Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Březí losice umírala v těžkých bolestech: V zoo Hluboká nad Vltavou ji krmili neukáznění návštěvníci

Autor: VaB - 
26. ledna 2023
10:49

V pondělí v zoologické zahradě Hluboká nad Vltavou uhynula březí losice, zvíře našli v ukrutných bolestech. Podle chovatelů za smrt můžou návštěvnici, kteří samici krmili. Pečovatelé jsou z úmrtí otřeseni, kdyby se nic nestalo, mohla porodit dvojčata. Znovu apelují na to, aby zvířata v zoo nikdo nekrmil! 

„Neukáznění návštěvníci způsobili úhyn březí losice,“ popsali ošetřovatelé zvířat na facebooku. Jednu ze samic našli v pondělí ve výběhu. Ležela na boku se silnými bolestmi břicha. Přivolaný veterinář ji ihned vyšetřil.

Podle něj došlo k zástavě zažívacího traktu s oběhovým selháváním. „Zvíře trpělo velkými bolestmi a nereagovalo ani na ošetřovatele. Losice pouze ležela a kopala kolem sebe,“ dodali s tím, že samici z nozder vytékaly bachorové tekutiny. To naznačovalo masivní poškození trávicí soustavy.

Následná léčba bohužel nezabrala a březí losice následně uhynula. „Provedená pitva kromě jiného potvrdila těžký krvavý zánět tenkých střev a předního úseku tlustého střeva toxického původu. Zánět byl vyvolán působením nevhodné potravy, neodpovídající vybalancované krmné dávce běžně podávané chovateli,“ popsali ošetřovatelé příčiny smrti. Pitva navíc objevila, že samice čekala dvojčata, které by bez komplikací v pořádku porodila.

„Tento čin způsobil nejen chovatelskou ztrátu, ale psychickou újmu, jak chovatelům, tak i zbylým obyvatelům losí expozice. Bohužel, chvilková potěcha neukázněného návštěvníka způsobila zásah do života nejen samotného zvířete, ale i zaměstnanců zoologické zahrady,“ píšou rozhněvaně.

Dodávají, že se snaží veřejnost neustále informovat o tom, aby zvířata nikdo nekrmil. K podobným incidentům docházelo napříč zoologickými zahradami v České republice. Na závěr dodávají:  „Prosím, nekrmte naše zvířata v zoo!“

Video  Orangutan Kawi se narodil 17. listopadu 2020 v Zoo Praha.  - Zoo Praha
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání