Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Střet zájmů ve vysílací radě? Její člen má Babišovi radit s kampaní, prověří to právníci

Autor: ČTK - 
17. ledna 2023
20:17

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) nechá vypracovat právní analýzu týkající se možného střetu zájmů jejího člena Daniela Köppla, který má být zároveň členem volebního týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Rada se bude analýzou zabývat na příštím zasedání 24. ledna. Na dotaz ČTK to dnes sdělil vedoucí Úřadu RRTV Petr Bartoš.

„Radě bylo doručeno několik stížností, které poukazují na skutečnost, že člen rady Daniel Köppl je součástí marketingového týmu kandidáta na prezidenta Andreje Babiše. Rada si ve věci zpracovává právní analýzu, která bude projednána na nejbližším zasedání,“ informoval Bartoš.

Například podle Pirátů je Köppl členem marketingového týmu Babiše, což by podle nich mohlo kolidovat se zákonem. Zákon totiž říká, že členové rady nesmí působit v žádné straně, hnutí a v jejich prospěch. Köppl však podezření odmítá. „Jsem v pozici asistenta pana (místopředsedy sněmovny) Karla Havlíčka (ANO), takže občas jsem na některých jednáních, to je pravda, ale z pozice asistenta. Na té kampani nepracuji,“ řekl například v pondělí deníku Echo24 s tím, že jeho práce s kampaní nemá nic společného a „maximálně přenáší informace z jedné strany na druhou“.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání má 13 členů. Na návrh Sněmovny je jmenuje a odvolává premiér. Köppla za hnutí ANO vybrala Sněmovna v červenci 2021. Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) tehdy upozornil na Köpplův možný střet zájmů. Köppl byl v době zvolení šéfredaktorem odborářského časopisu Sondy. Podle Kolovratníka by tato funkce byla neslučitelná s funkcí člena RRTV. Jak ale tehdy uvedl, střet zájmů by nastal až v okamžiku jmenování.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje také obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Video  Prezidentské volby 2023: Andrej Babiš pro Blesk po prvním kole  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Jaryn19 ( 18. ledna 2023 09:34 )

podvádět se nemá, někdo musí dělat rozhodčího

oldinek ( 18. ledna 2023 09:20 )

Jako obvykle,udavači piráti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa