Seniora potěšila zpráva o tom, že na jeho účtu „zahálí" téměř 10 tisíc korun. „Spolu s neznámým investorem pak začali řešit, jakým způsobem s penězi naloží. Nakonec se dohodli, že chce prostředky převést na účet," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Následně společně nainstalovali program na vzdálenou správu počítače. Poté se senior přihlásil do svého internetového bankovnictví a sledoval, jak podvodník převádí získanou hotovost na jeho konto.

Za pár minut zmizely statisíce

„Jenže šikovný pachatel dělal něco úplně jiného. Rychle provedl platby prostřednictvím kreditní karty, další peníze pak putovaly na účty v zahraničí. Z konta tak během několika minut zmizelo skoro 400 tisíc korun," upozornil policista.

Báchorce o nutné kontrole mobilu antivirovým programem uvěřila pro změnu žena (31) z Vyškovska. Podle pokynů údajného pracovníka banky si rovněž nainstalovala program na vzdálenou správu. Pak za spolupráce s podvodníkem prováděla transakce. Výsledkem je ztráta více než 70 tisíc korun.

Nákup kryptoměny skončil fiaskem

Podobný scénář se odehrál v případě ženy (57) z Brněnska, která chtěla investovat do kryptoměny. Podvodnému bankéři umožnila vzdálený přístup do počítače a mobilu.

„Poskytla mu také požadované údaje ke svému kontu a pak už se jen divila. Z účtu jí zmizela finanční hotovost a podvodník sjednal tři půjčky. Celkem zmizelo skoro čtvrt milionu korun. Pokud by nezasáhla banka a nezablokovala účet, tak by asi škoda byla ještě vyšší," řekl Malášek.

Policie opakuje varování

Policisté tváří v tvář záplavě podobných podvodů opakují pravidla, kterými by se lidé měli řídit. Doporučují neinstalovat do vlastních elektronických zařízení žádné programy, které umožňují dálkový přístup jiným lidem, a cizím lidem také nepovolovat vstup do internetového bankovnictví.

Taktéž zdůrazňují nereagovat na virtuální zdánlivě výhodné finanční transakce ani na žádosti o sdělení ověřovacího PIN. „Žádná banka k zablokování účtu nepotřebuje údaje k bankovní kartě,“ zdůraznil mluvčí.

VIDEO: Policie zveřejnila nahrávku s podvodníkem

Video
Video se připravuje ...

Policie zveřejnila nahrávku podvodníka, který láká z lidí peníze. Policie České republiky