Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Strach o maličkou Aju narozenou v troskách: Nemocnici přepadli syrští ozbrojenci!

Autor: ČTK - 
14. února 2023
19:49

Ozbrojenci v noci na dnešek zaútočili na nemocnici v syrském městě Afrínu, jejíž personál pečuje o holčičku Aju narozenou minulý týden po zemětřesení v sutinách na severu Sýrie. Podle agentury AP se mnozí lidé na sociálních sítích domnívali, že útočníci měli v plánu dítě unést. To ale dnes vyvrátil nejmenovaný představitel nemocnice, který rovněž dodal, že ozbrojenci zbili jejího ředitele. O adopci Aji projevily zájem tisíce lidí poté, co se záběry její záchrany rozšířily na sociálních sítích.

Představitel afrínské nemocnice, který s AP hovořil pod podmínkou anonymity kvůli strachu z odplaty, uvedl, že ozbrojenci na nemocnici zaútočili, aby se pomstili za propuštění jednoho člena zdravotnického personálu. Ředitel nemocnice Chálid Attíja jej vyhodil kvůli podezření, že novorozenou Aju plánuje unést poté, co jej spatřil, jak si dítě fotí.

Zdravotník se vrátil o několik hodin později v doprovodu ozbrojenců, kteří ředitele zbili. Podle policie se později sami přiznali, že jejich cílem nebyl únos dítěte, ale pomsta za propuštění jejich přítele.

Zbitý ředitel o Aju pečuje, do adopce ji zatím nevydá

Dívka narozená v troskách budovy dostala jméno Aja, což v arabštině znamená „dar od boha“. Přežila jako jediná z celé své užší rodiny. Záchranáři ji ze sutin vyprostili více než deset hodin po zemětřesení, našli ji ještě spojenou pupeční šňůrou s její už mrtvou matkou.

Ředitel nemocnice, která o novorozenou holčičku pečuje, již dříve médiím řekl, že adopci Aji nikomu nepovolí, dokud se nevrátí její vzdálená rodina. Dodal, že se o ni stará jako o vlastní. Sám je otcem jen o čtyři měsíce starší dcery, kterou jeho žena kojí spolu s Ajou.

Novorozenou holčičku nyní stráží policie, několik lidí se podle lékařů falešně vydávalo za její rodinné příslušníky. Aji se ujme rodina jejího prastrýce Saláha Badrána, jakmile bude z nemocnice propuštěna. Badrán uvedl, že se o dítě postará její teta z otcovy strany, která sama nedávno porodila a přežila zemětřesení.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně, které minulé pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, si vyžádalo už více než 40.000 obětí. Z toho nejméně 35.400 v Turecku a na 5800 v Sýrii.

Video  Sestry běžely chránit inkubátory.  - Twitter
Video se připravuje ...

 

Květoslava Velanova ( 15. února 2023 18:35 )

Co za většį katastrofu by ještě mělo přijįt, aby syrští ozbrojenci přestali přepadávat a ohrožovat uż tak zoufalé lidi, kteří ztratili své domovy a rodiny. To, že malá Ája přežila, je skutečně zázrak.Přeji jí do života zdraví a štěstí na novou rodinu.

Zobrazit celou diskusi