Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdinové zemětřesení v Turecku: Psí záchranáři se vraceli domů první třídou

Autor: štt - 
4. března 2023
16:59

Turecká letecká společnost poděkovala zahraničním záchranářům. Nazpátek domů je svezla v první třídě. Muži si na palubu směli vzít i své čtyřnohé kolegy.

Na začátku měsíce února Turecko zasáhlo silné zemětřesení. V některých oblastech hodnota Richterovy škály dosahovala čísla 7,8. Přírodní katastrofa zpustošila celá města a na její následky zemřelo na 45 000 lidí.

Mnoho zemí včetně České republiky vyslalo své záchranáře na pomoc do Turecka. S nimi přiletěli i cvičení psi, kteří pomáhali hledat oběti ležící pod sutinami. Vedle Česka se záchranné akce účastnili zástupci z Chorvatska, Velké Británie nebo třeba Řecka.

Národní letecká společnost Turkish Airlines se rozhodla těmto čtyřnohým hrdinům poděkovat a na zpáteční cestě je umístila do první třídy.

Mluvčí tureckých aerolinií serveru Daily Mail sdělila: „Bylo to to nejmenší, čím jsme mohli projevit své upřímné uznání.“ Psi si tak mohli užít let se svými páníčky a nemuseli trávit několik hodin v nákladovém prostoru.

Dopravce dále poskytl bezplatné služby tisícům evakuovaných občanů, kteří si s sebou na palubu mohli rovněž vzít i své domácí mazlíčky. Celkově tuto nabídku využilo přes čtvrt milionu lidí.

Video  Návrat hasičů z Turecka  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi