Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Romantický kovář na Donbase: Ze zbraní vyrábí květiny na památku války

Autor: mav - 
15. března 2023
20:29

Viktor Michaljov se vyučil svářečem, ale už jeho domov v Doněcku, v Ruskem kontrolované Doněcké oblasti, naznačuje, že jeho vášní není až tak průmysl, jako spíš umění. Plot a dveře jsou zdobené kovovými květy a hrozny, dílnu má plnou obrazů, zejména náboženských ikon. A samozřejmě svých výtvorů, s nimiž ochotně pózuje reportérovi.

Přátelé a známí vědí, že mu mají nosit staré zbraně, munici, úlomky min, raket. Dává jim nový život, o poznání sympatičtější. Ze starého železa vyrábí, jak říká, „květiny války“. Mají zůstat památkou, suvenýrem na těžké časy na Donbase.  

„Skutečné květiny dlouho nevydrží, ale ty mé růže budou vzpomínkou na dlouhý čas,“ cituje ho server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL). Jeho dílo už vystavovalo Doněcké muzeum, pro památku občas přijde nějaký zákazník. Jak psal deník Komsomolská pravda, květiny vyráběl i pro doktory, jako poděkování za jejich nasazení v pandemii koronaviru.

„Doněck byl vždy plný růží, už dlouho jsou jeho symbolem,“ popsal deníku.

Zbraně už shraňuje delší dobu, na Donbase se bojovalo už roku 2014. Vedle květin si vyzkoušel mj. i carskou korunu. Vzbudil tak pozornost daleko za Donbasem - přijela i delegace z Petrohradu a objednala si od něj památník bojů vyrobený z druhoválečné pumy.

Video  Vasyl Kapustej připravil ambiciózní projekt, kamion předělaný na lázně pro ukrajinské vojáky  - Help To Ukraine Today
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa