Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozdílný den kandidátů: Pavel v Ústí obklopen tisíci lidmi, Babiš v kostele a na klenotech

Aktualizováno -
17. ledna 2023
17:59
Autor: Mii, ČTK - 
17. ledna 2023
17:15

Kampaň před druhým kolem prezidentských voleb je v plném proudu a oba finalisté, Petr Pavel a Andrej Babiš, k ní přistupují jinak. Odráží se to i na tom, jak tráví své dny. Pavel v úterý vyrazil s manželkou Evou do Ústí nad Labem, kde na něj čekal několikatisícový dav. To Babiš strávil dopoledne v Praze ve frontě na vystavené korunovační klenoty. A odpoledne přeci jen navštívil kostel Pražské jezulátko, kam jej správci nejdříve nechtěli vpustit.

Na Pavla v centru Ústí nad Labem čekalo několik tisíc lidí. Jeho příznivci z celého Ústeckého kraje ho přivítali skandováním: „Pavel na Hrad“. Řekl, že cesta k řešení důsledků války na Ukrajině a dopadů krize na občany nevede přes sliby. Je podle něj nutné se zaměřit na lidi, kteří si sami pomoci nemohou. Volba prezidenta není podle Pavla až tolik o tom, kdo nahradí Miloše Zemana, ale jestli bude Česká republika zemí slušnou, kde umí jeden naslouchat druhému.

Video  Dav příznivců vítá Petra Pavla v Ústí nad Labem  - Blesk: Tereza Malecká
Video se připravuje ...

„Je to také o tom, jestli budeme féroví a solidární vůči ostatním,“ řekl Pavel, který získal v Ústeckém kraji v 1. kole 29,28 procenta hlasů. Andrej Babiš první kolo vyhrál v kraji s podílem 47,27 procenta hlasů. Následně dodal, že nemá speciální zprávy pro obyvatele jednotlivých krajů. „Mám jednu jedinou: nenechte se strašit a nenechte se opíjet rohlíkem, protože vám nepomůže ten, co vám něco hezkého slíbí, ale ten, kdo přijde s plánem, který skutečně pomůže,“ řekl Pavel. Do Ústí přijel v doprovodu manželky Evy.

Na zaplněném Kostelním náměstí poděkoval Pavel přítomným a připomněl, že je v Ústeckém kraji doma. Několik let má trvalé bydliště v malé obci Černouček na Litoměřicku.

Zaplněné náměstí prezidentského kandidáta zaskočilo. „Já jsem neměl žádné očekávání od této návštěvy. Možná, že se potkám s pár lidmi a s někým se vyfotím, ale tohle jsem opravdu nečekal, takže jste mě zaskočili,“ uvedl. Hned na začátku řekl, že je nesmysl, že by vtáhl zemi do války. „Něco takového bych téhle zemi nikdy neudělal,“ řekl. Zdůraznil, že by se snažil držet zemi od války co nejdále, což neznamená rezignovat na to špatné, co se během ní děje. Severoatlantická aliance (NATO) a Evropská unie nabízí podle Pavla největší míru ochrany. „V rámci nich v bezpečí jsme,“ řekl bývalý vysoký představitel NATO. 

Tajná návštěva Babiše v kostele

Babiš dnes navštívil výstavu korunovačních klenotů na Pražském hradě. Dorazil zhruba v 09:40 a asi dvě hodiny čekal ve frontě, v níž před ním původně byly stovky lidí. Serveru Seznam Zprávy řekl, že se chce podívat, jak dlouho fronta na výstavu trvá. Uvedl, že by jako prezident zvažoval vystavení korunovačních klenotů vždy o svátcích. Když ale dnes frontu viděl, poznamenal, že „by to asi chtělo nějakou trvalou výstavu“.

„Výstava je jenom do soboty, což je podle mě špatně, protože mnoho lidí určitě přijede v sobotu a v neděli. Možná by to mohli prodloužit,“ řekl později zpravodaji Babiš.

Původně měl Babiš v plánu před návštěvou výstavy zavítat do kostela Pražské Jezulátko, který ale dopoledne zůstal uzavřený. Správci nechtěli, aby předseda hnutí ANO zneužil poutní místo k útočné a strach vyvolávající kampani, řekl v pondělí večer rektor kostela Pavel Pola. Babiš následně řekl, že návštěvu ke kampani zneužít nechtěl. Byl tam už třikrát a nikde to nezveřejnil, uvedl.

Dnes odpoledne Babiš v kostele byl. „Byl jsem tady 12. ledna, nikdo o tom nevěděl, nikomu jsem to neříkal,“ uvedl dnes ve videu na twitteru. „Včera (v pondělí) jsem to bohužel neopatrně řekl médiím a bylo to venku a zavřeli kostel. Já to nechápu. Před Pánem Bohem jsme si všichni rovni a do kostela přece mají přístup i vrazi, aby mohli prosit o odpuštění,“ dodal expremiér.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

1pravda1 ( 17. ledna 2023 23:14 )

oprava - vytáhl z toho vojenského důchodu

1pravda1 ( 17. ledna 2023 23:13 )

takže zase podprahový antibabiš - a co ta vlajka nato? mě mrazí z toho zeleného mozku, nikdo ho v podstatě nezná, nechtěl být poslancem, senátorem, někdo ho vytáhl do toho vojenského důchodu a valí sázky do sázkových kanceláří na na jeho účet, vám to není divné.... a už jim ani komunista nevadí, ani první dáma voják - komunistka, to je ta lepší kultura?

qtek ( 17. ledna 2023 20:50 )

Solidní účast.

JaNat ( 17. ledna 2023 19:39 )

Jsi falešný a jestli si myslíš, že mě nějak namíchneš, tak to se mýlíš. Nejsem nervák jako ty. Tobě očividně rupou nervy.

JaNat ( 17. ledna 2023 19:37 )

Já nejsem xxxx. To systém zařadil jinam. To se stává. Dej pozor na čelist, abys nedopadl jako ta tchyně v Kameńáku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa