Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední průzkumy: Špatné zprávy pro Babiše! 2. kolo jasně vyhrává Pavel, čeká se vysoká účast

  • Autor: ČTK,swp - 
    Aktualizováno -
    23. 1. 2023
    17:58
    21. 1. 2023
    20:32

    Poslední průzkumy před volbami hovoří jasně - favoritem finálového boje o Hrad je Petr Pavel. Ve vedení před Andrejem Babišem je hned ve čtveřici průzkumů - v průzkumu Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi, STEM pro CNN Prima News, v průzkumu Ipsosu i dle Medianu. Agentura Ipos dává Pavlovi 58,8 procenta hlasů, a Babišovi 41,2 procenta. Dle Medianu má Pavel 57,9 procent, Babiš 42,1 procenta a voleb se zúčastní 76 procent lidí. Dnes je poslední den, kdy je možno zveřejnit průzkumy veřejného mínění před 2. kolem.

  • 1.Průzkum Kantar

    Druhého kola prezidentských voleb by se chtělo podle průzkumu Kantar CZ a Data Collect pro Českou televizi určitě zúčastnit 71 procent lidí a spíše 13 procent. K volebním urnám naopak určitě nechce přijít devět procent voličů a spíše šest procent. Jedno procento dotázaných není rozhodnuto. Účast v prvním kole voleb, které se konalo 13. a 14. ledna, byla 68,2 procenta. Byla dosud nejvyšší ve volbách prezidenta.

    Průzkum také nastínil, že se preference lidí, kteří pro oba finalisty hlasovali už v prvním kole prezidentské volby, příliš nezměnily. Z voličů Danuše Nerudové a Pavla Fischera pak plánuje víc než 80 procent oslovených dát hlas Pavlovi. Naopak voliči Jaroslava Bašty (SPD) zase chtějí ze 70 procent upřednostnit Babiše.

    V případě voličů senátora Marka Hilšera by 71 procent hlasovalo pro Pavla a 20 procent pro Babiše. Z těch, kdo nebyli hlasovat v prvním kole, plánuje v tom druhém vybrat Pavla 44 procent dotázaných, Babiše 41 procent.

    Pavla výrazně upřednostňují voliči vládních stran, tedy koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a uskupení Pirátů se STAN. Hlasovalo by pro něj ale také 13 procent oslovených voličů hnutí ANO a 20 procent voličů hnutí SPD, ukázal průzkum. Babiše plánuje vybrat 80 procent dotázaných voličů ANO a 69 procent voličů SPD. Z tábora voličů vládních stran by podle průzkumu Babiš mohl získat pouze jednotky procent. Průzkumu se mezi 16. a 19. lednem zúčastnilo 1562 respondentů.

  • 2.Průzkum STEM

    Pavel by ve 2. kole prezidentské volby porazil Babiše se ziskem 57,6 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM pro CNN Prima News. Účast při volbách by podle modelu STEM činila 68 procent voličů.

    Stabilních voličů je ale podle průzkumu jen 55 procent. Celkem 29 procent voličů je nerozhodnutých a 16 procent z dotázaných tvoří nevoliči. Větší část voličů - 44,9 procenta - však podle STEM výrazně či mírně upřednostňuje Pavla. Babiše naopak preferuje 34,1 procenta. Pokud by se zanedbala účast nerozhodnutých voličů, tak by zisk hlasů pro Pavla činil 57 procent a pro Babiše 43 procent.

    „Většina voličů svoji volbu zopakuje, jen malá část přejde k protikandidátovi. Někteří zůstanou doma, jiní naopak k druhému kolu přijdou, i když u prvního kola nebyli,“ uvádí STEM. Podle průzkumu si 32 procent voličů vybralo svého kandidáta v prezidentských volbách už v době, kdy oznámil účast ve volbách. Asi čtvrtina lidí si vybrala favorita v posledním měsíci, další čtvrtina v posledním týdnu a 12 procent až v den voleb.

  • 3.Ipsos

    Druhé kolo volby prezidenta by nyní s výrazným náskokem vyhrál Pavel i podle agentury Ipsos. Získal by 58,8 procenta hlasů, zatímco 41,2 procenta. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos.  K volbám dorazí podle průzkumu asi 69 procent voličů.

    Pro Pavla chce podle agentury hlasovat velká část voličů neúspěšných kandidátů z prvního kola. Hlas by mu dalo devět z deseti voličů ekonomky Danuše Nerudové i senátora Pavla Fischera a přibližně dvě třetiny voličů senátora Marka Hilšera. „Andrej Babiš by naopak častěji čerpal podporu od Jaroslava Bašty. Volit ho zvažuje téměř sedm z deseti jeho původních voličů,“ uvedla agentura. V prvním kole získal Pavel 35,40 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Na třetím a čtvrtém místě byli právě Nerudová se ziskem 13,9 procenta a Fischer s 6,8 procenta. Bašta dostal 4,5 procenta hlasů a Hilšer 2,6 procenta.

    „Většina voličů, kteří plánují přijít k volbám, je v tuto chvíli již rozhodnuta pro jednoho z kandidátů. Sedm procent má preferovaného kandidáta, ale svoji volbu stále zvažuje změnit. Dvě procenta pak zatím vůbec neví, koho volit,“ sdělila agentura.

    Průzkum prováděl Ipsos 20. až 22. ledna. Zúčastnilo se ho 1665 obyvatel ČR starších 18 let. Statistická odchylka ve volebním modelu činí plus minus 2,6 procentního bodu u obou kandidátů.

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

  • 4.Median

    Podle Medianu by 2. kolo vyhrál Pavel se ziskem 57,9 procenta hlasů. Jeho protikandidát Babiš by dostal 42,1 procenta. Voleb se rozhodně chce zúčastnit 76 procent lidí, 12 procent to zvažuje.

    Výsledky průzkumu z 20. až 22. ledna, kterého se zúčastnilo 1161 respondentů, agentura zveřejnila na dnešní on-line tiskové konferenci.

    K prezidentským volbám by nyní podle Medianu spíše nešlo 12 procent dotázaných, 8,5 procenta uvedlo, že by k volbám nešlo určitě. „Je ovšem nutno zdůraznit, že deklarovaná účast bývá obvykle vyšší, než je ta skutečná,“ podotkli autoři průzkumu.

    Respondentů, kteří jsou si jisti jak účastí, tak i volenou osobou, jsou více než tři čtvrtiny (76 procent), 10,5 procenta respondentů si jsou jista svou účastí, ale nejsou rozhodnuta o tom, koho budou volit. Nejistá účast, ale jistá volba konkrétní osobnosti, je u 6,5 procenta respondentů. Účast i volená osoba jsou nejisté celkem u sedmi procent respondentů.

    Pavel si udržel mezi prvním a druhým kolem podporu víc než 98 procent svých voličů, Babiš přes 96 procent. K Pavlovi se přiklonilo také téměř 79 procent podporovatelů Danuše Nerudové, skoro 87 procent voličů Pavla Fischera a tři čtvrtiny voličů Marka Hilšera z prvního kola. Babiš naopak převzal tři čtvrtiny podporovatelů Jaroslava Bašty.

    Volební model počítá s tím, že z účastníků voleb je 89 procent rozhodnuto jít k volbám určitě a 11 procent ještě váhá. Z rozhodnutých volit si 59,4 procenta vybralo Pavla, 40,6 procenta Babiše. Z váhajících plánuje 45,6 procenta volit Pavla a 54,4 procenta Babiše. „Konečný výsledek to může vychýlit,“ uvedl Ivan Cuker z Medianu s poukazem na většinu, kterou má Babiš mezi váhajícími.

    S rostoucím věkem voličů roste podpora Babiše

    Petr Pavel má převahu u voličů do 55 let věku, Andrej Babiš u voličů ve věku 55 a více let. Platí, že s rostoucím věkem respondentů narůstá též podpora Babiše.

    Petra Pavla plánují volit až tři čtvrtiny absolventů vysokých škol, má též vysokou podporu mezi těmi, kteří mají maturitní vzdělání. Absolventi středních škol bez maturity tvoří jádro podpory Andreje Babiše. Podpora lidí, kteří mají nejvyšší dosažené vzdělání pouze základní, je u obou kandidátů přibližně stejná. Petr Pavel má nejvyšší míru potenciálních voličů v Praze a ve Středočeském kraji, Andrej Babiš v Ústeckém a Karlovarském.

     

  • 5.Kurzy na výhru Babiše se zhoršily

    Pavel posiluje roli favorita sázkařů v prezidentské volbě. Kurzy na jeho vítězství ve druhém kole volby, které se uskuteční 27. a 28. ledna, jsou nyní kolem 1,10:1, zatímco ještě ve čtvrtek činily průměrně 1,18:1. Naopak kurzy na výhru Pavlova protikandidáta Babiše, se výrazně zhoršily. Většinou jsou nyní zhruba na 7,20:1, ve čtvrtek se pohybovaly kolem 4,5:1. Vyplývá to z údajů na webech sázkových kanceláří.

    Sázkové kurzy ukazují, jako šanci bookmakeři přikládají určité události. Větší pravděpodobnost výhry kandidáta znamená nižší kurz, a tedy i možnou nižší výši výhry, a naopak. Pavel byl favoritem sázkových kanceláří už před prvním kolem prezidentské volby s kurzy 1,4 až 1,45 ku jedné. Krátce po konci hlasování v prvním kole, v neděli 15. ledna, kurzy na Pavla klesly na 1,1 až 1,12 a kurzy na vítězství Babiše činily 6 až 6,5 ku jedné.

    Po začátku kampaně pro druhé kolo volby si podle údajů ze čtvrtka Pavel mírně pohoršil na kurzy mezi 1,16 a 1,20 ku jedné. Pravděpodobnost Babišova vítězství naopak podle bookmakerů vzrostla, když sázkové kanceláře kurzy na šéfa ANO snížily ve čtvrtek na čtyři až 4,8 ku jedné.

    Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
    Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Antonin Kobes ( 24. ledna 2023 06:13 )

Přesně tak..pohrobci bolševiků...

BobyNo1 ( 24. ledna 2023 00:23 )

Zatím toho Pávek v debatách (Blesk, ČT) moc nepředvedl. A teď si dal dokonce virotickou pauzu.

pragver ( 24. ledna 2023 00:21 )

Ale jo, jen zvolte Pavla, toho demokrata, kterého školilo GRÚ, KGB a CIA. Přísahal na Varšavskou smlouvu a když se vítr obrátil, přísahal na NATO.
Zajímalo by mě, co by se dělo, kdyby měl takový životopis Babiš !

BobyNo1 ( 24. ledna 2023 00:19 )

Taky si myslím. Ledaže by byli trochu mimo po té vakcíně.

pragver ( 24. ledna 2023 00:05 )

Dobře napsáno !!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa