O úmrtí slavného hudebníka informoval jeho zástupce. Uvedl, že Beck se nakazil bakteriální meningititidou. „Jeho rodina prosí o soukromí, zatímco se vyrovnává s touto obrovskou ztrátou,“ dodal.

Jak uvádí britský list The Guardian, Beck je považován za jednoho z největších kytaristů všech dob a proslul také tím, že své prsty měl pojištěné na částku 7 milionů liber (tedy bezmála 190 milionů korun). 

Beck si získal celosvětový věhlas a uznání jako průkopník hry na elektrickou kytaru. Rozvíjel jazz-rockové postupy, experimentoval se zvukem s využitím zkresleného zvuku kytary a vydláždil tak mj. cestu budoucím tvrdším žánrům, jako například heavy metalu.

Beck získal 8 cen Grammy a byl uveden do rock'n'rollové síně slávy jako člen Yeardbirds i jako sólový hudebník. Zahrál si také na deskách řady jiných hvězd, mimo jiné Micka Jaggera, Tiny Turnerové, Stevieho Wondera, Rogera Waterse či ZZ Top. 

Nad jeho odchodem truchlí celá řada předních osobností hudební scény, včetně kytaristy slavných Black Sabbath Tony Iommiho, který napsal, že ho náhlý odchod hudebníka totálně šokoval. „Jeff byl tak milá osobnost a vynikající, ikonický, geniální kytarista. Nikdy tu nebude další Jeff Beck. Jeho hra byla velmi speciální a nezaměnitelně brilantní. Bude nám chybět,“ napsal na twitteru.

Na scénu Beck vstoupil v roce 1965 jako člen legendární skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a pozdější kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page. V roce 1967 založil Beck s Ronem Woodem (od roku 1974 členem Rolling Stones) a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu založil s jinými hudebníky. Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back.

Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985, na níž je i instrumentálka Escape od Hammera, za niž Beck dostal v roce 1986 svou první Grammy. S novým tisíciletím pak hudebník vplul na vlnu elektroniky, jež mu vynesla třetí Grammy za píseň Dirty Mind z desky You Had It Coming (2001). Posledním studiovým albem Becka byla deska Loud Hailer z roku 2016.

Jeff Beck vystoupil také loni v Praze, a to ve společnosti slavného herce Johnyho Deppa v rámci jejich společného evropského turné. Společně vydali album s názvem 18.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Depp a Heard jako show roku. Oběťmi se stali oba Jiří Marek, Lukáš Červený

Fotogalerie
41 fotografií