikým nepopral, dokázal vyjít i s těmi největšími rváči a chuligány. Vždy měl za to, že každý spor se dá vyřešit slovy,“ uvedla pozůstalá matka o svém synovi.

Posílal peníze, sám se léčil s rakovinou

Ve výpovědi také uvedla, že jí syn pravidelně posílal příspěvky. „V roce 2021 jsem odešla do důchodu, syn mi každý měsíc posílal peníze, protože důchod je v Kazachstánu dost nízký. Přitom se syn po celou dobu léčil s rakovinou, o tom mi ale neřekl ani slovo. Nechtěl, abych se tím trápila, protože jsem tou dobou byla sama nemocná,“ svěřila se matka poškozeného.

Výjimečný trest

Státní zástupce Miroslav Mojžíš viní obžalovaného Anatolije M. z promyšlené a zvlášť trýznivé vraždy, v případě uznání viny mu tak hrozí dvacetiletý a případně i výjimečný trest. Hlavní líčení je naplánováno na celý zbytek týdne. Soud vyslechne bývalou manželku obžalovaného muže a také soudní znalce.

Fotogalerie
5 fotografií