Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Uprchlice z Ukrajiny se závažným onemocněním se toužila vrátit domů: Pomohl projekt Sanitka přání

Autor: jel - 
16. března 2023
10:37

Asociace samaritánů České republiky v rámci svého projektu Sanitka přání pomohla v pondělí další pacientce. Žena v konečném stádiu závažného onemocnění se toužila na poslední dny vrátit domů na Ukrajinu, odkud minulý rok uprchla před válkou. Azyl i s rodinou našla ve Valašském Meziříčí.

Asociace samaritánů ČR spustila na počátku roku zajímavý projekt Sanitka přání, jehož cílem je, jak už název napovídá, plnit přání lidem. „Celý projekt je postaven na osobním přístupu pro všechny klienty od dětí až po seniory. Naším cílem je plnit všechna možná přání, jako je například návštěva milovaného místa,“ vysvětlila záchranářka a manažerka projektu Petra Homolová.

V březnu se na ASČR obrátila paní původem z Ukrajiny, která je v terminálním stádiu nádorového onemocnění a toužila se na poslední dny života vrátit domů do města Kozjatyn ve Vinnycké oblasti.

39 hodin cesty

„Vzhledem ke stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu nesneslo toto přání odkladu,“ vysvětlila Homolová s tím, že ihned začali řešit administrativní záležitosti, aby se převoz mohl uskutečnit co nejdříve. Doplnila, že velmi pomohla skvělá spolupráce jednak s mobilním hospicem Strom života a Charitou Zlín, které se o pacientku staraly, a také s ukrajinskou stranou a rodinou pacientky.

Dvoučlenná posádka Sanitky přání vyzvedla klientku i s manželem ve Valašském Meziříčí. Žena se emotivně rozloučila s vnoučaty a další rodinou. Ti totiž v České republice zůstávají. „Velké emoce jsou součástí každého výjezdu naší speciální sanitky, a to i často na straně našich zdravotníků,“ popsala manažerka projektu.

Sanitka přání nakonec úspěšně urazila cestu dlouhou 2746 kilometrů a po 39 hodinách dorazila do Kozjatynu.

Video  Vraťme dětem úsměv, reportáž z 20.2.2023  - Epicentrum
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa