Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další hradní rošáda před příchodem Pavla: Šéf prezidentské ochranky Baláž končí!

Aktualizováno -
7. února 2023
16:48
Autor: trm, ČTK, vei - 
7. února 2023
16:37

Martin Baláž, který vede Útvar pro ochranu prezidenta České republiky, končí. Podle serveru Aktuálně.cz se rozhodl definitivně opustit řady policie a požádal o odchod do civilu. Je to v krátké době už třetí blízký spolupracovník končící hlavy státu Miloše Zemana, který před příchodem nového prezidenta Petra Pavla na Hradě končí. Pavel se netají tím, že ke stávajícímu vedení prezidentské ochranky nemá důvěru.

Podle Aktuálně je řízením ochranky pověřen náměstek Radim Kincl. Odchod Baláže potvrdila na sociálních sítích i policie. „Brig. gen Martin Baláž dnes skutečně informoval 1. náměstka policejního prezidenta genmjr. Tomáše Lercha o svém záměru podat žádost o propuštění ze služebního poměru k 30. dubnu 2023,“ uvedla policie na twitteru. Baláž žádost o odchodu do civilu potvrdil i Blesk Zprávám.

Pavla od zvolení doprovází ochranná služba Policie ČR. Časopis Reportér už dříve zveřejnil informaci, že podle jeho zdrojů Pavel odmítl, aby ho střežila oficiální ochranka prezidenta republiky. K důvodům údajně patří propojení nyní už bývalého šéfa Baláže a vedoucího prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře.

Pavel později v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 řekl, že nemá příliš důvěry v nynější nastavení ochrany prezidenta. Podle něj se postupně prezidentova ochranka vyčlenila a chová se autonomně, přestože má být stále součástí policie. „Jakým způsobem byla ochrana vykonávána, jakým způsobem je třeba i teď zajišťován přístup osob do kanceláří Hradu, ve mně opravdu důvěru nevyvolává. Pokud máte mít někoho kolem sebe 24 hodin sedm dní v týdnu, člověka, který je u vašich telefonních rozhovorů, vašich schůzek, ví přesně, kam jezdíte, s kým se stýkáte, tak takovému člověku musíte věřit,“ řekl.

V hradní kanceláři podali už na konci ledna výpověď hradní protokolář Vladimír Kruliš a ředitel prezidentova sekretariátu Jaroslav Hlinovský. O Krulišovi se spekulovalo jako o budoucím kancléři v ČNB.

„Nastupující prezident republiky má právo vybrat si svůj tým, tuto pozici chce obsadit sám, považuji tedy tento přístup za samozřejmý,“ sdělil Deníku N Kruliš.

Na dotaz, zda dostal nabídku vést kancelář České národní banky (ČNB), odpověděl, že o žádné takové nabídce se nebavili. „Nebavili jsme se o žádné takové nabídce,“ řekl Kruliš k informacím, že guvernér centrální banky Aleš Michl si ho vybral za šéfa své kanceláře, což nepřímo potvrdil i prezident Miloš Zeman během návštěvy Srbska, kde ČNB doporučoval Kruliše coby nejlepšího adepta pro tuto funkci a nejlepšího manažera, kterého potkal za 30 let v politice.

Rezignaci nabídne novému vedení také ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák, v samotné kanceláři by však chtěl zůstat, stejně tak i ve vedení Správy Pražského hradu. „S novým vedením je přirozené, že člověk nabídne rezignaci na funkci. To neznamená odchod z kanceláře prezidenta, místo zde jsem si odpracoval,“ řekl dnes ČTK Novák, který v prezidentské kanceláři pracoval v době všech tří českých prezidentů.

Zvolený prezident Petr Pavel si chce s sebou na Pražský hrad přivést svůj tým. Kancléřkou se stane Jana Vohralíková, která nahradí dosavadního vedoucího hradní kanceláře Vratislava Mynáře. Do čela poradců se postaví Tomáš Richter, vojenskou kancelář povede Radek Hasala. Osobního tajemníka Pavlovi v době kampaně dělal Radko Hokovský, který by v podobné pozici měl působit i na Hradě.

Video  Šéf hradní ochranky Baláž pro Blesk: Jak probíhá ochrana prezidenta a co čeká novou hlavu státu?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

viho ( 7. února 2023 21:32 )

Nebo se lekl, že bude muset něco v práci dělat. Je skutečnou záhadou, co tam na Hradě a v Lánech dělaly ty stovky policistů z prezidentské ochranky, když zejména v druhém funkčním období prezident Zeman vykazoval jen minimální aktivitu. Možná hlídali, aby se nikdo nedozvěděl, že prezident nic nedělá...

qtek ( 7. února 2023 20:27 )

V případě vyšetřování by mohl přijít o výsluhy.

Lomikel ( 7. února 2023 20:15 )

Uživateli, tvé myšlení je spíše mechanické, než logické.
Chtělo by to více si namáhat závity...

Uživatel_5625854 ( 7. února 2023 20:09 )

Prohlásil expert doma za počítačem😂😂.

Uživatel_5625854 ( 7. února 2023 20:08 )

Bože další expert za počítačem. 😄

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa