Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kyberzločinci už Čechům ukradli miliardy: Policejní expert radí, na co si dát určitě pozor

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
16. února 2023
05:00

V Česku rekordně narůstá kriminalita páchaná v kyberprostoru. „Jsou to stamiliony korun, možná až nějaká miliarda tam bude,“ popsal v pořadu Epicentrum Blesk Zpráv podplukovník Ondřej Kapr z Úřadu kriminální policie a vyšetřování policejního prezidia České republiky, o kolik již kyberzločinci okradli České občany. Virtuální útočníci často využívají energetickou krizi, všudypřítomnou drahotu a chytrými metodami se snaží své oběti zatlačit do kouta, vymámit z nich citlivé údaje a během několika vteřin je pak mohou připravit o celoživotní úspory .

Česko v současně trápí tzv. phishing. Nejznámější formou jsou podvody přes emailovou komunikaci, ale můžeme se s nimi setkat i na sociálních sítích: „Přijde vám zpráva od vašeho kamaráda nebo z profilu, který se tváří jako profil vašeho kamaráda, kde napsáno například: Na tomto videu jsi ty. Je to prostě zpráva, která ve vás má vyvolat nějakou reakci, nejčastěji kliknutí na nějaký odkaz, kde už potom si s vámi pachatel pracuje,“ popsal jeden z typických případů.

„Dále se setkáváme s podvody přes esemesky, tomu říkáme smishing jako SMS phishing a potom je to whishing, což jsou vlastně podvodné telefonáty, podvodné nahrávky. Tady musím říct, že těch whishingových útoků, to znamená podvodných telefonátů nám neskutečně přibývá za poslední dva roky jich zaznamenáváme určitě kolem 2000, a to jsou pouze případy, o kterých opravdu víme,“ uvedl policejní expert a upozornil na to, že tyto podvody jsou už velmi sofistikované.

Virtuální zločinci mají navrch

Podplukovník Kapr přiznal, že v současném momentě mají virtuální zločinci nad námi navrch: „Je to z jednoho jednoduchého důvodu a to nepřipraveností společnosti. Nedokážeme rozpoznat podvody v online prostředí. Neumíme se tomu bránit.“ Jakmile by podle podplukovníka Kapra procentuální úspěšnost pachatelů klesla na nějakou úroveň, tak by se jim už nevyplatilo cílit na Českou republiku a šli jinam.

Poškození se svými majetky bohužel setkají jen v malém procentu případů. „Musíme si uvědomit, že prověřování v kybernetickém prostoru je velmi náročné. Celkově se na celém světě setkáváme s tím, že je to velmi složité odhalovat a je tam důležitá mezinárodní spolupráce, protože si musíme uvědomit, že útočník tady v tom případě může útočit z kteréhokoliv místa na světě,“ přiznal zkušený policista s tím, že objasněnost případů není na úrovni, jakou by si přáli.

Na to bych neskočil?

 „Musíme si také uvědomit, že pachatelé se vás snaží vylákat nebo zastrašit a to i časovou tísní, abyste o tom nemohli přemýšlet. Doma v obýváku si vždycky řeknete, to bych nikdy neudělal, na to bych neskočil, ale jakmile vám zavolá někdo, bankéř, policista nebo pracovník technické podpory, tak vy prostě můžete zazmatkovat a pachatelé toho využívají,“ varoval Ondřej Kapr.

„Vy vlastně nikdy nevíte, od koho vám přichází zpráva, nikdy nevíte, s kým si zrovna píšete, protože ten účet vašeho kamaráda na sociální síti může být zrovna napadený nějakým útočníkem, anebo to může být zkopírovaný profil, který se jenom tváří jako profil vašeho kamaráda. Není to o žádné inteligenci. Není to o vzdělání, je to pouze o nějaké připravenosti na aktuální hrozby,“ popsal i častou sekundární viktimizaci, které jsou často oběti vystavovány.

Fatální škody

Apeloval na sebevzdělávání a připravenost: „Nenechat se zaskočit v nějaké nepřipravené situaci, nenechat se zatlačit do kouta. Oni sází právě na to, že standardně byste to nikdy neprovedli, ale můžete být v momentu, kdy prostě řešíte dalších X věcí, nedáváte pozor, něco odkliknete, odsouhlasíte a říkám, v uvozovkách stačí jedno kliknutí a můžete přijít o spoustu peněz.“

Na závěr také vysvětlil, že banky mají v tomto ohledu jen velmi omezené možnosti řešení: „Ty škody můžou být až fatální a opravdu to není jenom o tom, že přijdete o vaše peníze, které máte na účtu, ale můžete přijít o další peníze, které budete, bohužel potom splácet. A je to všechno vina oběti, banka často nemá šanci, vůbec zjistit, že tu transakci třeba neprovádíte vy, protože bance se to všechno zdá regulérní.“

Ondřej Kapr z Policejního prezidia ČR byl hostem pořadu Epicentrum. Ondřej Kapr z Policejního prezidia ČR byl hostem pořadu Epicentrum. | Blesk:Jakub Poláček

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa