Koalice vede metropoli od poloviny loňského února. „Plníme to, co jsme Pražanům před volbami slíbili. Naše politika je úsporná, ale navzdory tomu dokážeme zajistit financování velkých projektů,“ řekl Svoboda. Mezi úspěchy uvedl například stavbu dopravního terminálu na Smíchově, zprovoznění nových tramvajových tratí a pokračování stavby metra D, byť s překážkami. Tendr na stavbu druhého úseku nyní řeší antimonopolní úřad. „Významně pokračuje rekonstrukce Barrandovského mostu,“ dodal primátor.

Vedení města podle radních rozšiřuje kapacity sociálních služeb, vybralo konečnou podobu nového sídla záchranné služby nebo rozšířilo školské kapacity. Primátor připomněl i nedávno zahájenou obnovu náměstí Jiřího z Poděbrad. Praze se podle náměstkyně primátora Jany Komrskové (Piráti) daří také modernizovat nakládání s odpady. Chystá se oprava Divadla na Vinohradech, pokračuje dostavba Průmyslového paláce na Výstavišti.

Zástupci opozice ale současnou koalici kritizují, nepracuje podle nich dostatečně a zahajuje pouze projekty připravené už v minulosti. „Nevidíme žádné nové nápady, nové projekty,“ uvedl například zastupitel Prahy Sobě a bývalý radní pro dopravu Adam Scheinherr.

Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) zmínil kromě dostavby metra D přípravu obměny vozového parku metra spojenou s automatizací linky C, stavbu Štvanické lávky a Dvoreckého mostu či výběr dodavatele nových tramvají. Náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) mluvil o pokračování přípravy nového územního plánu, systému příspěvků od developerů na stavbu veřejné infrastruktury nebo přípravě asi 8000 bytů na městských pozemcích. Náměstkyně Alexandra Udženija (ODS) za své úspěchy označila mimo jiné novou zubní pohotovost či výstavbu městských bytů.

Projekty za 30 miliard

Radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti) poukázal na získání budovy Kasárna Karlín, radní Michal Hroza (TOP 09) zmínil budování stožárů veřejného osvětlení připravených pro instalaci nabíječek pro elektromobily, rozvoj Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) nebo dokončený bezpečnostní přeliv na Hostivařské přehradě.

Pražský radní pro finance Zdeněk Kovářík (ODS) řekl, že koalice zahájila projekty za 30 miliard korun, spíše se úplně nedaří vybírat z řady záměrů takový počet, který by odpovídal finančním možnostem města. „To se ale nedaří takřka žádné koalici,“ uvedl. Podle Hřiba není pravdou, že by koalice nezačínala vlastní nové projekty, zmínil například přípravu budování tramvajového okruhu.

Fotogalerie
9 fotografií