Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman odmítl ohýbání ústavy a řekl, čím ho Hladík rozladil!

Autor: ČTK - 
8. ledna 2023
07:48

Prezident Miloš Zeman informoval premiéra Petra Fialu (ODS) o svém odmítavém postoji ke kandidátovi KDU-ČSL na ministra životního prostředí Petru Hladíkovi při pondělním novoročním obědě. V pořadu Prezidentský Press klub, který dnes rádio Frekvence 1 zveřejnilo.

K Hladíkovi měl čtyři výhrady, z nichž pouze jednu mu místopředseda lidovců při středeční návštěvě Pražského hradu osvětlil, řekl Zeman Vedle pokračujícího vyšetřování korupční kauzy kolem brněnských bytů prezidentovi vadí, že Hladík má podle prezidenta nedostatečné vzdělání v oboru životního prostředí a ve stranickém tisku už publikoval inzerát, kterým hledá náměstka a další spolupracovníky pro svůj budoucí tým na ministerstvu.

Zeman také uvedl, že odmítnutí Hladíka nepovažuje za protiústavní, jak tvrdí vládní koalice, protože Ústava ČR hovoří o tom, že premiér ministra navrhuje, z čehož plyne, že prezident návrh může přijmout, nebo odmítnout. „Ústava jednoznačně říká, že premiér navrhuje ministra. Slovo návrh má v češtině naprosto jednoznačný význam, je to něco, co můžete přijmout, nebo odmítnout,“ řekl Zeman..

Příslušný článek ústavy uvádí, že předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

„Už jsem o tom s premiérem mluvil a nevidím důvod, proč se k tomu vracet,“ uvedl prezident na dotaz, zda věc ještě hodlá s Fialou řešit. Lidovci v pátek rozhodli, že na nominaci trvají a Hladík bude na ministerstvu dočasně náměstkem. Počítají, že věc vyřeší konec Zemanova mandátu v polovině března. „Jak rozhone budoucí prezident, je na něm,“ konstatoval Zeman.

Video  Zeman o odmítání Hladíka, ústavním soudu i prezidentských volbách  - Frekvence 1
Video se připravuje ...

K tomu, že o svém názoru premiéra informoval dva dny před schůzkou s Hladíkem, Zeman uvedl, že považuje za loajální, aby se s premiérem nepřekvapovali. „Řekl jsem mu přesně ty výhrady, které Hladíkovi,“ uvedl prezident. Není podle něj pravda, že Hladík později jeho výhrady vysvětlil. „Ze čtyř výhrad vyvrátil jednu, a to tu nejméně důležitou,“ uvedl s tím, že vycházela z chybné informace o domovní prohlídce u Hladíka. Prezidentovi vadí, že kauzu, které zastavila proces Hladíkova jmenování, bude policie vyšetřovat ještě měsíce. Jmenování politika by v tom případě považoval za „neuvážené“.

Prezident také nepokládá za vhodné, že Hladík nabízel místa na ministerstvu před svým jmenováním, a to přes stranický tisk. Za nedostatečnou pokládá údajnou Hladíkovu odpověď, že ho k tomu vyzval předseda lidovců, který ministerstvo vede dočasně, Marian Jurečka. Poslední výhradou Zemana je, že Hladík nemá odborné vzdělání a nepublikoval v odborném tisku.

Kauzu kolem privatizace brněnských bytů považuje za závažnou. Dodal, že prorůstá několika stranami včetně KDU-ČSL.

Předloni při vzniku Fialovy vlády Zeman nechtěl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítal mu nízkou kvalifikaci nebo jeho vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce a doporučil mu, aby se kandidatury vzdal. Fiala tehdy uvedl, že nominace na členy vlády měnit nebude. Nakonec prezident i přes výhrady Lipavského šéfem české diplomacie jmenoval.

hejhej ( 10. ledna 2023 10:05 )

jajas:
Podpis je souhlas, nesouhlasí - nepodepíše . Bohu­žel,"p­řemou­dřelý" profesor nechápe

hejhej ( 10. ledna 2023 09:59 )

Fiala opět blábolí. Pokud se kdokoliv i prezident má pod něco podepsat, tak s tím musí souhlasit.

modrosvazak ( 8. ledna 2023 20:28 )

Jediný který řekl něco co má hlavu a patu. Těch ostatních osum mluvilo jako když medu ukrajuje ale neřekli nic co by stálo alespon' za zlámanou půlpenci. Díky za takové tlachaly, těch jsou v Praze plné kavárny. Skutek, utek .

modrosvazak ( 8. ledna 2023 20:21 )

No ta by mu byla určitě šik a jako ulitá. Je to evidentně etalon řádného občana, takový jakoby hadrák přes kopírák.2

modrosvazak ( 8. ledna 2023 20:11 )

Jo tři borci škůdci a neštěstí této země. Doufám, že je Bašta požene jako řádný hospodář zduté kozy z chlívu ven.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa