Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Neskutečný úlovek lovce pokladů: Na poli našel korunovační klenot Jindřicha VIII.

Autor: pma - 
2. února 2023
21:49

Majitel kavárny z britského Birminghamu Charlie Clarke se hledání kovů věnuje teprve pár měsíců. O takovém nálezu, který se mu před pár dny povedl, si každý z „lovců pokladů“ může nechat jen zdát. Britovi se na poli ve Warwickshiru podařilo objevit zlatý řetízek, z něhož se po prozkoumání odborníky vyklubal korunovační klenot patřící Jindřichu VIII.

Když se šel před pár dny amatérský hledač pokladů Charlie Clark projít, netušil, že se mu povede velkolepý nález. Na poli ve Warwickshiru nedaleko Birminghamu ho jeho detektor kovů výrazným pípáním upozornil, že v zemi něco našel.

Clark, který je původně majitelem kavárny v Birminghamu a hledání pokladů se věnujeme jen pár měsíců, začal kopat do země a po několika centimetrech se zarazil. Když uviděl, co v zemi leží, nedokázal skrýt radost.

Nálezce neskrýval nadšení

„Abych byl upřímný. Když jsem to uviděl, zaječel jsem jako malá školačka,“ přiznal se pro britský The Guardian šťastný nálezce. Z hlíny na něj vykukoval velký řetízek vyrobený ze zlata a smaltu složený ze 75 článků, na kterém byl připevněný tři sta gramový přívěsek ve tvaru srdce.

Jednu stranu srdce zdobí typická tudorovská růže propletená s keřem granátového jablka vyrůstajícím ze stejné větve. Na zadní straně jsou vyryta počáteční písmena tehdejšího vladaře Jindřicha VIII. a jeho první manželky Kateřiny Aragonské.

Cenu se zatím nepodařilo odhadnout

 „Nic takového rozsahu a důležitosti z období renesance nebylo v Británii nalezeno více než 25 let,“ vyjádřila se k objevu kurátorka z národního Britského muzea Rachel Kingová.

Cena vzácného šperku nebyla ještě odborníky vyčíslena, bude se ale podle všeho jednat o nemalou sumu. „Lidé říkají, že je to jako vyhrát v loterii, ale lidé vyhrají v loterii, lidé nenajdou korunovační klenoty, že?“ vyjádřil se šťastný nálezce. Peníze by v budoucnu rád využil na zajištění vzdělání pro svého čtyřletého syna.

Video  Rozvod Jindřicha VIII. s papežem  - Videohub
Video se připravuje ...

jdi-se-bodnout ( 4. února 2023 08:53 )

To jsou známá fakta doložitelná na řadě případů.

Xeen ( 3. února 2023 22:14 )

A bylo tam před 500 lety pole?

r.kala ( 3. února 2023 15:08 )

Tak hlavne nevime, jake maji v britanii zakony. U nas je to jednoduche, nedostal by nic. 10% nalezneho se tyka nahodneho nalezu a hledani s minohledackou neni nahodny nalez. No a kdyby to nahodou fakt nasel pri okopavani brambor, tak opet jednoduche, celkem 500g zlata. Cena dle cistoty odhaduji 500.000 Kc. Odmena 50.000 Kc.
A to si nevymyslim, oba popsane problemy se daji dohledat na netu a opravdu se takto postupuje. Takze nejlepsi je si to nechat a prodat prekupnikum a pokud mam strach z toho, ze to praskne tak to roztavit a prodat jako zlato. Protoze zatajit to je take trestny cin. Super co ?

bullshit ( 3. února 2023 09:19 )

Někdy se mi pozdává, že takto lze zakrýt třeba to, že jej někdo v minulosti odcizil a teď se to legalizuje. Stejně tak "našli" u popelnic obrazy starých mistrů a nedávno někde v Americe obraz Picassa. Jestli to nebude nějaký hoax.

Zobrazit celou diskusi