Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tým Nerudová: Kdo ze známých jí fandí? Kalousek prozradil, čím mu imponuje: „Nepřijala krycí jméno!“

  • Autor: vja,swp - 
    6. 1. 2023
    05:00

    Podobně jako generálu Pavlovi pomáhala celá řada známých tváří i prezidentské kandidátce Danuši Nerudové během její kampaně. Mimo mnoha podporovatelů z řad veřejně známých osobností si dokonce sestavila tým poradců, kde nechybí takové formáty jako bývalý ministr kultury Herman či ekonom Tomáš Sedláček. Byť není oficiálním podporovatelem, záměr dát svůj hlas Nerudové vyjádřil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Blesku sdělil, v čem má ekonomka a akademička oproti ostatním kandidátům navrch.

  • 1.Poradní skupina a mladí lídři

    Nerudová mimo řady podporovatelů z kulturního, politického a podnikatelského prostředí rovněž založila poradní skupinu. Tu rozdělila na dvě části - základní tým poradců a tým mladých lídrů, ve kterém sdružuje osobnosti do 35 let věku, jejichž generaci má podle jejích slov cenu naslouchat.

    V týmu mladých lídrů figuruje například expertka na sexuální násilí Johanna Nejedlová, neurovědkyně Marie Salomonová, zakladatelka organizace Czechitas a specialistka na digitální vzdělávání Dita Formánková nebo oblíbený pedagog Daniel Pražák.

    Dále mezi její poradce patří například předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek, investor do obnovitelných zdrojů energie a filantrop Jan Řežáb, přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka, někdejší europoslanec Pavel Svoboda nebo advokátka a viktimoložka Lucie Hrdá.

  • 2.Miroslav Kalousek

    Jako nejlepší možnou kandidátku na funkci prezidenta vyhodnotil Danuši Nerudovou bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten nepatří mezi oficiální podporovatele Nerudové, na sociální síti Twitter však uvedl, že ji hodlá volit. „Už je to dvacet let, co jsem prezidentem republiky volil Petra Pitharta. Tenkrát to, bohužel, nevyšlo. Letos budeme oba, Petr i já, volit profesorku Danuši Nerudovou. Tentokrát to určitě vyjde,“ napsal.

    „Je to vzdělaná mladá žena s velkým přehledem. A z mého pohledu má obrovskou výhodu, že nikdy dobrovolně nepřijala krycí jméno od komunistické tajné služby. To je pro mě velmi silný argument,“ zmínil pro Blesk Zprávy předlistopadovou historii kandidátů.

    Oproti Babišovi a Pavlovi považuje za velkou výhodu její široký rozhled. Na otázku Blesku, v čem má oproti Andreji Babišovi či Petru Pavlovi navrch, Kalousek odpověděl: „Z těch tří jednoznačně intelektuálně vyčnívá.“

    Miroslav Kalousek v Epicentru Blesku (8. 6. 2022) Miroslav Kalousek v Epicentru Blesku (8. 6. 2022) | Blesk:Jakub Poláček

  • 3.Daniel Herman

    V poradním týmu Danuše Nerudové zaujme jméno bývalého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Úspěšný politik kandidoval v roce 2019 i ve volbách do Evropského parlamentu, kde však neuspěl. Nyní zastává funkci člena Rady vlády pro lidská práva.

    Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) při rozhovoru pro Blesk Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) při rozhovoru pro Blesk | Foto CNC - Daniel Herman

  • 4.Tomáš Sedláček

    V ekonomických otázkách, které se často týkají i geopolitiky, je Nerudové oporou ekonom a bývalý poradce Václava Havla Tomáš Sedláček. S prezidentskou kandidátkou například vedl debatu na téma ekonomie války, kde se věnoval ekonomickému boji proti agresi Ruské federace a jejích představitelů.

    V rozhovoru, který poskytl v říjnu serveru Seznam Zprávy, uvedl, že časem by si chtěl roli prezidentského kandidáta také vyzkoušet. „Přemýšlím o kandidatuře v příštích volbách, myslím, že bych si tím provedl takovou životní inventuru,“ nechal se tenkrát slyšet.

    Ekonom Tomáš Sedláček Ekonom Tomáš Sedláček | Blesk:Martin Hurda

  • 5.Petr Pithart

    Další výraznou osobností politického života, jež je uvedena na seznamu podporovatelů Nerudové, je expremiér a bývalý senátor Petr Pithart (KDU-ČSL). Nerudová na twitteru uvedla, že rozhovory s ním považuje za velmi poučné a dojemné. Rovněž jí prý poskytuje rady, jak „přežít v politice“. „Hlavně zůstaňte pořád tou normální holkou, jakou jste,“ měl jí sdělit zkušený politik.

    O tom, že Nerudové dá svůj hlas, věděl Pithart prý už roky, uvedl v rozhovoru pro týdeník Echo 24. „Je mi blízké, že je akademička, líbí se mi, že je z Moravy, protože já ty disbalance mezi Prahou a zbytkem země cítím, a ano, líbí se mi, že je to žena, to jsem si dlouhodobě přál,“ sdělil své důvody, proč hodlá volit právě Nerudovou.

  • 6.Honza Musil

    Významně se do kampaně Nerudové zapojil známý moderátor a hudebník Honza Musil. Se svou favoritkou na post prezidenta objíždí republiku a moderuje debaty s veřejností. „Přeji si v čele státu člověka, který úřad povýší noblesou, hlavně ale lidsky. A upřímně… Ženy, jak se ukazuje, to umí tak nějak lépe,“ sdělil důvody své podpory na instagramu.

    Nerudová podle něj hlavně přináší naději a bere svou kandidaturu vážně, ale s lidským přístupem. „Je srdečná a opravdová. Rozdává úsměvy, umí slovem pohladit,“ míní Musil.

  • 7.Lukáš Hejlík

    Nerudovou údajně hodlá svým hlasem podpořit i herec a gastrobloger Lukáš Hejlík. V jednom z příspěvků kandidátka připomněla jeho cesty po českých restauračních zařízeních, když vyrazila na své petiční místo do podniku Milovická Nádražka. „Lukáš Hejlík jezdí na inspekce do podniků z Gastromapa Lukáše Hejlíka, já po našich petičních místech. Zrovna Milovická Nádražka je obojím.“

    Lukáš Hejlík Lukáš Hejlík | Blesk:Czech News Center / Pavel Machan

  • 8.Veronika Žilková

    Velkou zastánkyni našla Nerudová v herečce Veronice Žilkové. „Půvabná a osobitá profesorka Danuše Nerudová otevírá novou kapitolu České republiky? Kéž by,“ přeje si herečka.

    Mimo půvabu vyzdvihla Žilková i intelektuální schopnosti kandidující akademičky. „Každý ať si vybere takového kandidáta, který jeho i celé Česko bude dobře reprezentovat ve světě. Pravidlo 3M, tedy mozek, morálka a moudrost. Takovou kandidátkou je pro mě Danuše Nerudová,“ prohlásila.

  • 9.Ladislav Gerendáš

    Chlebem se solí obdaroval Nerudovou při její návštěvě Karlových Varů herec a hudebník Ladislav Gerendáš. „Já jsem od začátku rozhodnutej. Po dvaceti letech těch dvou prezidentů si vás zasloužíme,“ negativně zhodnotil působení Václava Klause a Miloše Zemana ve funkci prezidenta.

    Podle něj má Nerudová jako bývalá rektorka všechny předpoklady ke kvalitnímu výkonu úřadu prezidenta. „Paní profesorka Nerudová je mladá, vzdělaná, sympatická, skromná a milá. Takový byl i Václav Havel. A je už načase, aby prezidentský úřad zastávala žena. Vždyť na Hradě ukrutně chyběl půvab,“ uvedl.

  • 10.Linda Rybová

    Palce drží Nerudové i herečka a modelka Linda Rybová. Podle ní je kandidátkou, v níž se pojí ty nejlepší vlastnosti potřebné pro výkon funkce. „V Danuši Nerudové se pojí vlastnosti, které nejvíce obdivuji na mužích a nejvíce cením na ženách. Odvážná, konstruktivní, pevná, racionální a zároveň soucitná, chápající, tolerantní a ryze ženská - v tom nejlepším slova smyslu,“ uvedla na její adresu.

    Linda Rybová Linda Rybová | Profimedia

  • 11.Anatol Svahilec

    Že Nerudová oslovuje ve velkém mladé lidi, ukazuje i podpora mistra republiky ve slam poetry a politického aktivisty Anatola Svahilce (vlastním jménem Václav Šindelář). Ten si stojí za názorem, že je načase, aby v úřadu prezidenta zasedla konečně žena. „Budu volit Danuši Nerudovou, protože otázka nezní, proč by se prezidentkou nemohla stát žena, nýbrž proč by se prezidentem nutně musel zase stát chlap.“

  • 12.Mirka van Gils Slavíková

    V rámci kampaně si Nerudová užila společné pečení cukroví s kulinářskou mistryní a mezinárodně uznávanou cukrářkou Mirkou van Gils Slavíkovou. Společně nad formičkami na cukroví probraly stav českého školství, které podle kandidátky „zamrzlo v době Marie Terezie“. „Vždycky když se do něčeho pustíme s vervou, tak to nemůže dopadnout jinak, než že je to úžasný a famózní,“ uvedla cukrářka na závěr společného kuchtění.

    Van Gils Slavíková na Nerudové oceňuje přístup k mladé generaci a vztah k rodině. „Je vzdělaná, podporuje mladé lidi, naslouchá lidu a je reprezentativní. A to vše s láskou k rodině.“

  • 13.Sergei Barracuda

    Nerudovou oficiálně podpořil i ostravský raper Sergei Barracuda (vlastním jménem Erik Peter). Imponuje mu prý především tím, že nemá pochybnou minulost. „Je mladá, hezká a reprezentativní. To, co říká, dává hlavu a patu a nemá červený otazník nad svou minulostí.“

    Sergei Barracuda Sergei Barracuda | Blesk:Martin Hykl

    Video  Vzkaz voličům Danuše Nerudové  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

BobyNo1 ( 7. ledna 2023 17:10 )

Na kolik vyjde jedna prezidentská milost? Už má ceník? Státní vyznamenání...

jajas ( 7. ledna 2023 07:51 )

A o argumentu Kalouska, proč by volil Nerudovou, již bylo napsáno dost postřehů. "Je to vzdělaná mladá žena s velkým přehledem. A z mého pohledu má obrovskou výhodu, že nikdy dobrovolně nepřijala krycí jméno od komunistické tajné služby. To je pro mě velmi silný argument,“ zmínil pro Blesk Zprávy předlistopadovou historii kandidátů." Ano, tato paní nemá krycí jméno, protože, jak sám Kalous píše je "mladá"....takže vyrostla v jiné době, polistopadové, a tam žádné "krycí jméno" nepot­řebo­vala­....­.Kalous je prostě někdy i komik...

jajas ( 7. ledna 2023 07:40 )

Ale jsou. Lidé útočí na to, co jim na kandidátech vadí. Je jedno zda politická příslušnost, trestní stíhání nebo neschopnost jednat zodpovědně a zametat svá pochybení pod koberec....to všechno jsou ty důvody a fakta pro útoky .....

UFO1 ( 7. ledna 2023 05:29 )

Trestní stíhání a stranická příslušnost ke KSČ a jejím složkám nejsou útoky,ale fakta

UFO1 ( 7. ledna 2023 05:25 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa