Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fiala nečeká lehký rok, ocenil snahu lidí. V Blesku prozradil, zda chce zvyšovat daně

Video se připravuje ...
Autor: simao, for - 
31. ledna 2023
14:18

Předseda vlády byl hostem pořadu Ptám se, pane premiére. Petr Fiala (ODS) v závěru pořadu zmínil, že nás nečeká úplně lehký rok - přesto je pozitivně naladěn a věří, že se s tím Česká republika dobře popere. A to i díky krokům vlády ke zvládnutí krize a také díky poměrně pozitivním predikcím o klesání inflace. Poděkoval také Čechům a firmám za to, že spontánně šetří, aniž by mrzli. A jak hodnotí ceny potravin? A bude vláda zvyšovat daně? 

Premiér Petr Fiala (ODS) už dříve uznal, že vzhledem k válce, uprchlické krizi a energetické krizi, se vláda zabývá věcmi, které neměla v plánu. Nyní řeší primárně důsledky války na Ukrajině a další dílčí věci.

„Nebude to lehký rok, to jsem říkal i ve svém novoročním projevu a my nevíme a nikdo to nedokáže předvídat, jak obtížný bude a souvisí to hodně s tím, jak se bude vyvíjet konflikt na Ukrajině,“ podotknul na úvod premiér na dotaz, co se bude nyní dít a na co se mají občané připravit. „Přesto si myslím, že máme všechny podmínky pro to, abychom ten rok dobře zvládli,“ konstatoval. 

Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére (31.1.2022) Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Ptám se, pane premiére (31.1.2022) | Blesk:Jakub Poláček

Fiala: Lidé spontánně šetří, je potřeba jim poděkovat

Podle Fialy jsou pozitivní především i predikce, které očekávají výrazné snížení inflace v druhé polovině roku až na jednociferná čísla. Zvládli jsme podle něj ceny pohonných hmot a je přesvědčen, že funguje zastropování cen energií. „Hlavně fungují mechanismy a kroky, které jsme udělali společně na evropské politické rovině, protože držíme ceny plynu a energické energie na nižších hodnotách, než to bylo třeba před několika měsíci. To všechno vytváří podmínky proto, aby to bylo lepší,“ chválil vládu Fiala v pořadu Blesku. 

Premiér následně poděkoval občanům a firmám. „Oni vzali situaci vážně a odpovědně a šetří doma i na pracovištích. Není to tak, že někdo někde mrze, ale lidé se prostě více zajímají o to, jestli někde něco se nevytápí zbytečně, neděje se něco, kde by se dalo ušetřit. To je opravdu potřeba, občanům poděkovat,“ konstatoval s tím, že vidí, že lidé spontánně šetří. 

Ukazuje se, že díky dalším opatřením ceny plynu a energické energie klesají, uvedl Fiala s tím, že už nyní dodavatelé nabízejí ceny pod energickým stropem. 

Moderátor se nicméně doptal, zdali premiér vnímá, jak výrazně vzrostly ceny základních potravin. „Nežiji ve vzduchoprázdnu,“ podotknul. „Ceny potravin rostou a má to několik příčin. Já to řeknu stručně, jednou z těch příčin je válka na Ukrajině a obavy z toho, že část komodit se sem nepodaří dostat. Druhá věc je zřejmá a to jsou ceny energií. A pak tu jsou faktory, které nejdou předvídat a to je třeba ptačí chřipka. Tento nešťastný guláš způsobuje zvyšování,“ vysvětlil. 

Bránil vládu, že dělá kroky, které tuto situaci mírní. Prozíravý byl podle Fialy například krok u podpory menších farem, což se během epidemie ptačí chřipky ukázalo jako užitečné - velkochovy totiž přišly o velké množství zvířat a je to pak velká ztráta. 

„Nevěříme v prudký zásah do trhu, který na chvíli pomůže, ale pak ty ceny vyletí nahoru. Dobrý příklad je Maďarsko, jak tam vyrostly ceny potravin poté, co stát neměl už na kompenzace,“ pokračoval Fiala s tím, že jeho vláda prostě postupuje racionálně. 

„Platí, že se nebudou zvyšovat daně“

Fiala by se i nadále podepsal pod to, že jeho vláda nechce jít cestou zvyšování daní. „To neznamená, že není možné zvyšovat nějaké jednotlivé položky.  Nechceme zvýšit celkové daňové zatížení právě z těch důvodů, o kterých mluvím. Lidé ví nejlépe, co s penězi udělat, a ne je jim brát a složitě přerozdělovat,“ uvedl Fiala v pořadu Ptám se, pane premiére. Čeká nás ale těžká debata, jak má daňový systém v jednotlivých parametrech vlastně vypadat, dodal.

V pořadu Blesku přišla řeč i na jednu z položek, která se týká daní a to je sjednocení nejnižších sazeb 10 a 15 % DPH. Podle Fialy se jedná o věc, o které vláda diskutuje. „ODS dlouhodobě považuje za lepší menší počet DPH, protože ten systém je přehlednější a brání vládám, aby něco populisticky přesouvali a vytváří to lepší stabilitu. Trvám na tom, abychom než o tom začali rozhodovat, znali dopad takového kroku. DPH je dost podstatná součást příjmu státního rozpočtu a má to dopad na občany, prakticky na každého,“ konstatoval. 

Uvedl příklad, že kdyby sazba u potravin byla nově na 13 %, tak to bude výrazně zlevnění. U jiných produktů by to ale bylo zvýšení ceny. Fiala ale nechtěl uvádět příklad, protože se o tom stále jenom diskutuje. „Až budeme mít debatu uvnitř koalice s experty za sebou, tak se o tom bavme.“

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 1. února 2023 15:59 )

Přesně tak a možná si přidají 😅

Uživatel_5522193 ( 1. února 2023 15:57 )

Nejdříve kafe,potom noviny a potom hurá na zvýšení daní 😅

Jirik-ta ( 1. února 2023 00:16 )

zde je dokument: Vznik a vývoj Ukrajinské krize CZ (contro-tv) (na youtube)
Podmínky Evropského společenství(ES) pro uznávání států (htt­ps://t­heses­.cz/id­/ecjah­6/BP_K­PES_Ka­teri­na_PROC­HAZKO­VA.pd­f)
ES tímto dokumentem zaujímá jednotné stanovisko k procesu uznání těchto států, jehož základní principy jsou následující:
přijetí všech závazků relevantních k odzbrojení a nešíření jaderných zbraní, jakož i
i k bezpečnosti a regionální stabilitě;
dodržování ustanovení Charty OSN a závazků vyplývajících z Helsinského
závěrečného aktu a Pařížské charty, zejména s ohledem na vládu práva, demokracii
a lidská práva;
"garantování práv etnických a národnostních skupin a menšin v souladu se závazky
v rámci KBSE23"
(Dohledatelné jako: European Community, “Guidelines on the Recognition of New States in
Eastern Europe and in the Soviet Union”, 16 December 1991, reproduced in 31 (1992) ILM 1486; )

Jirik-ta ( 1. února 2023 00:13 )

jajas ( 31. ledna 2023 19:32 )

Fiala čeká "nelehký rok", a co to bylo za rok 2022? Procházka růžovým sadem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa