Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ruský voják popsal otřesné podmínky na frontě: Výhrůžky zastřelením, bití a směšný plat!

Autor: rc, ČTK, swp - 
16. března 2023
07:58

Sociální sítí Telegram začalo kolovat video s ruským vojákem. Muž, který se představil pouze jako Alexander, popisuje otřesné podmínky v ruské armádě. Bojuje ve frontové linii na Ukrajině a za svou službu dostal prý za měsíc zaplaceno pouhých 1167 Kč žoldu. 

Alexander promluvil pro Sdružení svobodných občanů z Omsku, které jeho osobní zpověď zveřejnilo na sociální síti Telegram. Rodák z jihosibiřského města se rozhodl promluvit bez obalu o podmínkách ruských vojáků na frontě. Uvedl, že se do armády přihlásil dobrovolně a slouží u 83. výsadkové útočné brigády.

Výhrůžky zastřelením

Do civilu měl prý jít už koncem listopadu loňského roku, kdy mu končila smlouva. „Nedovolili nám ale odejít,“ prohlásil Alexander s tím, že vojákům velitelé včetně plukovníka Andreje Kutsana, podplukovníka Jevgenije Obyčeva a velitele roty Michajla Fedotova sebrali telefony, bijí je a používají výhrůžky, aby je donutili dál bojovat. Dokonce podle jeho slov vyhrožují, že ti, kdo se vzepřou rozkazům, budou zastřeleni.

Za únor prý dostal zaplaceno pouhých 3800 rublů, což je v přepočtu pouhých 1167 Kč. Vojákům ale není poskytována dostatečná zdravotní péče, a tak si musí sami kupovat léky a další nezbytné zdravotní potřeby. Z hubeného žoldu mu tak toho moc nezbylo.

Tvrdé boje pokračují

Rusko podle ukrajinského generálního štábu v uplynulém dni pokračovalo v útocích ve směru na Bachmut, Lymaň, Avdijivku, Marjinku a Šachtarske. „Nepřítel se nepřestává snažit o dobytí Bachmutu, kde se neustále odehrávají poziční boje,“ uvedl generální štáb. Města a vesnice v okolí tohoto úseku fronty podle Kyjeva čelila ostřelování, střely v úterý zasáhly mimo jiné Kramatorsk, kde zahynul nejméně jeden člověk.

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa