Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš otočil a přišel do debaty ČT: Ostré střety s Pavlem i hádka o vojácích

  • Autor: simao,ČTK - 
    Aktualizováno -
    22. 1. 2023
    23:24
    22. 1. 2023
    20:29

    Andrej Babiš (ANO) překvapil a dorazil do debaty v České televizi - původně přitom avizoval, že tento duel s Petrem Pavlem vynechá. Jak to v přímém přenosu na ČT vysvětlil? Do střetu s Pavlem se přitom dostal hned od prvních minut debaty. V čem se mimo jiné střetli?

  • 1.Babiš vysvětlil, proč otočil

    „My jsme dneska byli na bohoslužbě, kterou praktikoval kardinál Graubner a vlastně nás vyzval a říkal i Ježíš vyzývá lidi: začněte myslet jinak. A mluvil o pravdě, lásce a spravedlnosti. Takže jsem začal myslet jinak, změnil jsem názor,“ uvedl Babiš. 

    „Odpouštím České televizi všechna ta léta různých informací o mně,“ pokračoval Babiš a dodal: „Nadsázka, změnil jsem názor a to je všechno“.

    Do ČT se však v pozdější části pořadu přesto opřel. „Já chápu, že Česká televize už má vybraného kandidáta,“ tvrdil Babiš během přestřelek s Pavlem, ale také moderátorem Martinem Řezníčkem.

    Došlo přitom opět i na slova o tom, že je Pavel vládním kandidátem, což generál odmítl. Pavel naopak mluvil o tom, že je Babiš „kandidátem Hradu“. „Já určitě nejsem kandidát Hradu, pane Pavle, prosím vás. Já jsem předseda hnutí ANO a já kandiduju za hnutí ANO,“ reagoval Babiš. „Jste jenom loutka vlády, to je všechno,“ rýpl si do Pavla, který oponoval, že je nezávislý a jednal by coby prezident i s vládou, i s opozicí.

    Andrej Babiš překvapil a přišel do duelu ČT proti Pavlovi (22.1.2023) Andrej Babiš překvapil a přišel do duelu ČT proti Pavlovi (22.1.2023) | Reprofoto ČT

  • 2.Znevážení vojáků?

    „Já si myslím, že si každý může udělat obrázek, jak ta kampaň teď probíhá, že je to v podstatě jeden nefér útok za druhým a myslím, že si mnoho občanů oddychne, až to skončí,“ poznamenal Pavel a zmínil Babišovy billboardy, které varují před zatažením Česka do války.

    „Vytváří to v občanech obavu, která samozřejmě není opodstatněná, ale je to kalkul na obavy, které lidé přirozeně mají, a tohle zneužití mi přijde opravdu nefér,“ postěžoval si Pavel.

    „Říct, že někdo, kdo byl voják, zavede zemi do války, je vlastně znevážením nejenom toho konkrétního vojáka, na kterého je to mířeno, ale vlastně všech, protože všichni vojáci si to berou za své,“ vytkl Babišovi.

    „Já teda nevidím důvod, proč bych se omlouval. Za prvé o válce tady mluví vláda, pan Pavel je provládní kandidát,“ reagoval Babiš. „Ten billboard vůbec není o panu Pavlovi, to je o tom, že já říkám: nezavleču Českou republiku do války,“ tvrdil Babiš. „Pan Pavel celý život mluví o válce,“ pokračoval Babiš. 

    Babiš mimo jiné znovu obvinil Pavla, že chtěl vyslat vojáky na Ukrajinu. Citoval přitom z Pavlova twitterového účtu, Pavel řekl, že psal o zajištění humanitárního koridoru. „Nepochopil jste obsah tohoto tweetu,“ uvedl.

    „Vy jste zkrátka chtěl vyslat naše vojáky na Ukrajinu a je úplně jedno s jakým cílem. Putin vraždí i civilisty, vraždí obyvatelstvo, vraždí vojáky. A vy jste zkrátka chtěl poslat naše vojáky na Ukrajinu, aby tam de facto mohli bojovat nebo mohli chránit a mohli tam přijít o život,“ útočil Babiš. „A já to nechci, a proto já jsem mluvil o míru,“ doplnil Babiš. „Generál nevěří v trvalý mír, na tom billboardu je to napsané, proč bych lhal?“ divil se Babiš.

    „Dokonce - a já nevím, jestli jsou to fejky na sítích - dokonce jste navrhoval rozmístění jaderných zbraní, proti kterým byly Spojené státy,“ pokračoval Babiš v útoku. „Pane Babiši, to je opět nefér,“ odpovídal mu Pavel.

  • 3.Babiš by Polsku pomoct nechtěl

    „Já chci mír, já nechci válku a v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války,“ tvrdil dál Babiš. „Vy chcete válku? No to vypadá, že vy dva chcete válku,“ útočil Babiš na Pavla a moderátora Řezníčka při otázce, zda by ČR mělo vyslat vojáky v případě, že by bylo napadeno sousední Polsko či státy v Pobaltí. Babiš takovou pomoc odmítl.

    ČR je členem Severoatlantické aliance od roku 1999, stejně jako Polsko. O trojici pobaltských zemí se NATO rozšířilo o pět let později. Severoatlantická smlouva, na jejímž základě v roce 1949 NATO vzniklo, uvádí v článku pět, že ozbrojený útok proti členské zemi v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem členům aliance. V takovém případě mají ostatní členské země v součinnosti s ostatními podniknout takovou akci, jakou budou považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly.

    „Ne, určitě ne,“ reagoval Babiš na dotaz ohledně vyslání vojáků do Polska či Pobaltí.

    „Pan Babiš asi žije v jiném světě, my jsme se stali členem NATO právě proto, abychom zajistili mír,“ uvedl Pavel a upozorňoval Babiše, že NATO funguje tak, že je-li kterýkoliv ze členů napaden, ostatní mu přijdou na pomoc.

    „Když už jsme členem nějaké takové organizace, tak nejenom, že z toho těžíme v rámci kolektivní bezpečnosti, ale taky do toho něco dáváme. A to je ten náš závazek, když bude napaden někdo jiný. Já chápu, že je vám to cizí, ale takhle ta organizace prostě funguje,“ dodal Pavel.

    Po debatě přišla korekce slov o pomoci spojencům

    Po debatě Babiš  korigoval své vyjádření z večerní debaty a uvedl, že pokud by skutečně byl napaden členský stát NATO, článek pět Severoatlantické smlouvy o kolektivní obraně a vzájemné pomoci zemí NATO by „pochopitelně dodržel“. 

    „V duelu jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata,“ uvedl později na twitteru Babiš.

  • 4.Pavel: Jde mi o mír

    Pavel odmítal Babišova slova o tom, že chce válku, a upozornil na to, že mu jde o mír. „Já jsem řekl, že trvalý mír je iluze. A trvalý mír skutečně je iluze, protože když se podíváte na historii, tak zjistíte, že lidská historie je historií konfliktů. A proto nemá smysl mluvit o něčem, jako je trvalý mír, což ale neznamená, že bychom o mír neměli vždycky usilovat. To se přece nijak nevylučuje. Vy jenom vytrháváte slovíčka z kontextu, jak se vám to hodí a jenom matete pojmy,“ oponoval Pavel.

    Babiš řešil pozici Pavla v NATO a jeho jednání v roce 2017 s generálem Gerasimovem po anexi Krymu. „Proč jste s ním jednal, když byla anexe Krymu?“ divil se Babiš.

    Pavel upozornil, že s ruským generálem Valerijem Gerasimovem jednal z pověření 30 zemí. „Vy jste se posledně chlubil, že víte, jak fungují organizace, třeba i NATO. Tak byste mohl vědět, že předseda vojenského výboru nemůže jednat sám o sobě, ale že k tomu má mandát všech 30 členských zemí, a jestliže se členské země shodly na tom, že chtějí deeskalovat napětí s Ruskem, chtějí nastavit nová opatření na posílení vzájemné důvěry, tak je to docela silný mandát, to není nic o vyjednávání s válečným zločincem, to jste asi moc nepochopil, jak to funguje,“ podotkl Pavel. „Vždycky je lepší jednat, než válčit,“ upozornil Pavel.

  • 5.Přestřelky i slova o spodině

    Babiš uvedl, že ho v 1. kole volily skoro 2 miliony lidí. „A pan premiér i pan Pavel říkají, že to jsou vlastně nedemokratičtí voliči, že to jsou vlastně nějaká spodina, že to je ten venkov hroznej, jak říkají Pražáci,“ spustil Babiš.

    „Zase překrucujete, nikdo nic takového neřekl,“ kroutil hlavou Pavel. „Když nebudete lhát, tak vám nikdo nebude skákat do řeči,“ řekl Babišovi, který si stěžoval na skákání do řeči od moderátora i Pavla. „Zkuste někdy mluvit pravdu a bude to fajn (...) Vy opravdu lžete, kudy chodíte, to přece není normální tohle,“ říkal Pavel.

    Narážka na Jakeše

    „Máte heslo Klid a řád – to jsme měli za totality, kdy vás cvičili. Lidi nechtějí mít řád, lidi nechtějí mít ten systém, co tady byl před listopadem. A o klidu mluvil Jakeš. Vy jste voják,“ pokračoval Babiš ve svých útocích a vytáhl znovu i argument, že Pavel pro Česko za posledních několik let podle něj nic neudělal, naopak se začal připravovat na kandidaturu.

    Pavel na Babiše udeřil pro změnu kvůli tomu, že nadělal dluhy, které bude muset někdo zaplatit - což budou nejspíš děti lidí, které si kupoval. „Rozdával jste cukrátka a zadlužil jste zemi nejvíc v její historii,“ vrátil Babišovi ostře Pavel. „Neříkejte, co jste pro tuhle zemi udělal. Vy jste jí uškodil,“ útočil pro změnu Pavel. Babiš si podle něj kupoval přízeň lidí na úkor budoucnosti.

    Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

  • 6.Hádka kvůli invazi

    Babiš o Pavlovi tvrdil, že schvaloval invazi ruských tanků do Československa v roce 1968. Pavlovi tehdy bylo sedm let. „Táta se mi snažil jako malýmu klukovi vysvětlit, že nenávist vůči Rusům nemusí být univerzální, protože mnoho z nich tu invazi ani nechtělo a rozhodně si nezaslouží takové odsouzení,“ reagoval v ČT Pavel na Babiše.

    „Já jsem nikdy v životě se nemusel vyjadřovat k invazi roku 1968, nikdy jsem ji nevítal a v žádném mém životopise nic takového nenajdete, takže si nevymýšlejte,“ kontroval dál Pavel.

    „Já jsem byl členem KSČ do roku 89 podobně jako vy, ale hlásil jsem se k tomu a řekl jsem, že je to moje chyba,“ dodal Pavel a za naprostou lež označil Babišův útok ohledně toho, že měl za minulého režimu udat své spolužáky.

    Babiš: Nebyl jsem estébák

    Na svou minulost reagoval i Babiš. „Mě estébáci terorizovali, nás hlídali, abychom nekradli, takže já jsem nikdy nespolupracoval - na rozdíl od pana Pavla, jehož jméno je všude. Moje jméno není nikde. Na registrační kartě, kterou podepsal nějaký estébák jako Bureš,“ tvrdil Babiš. „Vy to stále opakujete to StB a manipulujete lidi, já jsem ten soud třikrát vyhrál (...) Nebyl jsem estébák,“ zlobil se Babiš, který o sobě prohlásil, že byl „obyčejný člen KSČ“ a nikoliv „nomenklaturní kádr“.

    Na dotaz moderátora, o čem Babiš při své návštěvě v uplynulém týdnu v Děčíně jednal s komunistickým politikem Josefem Skálou a poslancem SPD Jaroslavem Foldynou, Babiš řekl, že s Foldynou mluvil, protože je poslanec. „Co se týká pana Skály, ten tam přišel v Děčíně, má nějaký podcast, vůbec jsme se nebavili,“ prohlásil Babiš. Dodal, že Skála, označovaný za stalinistu, stejně jako Pavel vítal invazní vojska v roce 1968.

    Prezidentský kandidát Petr Pavel v debatě na České televizi. Prezidentský kandidát Petr Pavel v debatě na České televizi. | reprofoto/čt

  • 7.Pavel: Zemanův výsměch

    Kandidáti na prezidenta reagovali i na milost pro Janu Nečasovou, o které rozhodl Miloš Zeman. Současná hlava státu také údajně měla žádat o abolici pro své spolupracovníky, kterou premiér Fiala údajně odmítl podepsat.

    „Já tyhle informace považuji za další z výsměchů prezidenta Zemana právu a nezávislosti soudů. Prezident by se v žádném případě neměl stavět nad soudy a neměl by vstupovat do procesu, kdy je to vnímáno jako politické rozhodnutí,“ míní Pavel. 

    „Já bych to neřešil vůbec. Proč bych to měl řešit?“ reagoval Babiš na Zemanovu milost. „Určitě bych udělal audit - všeho. Audit smluv, audit všech věcí, utajovaných záležitostí. Klasickej audit,“ vzkázal Babiš.

    Podle Pavla by se měla od základu změnit Kancelář prezidenta republiky, aby šlo opět o úřad, který bude fungovat profesionálně i otevřeně. Co nejvíce vyčítá Zemanovi? „To, že nás jako republiku diskreditoval navenek svými výraznými proruskými a pročeskými stanovisky, tím, že tuhle zemi vnitřně rozdělil a zdiskreditoval vážnost prezidentského úřadu. Nejenom tedy on sám, ale i lidé, které si do čela tohoto úřadu vybral,“ uvedl v ČT Pavel. Prezident by se podle něj měl chovat opět důstojně a nerozdělovat, dodal. Babiš Zemana hodnotit v debatě odmítl.

    Andrej Babiš překvapil a přišel do duelu ČT proti Pavlovi (22.1.2023) Andrej Babiš překvapil a přišel do duelu ČT proti Pavlovi (22.1.2023) | Reprofoto ČT

  • 8.Babiš: Je to vládní kandidát

    Kandidáti se vrátili i k tomu, že Fialova vláda ustála hlasování o nedůvěře. Andrej Babiš míní, že současná vláda nemůže padnout. „Nemůže, protože my tady máme pětikoalici, která ovládá Senát, Sněmovnu, vládu, tady má kandidáta na Hrad, takže budou ovládat všechno,“ varoval Babiš.

    Sám přitom čelil kritice za to, že jde o součást jeho kampaně v boji o prezidentský úřad. „Já nejsem hnutí ANO, já jsem Andrej Babiš a já jsem prezidentský kandidát a vy jste se snažili podsouvat, že to má něco společného s prezidentskou kampaní. Nemá (...) Já jsem se v tom vůbec neangažoval, ani jsem nepodepsal, ani jsem tam nebyl, ani jsem nevystupoval,“ tvrdil Babiš. Pokud by se stal prezidentem, bude se snažit „zastavit vládu v její asociální politice, navyšování daní, v green dealu a dalších věcech“.

    Pavel zopakoval: Nejsem vládní kandidát

    Pavel opět odmítl, že by byl vládním kandidátem. „Já jsem dostal podporu od Spolu, takže to není celá vláda a navíc, pokud vás někdo podpoří, tak nejste jejich kandidátem,“ uvedl Pavel s tím, že je nezávislý, a opřel se o hlasy občanů. „Já nejsem vládním kandidátem,“ dodal Pavel.

    „Oni vás vycvičili jako rozvědčíka, že vy tak brutálně lžete. To je skutečně výsměch,“ pustil se do Pavla naopak Babiš. „Vždyť vy jste kandidát vlády, všichni to vědí,“ čílil se Babiš. „Ti agenti jednou byli pro Varšavskou smlouvu, teďka jsou pro NATO,“ říkal Babiš.

    „Nikdy jsem práci vojenského zpravodajce v komunistickém režimu nevykonával, takže jakékoliv obviňování z toho, že jsem byl komunistický rozvědčík, je nesmysl,“ upozornil Pavel.

    Pavel uvedl, že pokud by se stal Babiš prezidentem, bude mít příští vládu, protože by pomáhal hnutí ANO. A mohl by stát řídit jako svoji firmu, protože by se celá ČR „stala vaším Agrofertem“. Babiš podle něj jen straší lidi, dodal Pavel.

  • 9.Manipulátor?

    „Našim občanům tato vláda nepomáhá. Vy mluvíte o inflaci a vůbec nevíte, co to je,“ tvrdil Babiš v Národním muzeu, kde se debata ČT uskutečnila.

    Ohledně pomoci Ukrajině Babiš řekl, že není důvod snižovat komfort českých občanů. Pavel mu řekl, že jde o věc, která je podle něj Babišovi cizí, a to je solidarita. Dodal, že česká pomoc Ukrajině má za sice důsledek částečné snížení komfortu, ale je to vinou války, kterou rozpoutalo Rusko.

    Chaotický mikromanažer

    Babiš uvedl, že Ukrajině pomáhá NATO a EU, ale českým občanům vláda nepomáhá. Pavel také Babišovi řekl, že je chaotický mikromanažer a že v diskusi řekl hromadu nesmyslů. „Chaos, to jste vy, pane Babiši, vy jste chaotický mikromanažer,“ uvedl Pavel. V jiný okamžik označil Babišova tvrzení za nehoráznost.

    „My jsme jeli 24 - 7, když byl covid,“ hřímal Babiš. „Vy jste nebojoval, vy jste vítal čínské roušky na letišti,“ říkal Pavel. „Všichni vítali čínské roušky, všichni, i naše armáda nám pomáhala,“ poznamenal Babiš.  

    Pavel označil Babiše v dalším průběhu debaty za „neuvěřitelného manipulátora“. „Pan Pavel rozumí armádě a to je tak všechno,“ rýpl si Babiš.

    „My určitě nepotřebujeme mít vojáka na Hradě, my potřebujeme člověka, který rozumí lidem, pomáhá lidem a naslouchá jim,“ dodal Babiš. 

    Vyšší daně Babiš nechce

    Střetli se přitom i u otázky zvyšování daní. Pavel připustil, že vláda bez dostatečného příjmu nebude schopna zajistit fungování státu a v dnešní době i výše deficitů ukazuje, že je nutné hledat zdroje. „Pokud je nenajdeme na straně výdajů státu na vlastní chod, tak budeme muset se asi podívat na celý systém daní,“ podotkl Pavel.

    Babiš uvedl, že Pavel by chtěl zvyšovat daně podobně jako vláda. „A všichni, občané ČR, budou platit vyšší daně pro byty, zahrady, chaty, rodinné domy,“ podotkl Babiš. „Není důvod na zvyšování daní,“ míní Babiš.

  • 10.Rozdělená společnost

    „Pan Pavel mluví o voličích, kteří volí mně, velice negativně,“ tvrdil Babiš. „Pokud by pan Pavel chtěl něco udělat pro tuto zemi, tak by se měl vzdát kandidatury a měl by nechat to místo pro mně, který bych reprezentoval ty tři miliony lidí a pan Fiala reprezentuje tu druhou polovinu. A potom by mohlo nastat to, že ta společnost přestane být rozdělená. Pokud já se nestanu prezidentem, tak ti lidi nebudou mít žádné zastání, nebudou mít žádnou naději, že někdo se o to bude snažit, protože ta pětikoalice tím ovládne všechno a bude to mít zkrátka nějakou tendenci nové totality,“ přidal Babiš varování.

    „Jsem kandidát, těch třech milionů lidí, kteří volili opozici a strany, které se nedostaly do Sněmovny,“ tvrdí o sobě Babiš, ačkoliv např. šéf ČSSD Michal Šmarda již otevřeně podpořil Pavla.

    „Tři miliony lidí nebudou mít zastání. Pokud bych tam byl já, spojování lidí může nastat komunikací mezi prezidentem – a já bych chtěl být prezidentem všech občanů ČR – a vládou, která nekomunikuj s nikým,“ dodal Babiš.

    „Jestli někdo tady rozděloval společnost, tak to děláte v poslední době především vy. Tím, jak se snažíte zneužívat strachu, jak se snažíte poukazovat na to, že by někdo zavedl tuhle zemi do války a že vy jediný jste ten mírotvůrce, který tomu dokáže zabránit. Nezlobte se na mně, ale právě tohle je něco, co společnost rozděluje,“ dodal Pavel s tím, že Babiš určitě nemá potenciál spojovat společnost.

    „Vy mluvíte o dvou světech, o tom, že v ČR máme dva světy – ten váš, ten hodnotový, vy jste skutečně zářný příklad toho, že vy jste ta hodnota. Jaké jste měl hodnoty, když jste vstupoval do kurzu rozvědčíka vedeného KGB a jaké jste měl hodnoty, když jste vstupoval do NATO? Byly stejné? Vy to rozdělujete,“ kontroval Babiš a míní, že se Pavel už cítí být vítězem.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

roxin ( 23. ledna 2023 14:01 )

Jo to bude nejlepší aby si mohl pětispolek vybrat mezi svými.

roxin ( 23. ledna 2023 14:00 )

NO PRÁVĚ, jenže na ochranu svých dětí nemyslí když chtějí pávka!!!

picoda ( 23. ledna 2023 11:09 )

ANOrozkradanidotaci ( 23. ledna 2023 10:15 )

Soudruh Babiš se holí a řízne se.
Jde okolo Monike a vykřikne: Pane Bože, teče ti krev!
Ale drahá, doma mi můžeš říkat Andreji.

roxin ( 23. ledna 2023 09:44 )

Dobře že otočil a přišel, udělal to nejlepší co mohl ani moderátor ani pávek to nečekali a pávek měl co dělat aby to ustál, proto mu přispěchal na pomoc pětispolek aby udělala mezinárodní ostudu a Babiš prohrál "naší minivládě" možná záleží víc na tom aby vyhrál pávek, než pávkovi samotnému.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa