Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

KSČ, marihuana i konec „sametu“. Jak vidí volbu českého prezidenta v zahraničí?

  • Autor: mav,swp - 
    7. 1. 2023
    18:45

    Výměna generace Sametové revoluce, střet tří vizí české politiky a společnosti, referendum o populismu versus liberalismu… Zahraniční média srovnávají tři hlavní kandidáty v českých prezidentských volbách. Celkově lze ovšem konstatovat, že se takových článků v cizině objevuje dost málo. Očekávat lze spíše krátké zprávy s výsledky prvního a druhého kola.

  • 1.KSČ nevadí

    „Kontroverzní minulost - účast v represivním orgánu za komunistického režimu - si na bývalém generálovi nevyžádala svou daň,“ konstatuje zpráva španělské agentury EFE s tím, že Petr Pavel vede v předvolebních průzkumech. „Následuje Danuše Nerudová, ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně (východ země), 44 let, nejmladší ze všech uchazečů o tuto spíše formální a reprezentativní pozici,“ psala agentura koncem prosince na základě průzkumu agentury Median (v tom dalším se propadla na třetí pozici). „Bývalý populistický premiér a agroprůmyslový magnát Andrej Babiš v současnosti čelí soudu za údajné zneužití evropských fondů,“ dodala EFE.

    Nezdá se, že by ve španělskojazyčných médiích byl o rozbor českých voleb zájem, materiál publikovala snad jen španělská verze švýcarského serveru Swiss Info (alespoň se tak jeví z vyhledávání Googlem).

  • 2.První „nesametový“ prezident

    „Generační změna na Pražském hradě: V lednu si Česká republika poprvé zvolí hlavu státu, jejíž politická kariéra není přímo spjatá se Sametovou revolucí roku 1989,“ připomíná rakouský deník Der Standard. Vysvětluje, že Václava Havla z disentu vynesla do úřadu revoluce. „Roku 2003 ho nahradil konzervativní ekonom Václav Klaus. Ačkoliv nepřišel z disidentských kruhů okolo Havla, sloužil jim jako ministr financí a pak se stal šéfem vlády, než byl zvolen prezidentem - tehdy ještě parlamentem.“  

    I Miloš Zeman může sledovat své politické začátky k revolučním časům listopadu 1989. „Plamenná řeč proti komunistickým pravidlům před 800 tisíci lidí jej proslavila,“ dodává Der Standard. „Později udělal ze sociální demokracie nejsilnější stranu a také se stal premiérem. Než byl roku 2013 zvolen prezidentem, už zavrhl svou někdejší stranu a profiloval se jako hřmotný levicový populista.“

    Střídání stráží v čele státu. Střídání stráží v čele státu. | Der Standard

    A jak rakouský deník vidí nynější kandidáty? Věnuje se třem, kteří mají podle průzkumů zdaleka největší šanci na vítězství.

    „Babiš, multimiliardář a hlava liberálně populistické strany ANO, oznámil kandidaturu poměrně pozdě. Spíše reprezentativní prezidentský úřad mu tak úplně nesedí, vidí se jako manažer, který vždy chtěl ‚řídit stát jako firmu‘,“ připomíná Der Standard expremiérovo motto.

    A také posun jeho ideologie: „Když po volbách vypadli z Poslanecké sněmovny sociální demokraté i komunisté, je to ausgerechnet Babiš, kdo si teď nárokuje výhradní zastoupení sociálně slabých v zemi.“

    Generál proti populismu

    „Před pádem komunismu byl Pavel stejně jako Babiš členem komunistické strany. Skutečnost, že si i tak dokázal získat důvěru partnerů NATO, některé překvapila,“ popisuje Der Standard Petra Pavla. „Ale kdo si nyní představuje nabroušeného kariéristu, který se prosazuje do nejvyšší státní funkce jadrnými hesly, se mýlí.“

    Členství v KSČ netutlá, nýbrž o něm otevřeně hovoří jako o chybě, z níž se poučil. „A jasně zdůrazňuje svou armádní kariéru: Slovo ‚generál‘ je v jeho kampani všudypřítomné, v boji proti ‚populistickým, korupčním a proruským silám‘.“

    Za favoritku mladých pak Der Standard označuje Danuši Nerudovou. „Jako Pavel je nestranice a stejně jako on si užívá podporu od vlády, která nepostavila vlastního kandidáta,“ připomíná. Často bývá přirovnávána ke slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, což jí pomáhá i škodí. Oproti rivalům se víc dívá do budoucnosti, zatímco oni se musejí stále potýkat se svou komunistickou minulostí. „Navzdory generační výměně vymezení se vůči minulému režimu v zemi stále hraje roli,“ uzavírá Der Standard.

  • 3.Babiš vs. Milion chvilek pro demokracii

    Britský deník The Guardian si dříve všímal Andreje Babiše a jeho soudu v kauze Čapí hnízdo, i kterak se bezprecedentními inzeráty na titulní straně Mladé fronty Dnes a Lidových novin snažil podrývat důvěru v média i demokratické instituce. „Vážnější než pokuta pro Babiše může být dopad na jeho politickou kariéru. Verdikt ‚vinen‘ by mohl poslat ke dnu jeho naděje na vítězství v prezidentských volbách v lednu,“ konstatoval pražský dopisovatel Guardianu Robert Tait.

    Expremiér zneužívá své noviny k útoku na integritu médií. Expremiér zneužívá své noviny k útoku na integritu médií. | The Guardian

    A také připomněl, jak k budově soudu hnutí Milion chvilek pro demokracii přivezlo alegorickou celu s pozlaceným záchodem. „Nesnažíme se ovlivnit verdikt soudu. Je to zpráva pro lidi, aby si rozmysleli, koho chtějí coby kandidáta na prezidenta,“ citoval Guardian Kristinu Jochmannovou z komunikačního týmu chvilkařů.

  • 4.Imunita v kauze Čapí hnízdo

    Kauzy zneužívání dotací v kongresovém centru Čapí hnízdo si všímají i Poláci. „Pro bývalého českého premiéra jsou nadcházející prezidentské volby v České republice dvojnásobně důležité. Babiš může nejen získat zpět moc, ale i imunitu, která ho ochrání před soudem,“ píše redaktor uznávaného polského deníku Gazeta Wyborcza Michał Kokot v článku zvaném Andrej Babiš je favoritem prezidentských voleb v České republice. Překazí jeho plány skandály?.

    A zmiňuje i jeho otálení s oficiálním vyhlášením kandidatury. „Že se Andrej Babiš bude ucházet o nejvyšší post v zemi, se dalo tušit hned po parlamentních volbách, které v říjnu loňského roku prohrála jeho strana ANO. Krátce po volbách natočil Babiš video zevnitř obytného vozu, o kterém oznámil, že bude jezdit po zemi, aby ‚naslouchal potřebám lidí‘.“ 

    Gazeta Wyborcza považovala za favorita Babiše. Gazeta Wyborcza považovala za favorita Babiše. | Gazeta Wyborcza

  • 5.Popírač komunistického masakru

    Polský portál Wiadomości si v listopadu zase všímal komunistického kandidáta Josefa Skály. „Chtěl kandidovat na prezidenta, hrozí mu vězení. Český politik řekl, že v Katyni nedošlo ke zločinu,“ zní titulek z 8. listopadu. Obžaloba se týká dva roky starých výroků, kdy Skála zpochybňoval masakr spáchaný ruskou službou NKVD v okupovaném Polsku.

    „Bývalý místopředseda KSČM během debaty v internetovém rádiu mimo jiné prohlásil, že zavraždění téměř 22 tisíc lidí v Katyni byla ‚historie vytvořená nacisty‘. Následné exhumace obětí katyňského masakru označil za ‚údajné‘,“ psal polský server s odkazem na Seznam Zprávy. Skála do voleb nezískal potřebných 50 tisíc podpisů.

    Wiadomości řeší Katyňský masakr. Wiadomości řeší Katyňský masakr. | Wiadomosci

  • 6.Prezident a marihuana

    Ukrajinská média si v kontextu předvolebních kampaní všímají mj. otázky lehkých drog. „Dva z nejpopulárnějších kandidátů na prezidenta České republiky řekli, že kouřili marihuanu a nebyli by proti její legalizaci,“ píše server RBK-Ukrajina s odkazem na předvolební debatu kandidátů v Blesku.

    „Jak řekla Nerudová, poprvé marihuanu zkusila na střední škole. Její rival Pavel uvedl, že omamnou látku zkusil nedávno v kruhu přátel.“

    Prezidentská debata: Kouřili jste někdy marihuanu? Prezidentská debata: Kouřili jste někdy marihuanu? | Blesk

    Server Evropská pravda k tomu ještě dodává přiznání armádního veterána Pavla, že se nechal nachytat opilý za volantem a na čtvrt roku přišel o řidičák.

    RBK-Ukrajina připomíná, že ukrajinský parlament naopak v prosinci zpřísnil - podle nových pravidel mohou být ukrajinští vojáci včetně rezervistů kdykoliv a kdekoliv testováni na drogy a alkohol.

    Video  Předvolební debata Blesku: Kdo a proč použil kdy sprostý výraz vůči Miloši Zemanovi  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

  • 7.Tři vize pro Česko

    „Výsledky voleb řeknou mnohé o vizi Čechů pro jejich budoucnost, jakož i o jejich vztahu k problematické minulosti,“ píše na evropském serveru EU Observer William Nattrass, britský reportér na volné noze žijící v Česku. „Tři kandidáti čnějí jako favoriti, každý ztělesňuje jiné představy o české identitě.“

    Připomíná mj. odsuzování Andreje Babiše (i ze strany premiéra Petra Fialy), že chce být prezidentem hlavně kvůli imunitě a kauze Čapí hnízdo. „Takové interpretace jsou však nespravedlivé vůči loajalitě, kterou Babiš pociťoval v různých částech země, zejména ve venkovských oblastech,“ dodává Nattrass. „Babiše jeho stoupenci vnímají jako obyčejného člověka, kterého pronásledují nepřátelská média - navzdory jeho postavení miliardáře a vlastnictví několika celostátních médií skrze svěřenský fond.“

    Problematická minulost visí nad volbami. Problematická minulost visí nad volbami. | EU Observer

  • 8.Referendum o populismu a liberalismu

    „Jak Pavel, tak Nerudová slibují sjednotit rozdělenou společnost, ale napřed musejí porazit Babiše. Populismus současného prezidenta oslovuje nespokojené, okrajové voliče, odpůrce establishmentu a zastánce ‚České republiky na prvním místě‘ zleva i zprava,“ píše v komentáři pro evropský zpravodajský server Politico politolog Benjamin Tallis z Německé společnosti pro zahraniční vztahy (DGAP).

    Prezidentská volba se podle něj stala referendem: Na jedné straně o tomto populismu, reprezentovaném Andrejem Babišem, na straně opačné o návratu liberalismu a hodnotové havlovské politiky. „Jak už ukázaly volby roku 2018, k výhře nestačí prostě jen nebýt populista,“ připomíná Tallis prohru Jiřího Drahoše s Milošem Zemanem.

    Česká republika může vrátit Babiše. Česká republika může vrátit Babiše. | Politico

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

e.lesanova ( 7. ledna 2023 21:49 )

V zahraničí je všem šumafuk, co se děje v pidi východním státě, který si hraje na
"západní velmoc"...jen se diriguje, kdo se má dostat na ten či onen post, aby pěkně skákal podle píšťalky, která je momentálně v kurzu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa