Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Hrdinský čin sestřiček při zemětřesení: Inkubátory s nemluvňaty bránily vlastními těly!

Autor: rc, ČTK, swp - 
14. února 2023
13:00

Chvályhodně se zachovaly zdravotní sestřičky z tureckého města Gaziantep. Ve chvíli, kdy oblast zasáhlo ničivé zemětřesení, neutekly do bezpečí, ale rozhodly se zachránit bezbranná miminka v inkubátorech. Video z nemocnice ukazuje, jak sestřičky drží inkubátory, zatímco se země otřásá.

V pondělí 6. února Turecko a Sýrii zasáhlo silné zemětřesení, které udeřilo o síle 7,8 stupně a následně o síle 7,7 stupně. Přírodní katastrofa si vyžádala tisíce životů. Na sociálních sítích se objevily záběry z nemocnice v tureckém Gaziantepu.

Video  Zdravotní sestřičky v tureckém Gaziantepu držely inkubátory při zemětřesení.  - Twitter
Video se připravuje ...

Když nastaly otřesy, dvě zdravotní sestřičky neutekly do bezpečí, ale vběhly do pokoje intenzivní péče, kde byly inkubátory s nedonošenými a nemocnými dětmi. Záběry z bezpečnostní kamery ukazují, jak sestry, které byly později identifikovány jako Devlet Nizamová a Gazwl Çalışkanová drží inkubátory, aby nespadly při otřesech na zem.

K záběrům, které obletěly svět, se vyjádřila i turecká politička Fatma Şahinová, která video sdílela na svém účtu na twitteru. „Naši zdravotníci jsou úžasní lidé,“ uvedla politička.  

Tisíce mrtvých

Týden po ničivém zemětřesení úřady uvedly, že počet obětí katastrofy přesáhnul už 35 000 obětí. Naděje na nalezení přeživších je ale podle expertů už velmi malá, a to i vzhledem k mrazivým teplotám, které v noci klesají i k minus šesti stupňům Celsia.

Eduardo Reinoso z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM) míní, že po devíti dnech bude už téměř nulová. Stejný názor má i David Alexander z londýnské University College London (UCL). Podle něj byly zřícené budovy v oblasti tak špatně postavené, že se rozsypaly na velmi malé kusy, což snižuje pravděpodobnost vytvoření vzduchových kapes pro možné přežití.

Kvůli porušení stavebních norem vyšetřují turecké úřady už přes 130 lidí.Řada lidí, jimž otřesy o síle 7,8 stupně z minulého pondělí vzaly střechu nad hlavou, zůstává stále na ulici bez přístřeší.

Citronel ( 14. února 2023 14:57 )

Stále mam před očima tu naší sestru, nebo lékařku, jak ten asi 10 letý kluk zvracel krev, dusil se a ona v klídku s rukou v kapse prošla kolem něj. Nevim jak to celé bylo, viděl jsem tohle, až později tam jiná asi sestra začala vyvádět. Nechápu, jak někdo může být tak mraženej a obzvlášť, když se ostatní na něj spoléhají. Jinak si práce sester vážím a ty jak se zachovaly při tom zemětřesení, to klobouk dolů, já bych asi zpanikařil a dal se na útěk. Člověk neví jak se zachová v nějaké napjaté situaci, když může jít i o život, sebe už jsem prověřil, selhal jsem na plné čáře, jsem zbabělej srab.

Zobrazit celou diskusi