Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chatař Pavel, podnikavý Babiš, usměvavá Nerudová: Co na kandidáty „práskli“ jejich sousedé?

  • Autor: ČTK,Mii,swp - 
    7. 1. 2023
    14:22

    Prezidentští kandidáti ve svých kampaních ukazují, co chtějí, abychom viděli. Ale jak se tři hlavní favorité Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel chovají, když se nikdo nekouká? To moc dobře vědí jejich sousedé, kteří nyní popsali, jak se jim v blízkosti možných budoucích hlav státu žije. Kandidáty potkávají na pivu, v supermarketu, nebo pro ně dokonce pracují.

  • 1.Andrej Babiš

    Lidé v Průhonicích u Prahy znají svého souseda a prezidentského kandidáta Andreje Babiše hlavně díky médiím, míní průhonický starosta Petr Beneš (nez.). Poukázal na to, že šéf hnutí ANO ve svém bydlišti není politicky aktivní a jeho uskupení tam nemělo kandidátku do komunálních voleb. Obecních akcí se bývalý premiér podle Beneše neúčastní. Občas ale dá nějaký sponzorský dar, například přispěl na tělocvičnu.

    „Lidé o panu Babišovi samozřejmě vědí, protože se z médií přehlédnout nedá. Samozřejmě víme všichni, že tady má restauraci, má tady hodně nemovitostí,“ uvedl Beneš. Pokud jde o další investice, je obec v kontaktu se společností Imoba z holdingu Agrofert. Babiš vlastnil holding do roku 2017, pak jej vložil do svěřenských fondů.

    „Co se týče pana Babiše jako takového, tak on tady politicky aktivní nikdy nebyl, neměl tu politickou stranu. Fungují tady pouze nezávislá sdružení a na žádné obecní akci jsem ho nikdy nepotkal. Byl jsem místostarostou, teď jsem starostou a za tu dobu jsme spolu mluvili, myslím, jednou,“ dodal Beneš.

    Postavil Čapí hnízdo a dal lidem práci

    Kromě Průhonic jsou ve středních Čechách s Babišem spojeny také Olbramovice na Benešovsku, kde Imoba vlastní rekreační a konferenční areál Čapí hnízdo. Babiš stojí kvůli dotaci na stavbu areálu jako obžalovaný před soudem v Praze.

    Podle starosty Olbramovic Ivana Nováka (nez.) mají místní lidé k Čapímu hnízdu dobrý vztah, protože si pamatují, jak nehostinně tento areál vypadal dříve. Spousta z nich také na Čapím hnízdě získala práci, Babiš má podle Nováka v obci značnou podporu. „Bývají tady i dny otevřených dveří, kde on je a s občany mluví. Lidé tam chodí,“ dodal starosta.

    Video  Den s Babišem: Jízda obytňákem i taje o vaření s Monikou. Co mu řekly děti na boj o Hrad a co ho trápí?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 2.Petr Pavel

    Chalupář, který se s místními sžil, tak označil starosta České Čermné na Náchodsku prezidentského kandidáta Petra Pavla. Armádní generál ve výslužbě, který byl v letech 2015 až 2018 předsedou Vojenského výboru NATO, jezdí do České Čermné s manželkou Evou na chalupu. Místní ho podle starosty a záchranáře Tomáše Kulhánka vnímají většinou pozitivně, v obci s pěti sty obyvateli má hodně příznivců, řekl.

    „Dlouhodobě se známe, poznal jsem ho osobně ještě předtím, než se stal známým. Stoprocentně za ním stojím. Vím, co je to za člověka, proto jsem se rozhodl, že pana generála navrhnu na kandidaturu na prezidenta ČR,“ řekl Kulhánek. Je občanským navrhovatelem Pavlovy kandidatury.

    Na pivo ve flanelové košily

    „Lze s ním mluvit o čemkoli, je v pohodě. Nepovyšuje se nad ostatní, neponižuje se, je to férový chlap. Tady ve vesnici za ním stojí většina lidí,“ řekl jeden z místních Kurt Kromholc. „Za převážnou většinu místních obyvatel mohu říci, že s panem generálem velmi sympatizujeme,“ potvrdil Kulhánek. „Když sedíme v hospůdce, je jako každý člověk. Přijde ve flanelové košili, na nic si nehraje, nad nikým se nepovyšuje. Dá si pivo stejně jako my, je mu jedno jestli ze sklenice nebo z plastového kelímku,“ dodal. Pavel má na několika místech obce i předvolební plakáty.

    „Chalupářů je tady poměrně dost, odhadem kolem stovky, ale většina z nich se do života obce příliš nezapojuje. Pavlovi patří k těm, kteří se nebojí přijít mezi nás, zkrátka do vesnice perfektně zapadli,“ řekl Kulhánek. „Účastní se společenských akcí v obci, jsou jako jedni z nás,“ doplnil.

    Nedávno si prý Kulhánek před Pavlem posteskl, že pokud se stane prezidentem, už se tolik neuvidí. „Řekl mi na to, že na Českou Čermnou nikdy nezanevře a budou se rádi vracet, kdykoli to půjde,“ uzavřel starosta.

    Video  Den s Petrem Pavlem: Z rozcvičky do vinárny a pak na kluziště. A co prozradila manželka Eva?  - David Polák
    Video se připravuje ...

  • 3.Danuše Nerudová

    Obyvatelé Telecího na Svitavsku jsou hrdí na památnou Zpívající lípu, která se v roce 2021 stala Stromem roku. Letos by se obec mohla stát také místem, kam se jezdí rekreovat prezidentka. Před několika lety si v Telecím koupila bývalou katolickou faru prezidentská kandidátka Danuše Nerudová s manželem a dokončili její opravu. Do vesnice na Vysočině jezdí poměrně často.

    „Je to bezvadná ženská, když se s ní člověk potká, dá se do řeči, jako kdybychom se znali odjakživa. Můžu s ní hovořit jako se sousedkou, i když tu je teprve krátkou dobu, ale bývá tu často,“ řekla Helena Justová. S Nerudovou se viděla i na vánočním setkání na evangelické faře. „Přišla tam s manželem a hned si s námi povídala,“ řekla Justová, jejíž dcera má vedle Nerudových rodinný dům a dobře s nimi vychází. Odhaduje, že v Telecím bude mít kandidátka značnou podporu.

    Nejčastěji se místní potkávají s Nerudovou v prodejně potravin. „Chodí sem nakupovat, je sympatická a rozumná a přáli bychom jí, aby ji zvolili. Aspoň by někdo naši republiku reprezentoval. Baví se s každým a nemá problém na cokoliv odpovědět,“ říkají prodavačky.

    Podobně mluví i starosta Telecího Jaroslav Šimon. „Je to normální chalupářka, bývá tu pravidelně. Dříve i každý víkend, teď během kampaně méně. V létě zašla i do letního kina, byla tady i na silvestra. Měla tu i setkání s občany, kulturní dům nám nestačil, přišlo přes 300 lidí,“ uvedl Šimon. Častěji se vídá s manželem Nerudové Robertem, který v Telecím a okolí kondičně běhá.

    Nevěděli o ní, ale jsou nadšení

    Nerudová nicméně bydlí v Podlesí, které je součástí Kuřimi na Brněnsku. Většina obyvatel netušila, že kandidátka na prezidentku bydlí ve stejné osadě jako oni. Zjistili to až díky podpisovým archům na podporu její kandidatury. Uvedl to Marek Sattler, provozovatel místní Hospůdky u Anděla, která je společenským centrem osady. Jiné místo k setkávání v Podlesí není.

    „Nerudovi tady bydlí už pár let, přistěhovali se do dobré lokality, kde jsou dobré sousedské vztahy. Funguje tam mezi sousedy taková parta, často se scházejí. Jsou to společenští lidé, velmi příjemní. V létě se u nás také zastaví na zahrádku na pivo,“ řekl Sattler.

    Když jej oslovil manžel kandidátky Robert Neruda s tím, zda by bylo možné v hospodě zřídit místo na sběr podpisů pod kandidátní listinu, neváhal. „Byli jsme jedno z prvních míst pro sběr podpisů. Řada místních, kteří paní Nerudovou neznali, byla příjemně překvapená, že tady bydlí. Je to pro ně událost. A co teprve, kdyby se stala prezidentkou,“ řekl Sattler s tím, že s negativní reakcí se u návštěvníků hospody nesetkal.

    Jako při každých volbách bude i při těch prezidentských volební místnost umístěná v sále hospody. Po jejím uzavření pak předpokládá, že bude s hosty sledovat sčítání hlasů. „Na tak malou dědinu je to velká událost, ale žádnou konkrétní akci zatím neplánujeme. Zpravodajství o sčítání si zapneme, ale těžko říct, kolik se nás sejde,“ konstatoval hostinský.

    Video  Den s Danuší Nerudovou: Hodiny v autě, potlesk v Bruntále i dotazy na manžela Roberta  - Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

rudy_hnis ( 8. ledna 2023 19:16 )

Každý zloděj, který si přivydělával udavačstvím, musí volit soudruha estébáka Babiše!

LuCo ( 8. ledna 2023 18:48 )

Chtít neznamená na to mít!!!

Milan Vinický ( 8. ledna 2023 18:28 )

Milan Vinický ( 8. ledna 2023 18:27 )

Těm šíleně vyceněným zubům říkáte úsměv??

jajas ( 8. ledna 2023 15:29 )

Většinu ano, však taky ne každý lampasák je takový. Nicméně pak je tady ta "menšina", která to bere smrtelně vážně, chce mít vyšší a vyšší hodnost a nehledí vlevo vpravo. Takoví pak neumí s lidmi normálně komunikovat.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa