Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Kramný, Peca nebo Garaj: Tito otcové vyvraždili vlastní rodiny!

  • Autor: pma,ČTK - 
    23. 1. 2023
    05:00

    V posledních letech rapidně stoupá počet vražd, které jsou spáchány v rodině. Často jsou pachateli otcové, kteří mnohdy velmi brutálním a trýznivým způsobem zabíjejí vlastní děti a partnerky. K jedné z nejtragičtějších událostí došlo letos v Loučce na Vsetínsku, kde muž (31) zabil tři malé děti a následně i svou ženu.

  • 1.Svatopluk Růžička

    Počet zavražděných: 2

    Místo činu: Přerov

    Rok: 2002

    Výše trestu: 18 let

     

    Soud s vrahem Růžičkou Soud s vrahem Růžičkou | profimedia

    Jedním z nejčastějších důvodů, proč se pachatelé uchylují k násilí, je žárlivost. Ta zřejmě hrála roli i v Přerově v únoru roku 2002. Svatopluk Růžička i po rozvodu bydlel společně s bývalou manželkou Hanou v bytě v Přerově společně s jejich dětmi Vendulou, Žanetou a Filipem. Na svou expartnerku byl muž často dle dětí velmi hrubý a agresivní, a syn Filip dokonce vypověděl, že musel matku před otcem několikrát chránit.

    Osudné noci opilý Růžička nejprve zaútočil Hanu. Syn Filip se matku během otcova běsnění pokusil zachránit tím, že otce praštil hokejkou do obličeje, to však bylo marné. Ženu ubodal více než 30 bodnými ranami, které směroval hlavně do oblasti hlavy a hrudníku a následně jí ještě zaživa dupal po hlavě. Dcera Vendula se matku snažila uchránit, ale i ji otec ubodal celkem pěti ranami.

    Příbuzní obětí podali po incidentu dokonce trestní oznámení na přerovské policisty. Tvrdili, že mohli incidentu zabránit, neboť o problémech v rodině byli informováni. Sám Růžicka měl údajně několik hodin před činem volat na policii a informovat strážníky o tom, k čemu se schyluje. ,,Přijeďte, nebo tady bude hrůza! Dnes to chci skončit!“ řekl tehdy vrah. Nikdo ale jeho slova nebral moc vážně.

    Na konci téhož roku byl Svatopluk Růžička odsouzen k 18 letům trestu odnětí svobody.

    Video  Insta Crime Podcast: Agresivní Svatopluk Růžička zavraždil manželku i dceru.  - Jedlička, Čebotareva
    Video se připravuje ...

  • 2.Petr Kramný

    Počet zavražděných: 2

    Místo činu: Egypt

    Rok: 2013

    Výše trestu: 28 let

    Petr Kramný Petr Kramný | archiv Blesku

    V červenci roku 2013 se manželé Kramní vydali společně s osmiletou dcerkou Klárkou na vytouženou dovolenou do hotelového rezortu Titanic Palace v egyptské Hurghadě. Z té se už ale rodina nikdo do Čech společně nevrátila.

    30. července zkontaktoval Petr Kramný svou pojišťovnu se slovy, že našel po probuzení v hotelovém pokoji svou manželku a dceru bez známek života a že neví, co si má počít. Uvedl také, že den před tím měli všichni tři střevní potíže.

    Tamní policie nejprve pracovala s verzí, že se Češky otrávily jídlem. Jenže posléze začaly na povrch vyplývat děsivé podrobnosti, které jasně ukazovaly na otce rodiny.

    V lednu 2014 Kramný podstoupil test na detektoru lži, v únoru téhož roku byl obviněn z dvojnásobné vraždy. Během soudního procesu vyšlo najevo, že Kramný zřejmě plánoval zabít i sebe, nenašel ale tolik odvahy. Šestatřicetiletou Moniku a osmiletou Klárku usmrtil elektrickým proudem.

    Kramný byl v lednu 2016 odsouzen za dvojnásobnou vraždu ke 28 letům vězení.

    Krajský soud v Ostravě bude v listopadu a prosinci letošního roku rozhodovat o obnově procesu. Podle nového zákona by se měl případem zabývat jiný soudce, nikoliv ten, která rozhodoval v původním procesu.

    Video  Kramný znovu bojuje! Rakušan a tvrdé tresty pro převaděče. A Nečasová ostrouhala.  - Bára Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 3.Martin P.

    Počet zavražděných: 3

    Místo činu: Lázně Bělohrad

    Rok: 2017

    Výše trestu: bez trestu, muž byl uznán nepříčetným

    Martin byl podle sousedů dobrý otec. Martin byl podle sousedů dobrý otec. | D. Malík, M. Přibyl, Facebook

    V létě roku 2017 otřásla městem Lázně Bělohrad tragédie.13. srpna nalezl příbuzný po návratu z noční směny tělo své sestry Markéty (†29), matky Anny (†55) a teprve dvouletého synovce Filípka bez známek života. Mrtvoly byly rozesety po domě, jedna byla dokonce i na zahradě. Příčinou smrti u všech zesnulých bylo zřejmě ubodání.

    Za trojnásobnou vraždou své partnerky, syna a tchyně podle vyšetřovatelů stál Martin P. (34), který byl ale v době masakru pod silným vlivem drog. Po zadržení muž dokonce zdemoloval část policejní cely a musel být převezen na psychiatrii.

    Podle vyšetření psychiatrů byl pachatel v době vražd nepříčetný a trpěl silnou duševní poruchou. Trestní stíhání muže bylo pozastaveno a Martin P. putoval do detenčního ústavu. „Jeho pobyt na svobodě je pro společnost vysoce nebezpečný, jeho jednání je zejména v důsledku bludů nevyzpytatelné. Je nutná dlouhodobá léčba,“ uvedl v roce 2018 ve vyjádření soudce Petr Mráka.

     

    Video  Trojnásobná vražda u Jičína: Muž patrně vyvraždil celou rodinu včetně dítěte (†2).  - David Malík
    Video se připravuje ...

  • 4.Pavel Peca

    Počet zavražděných: 3

    Místo činu: Hradec Králové - Plotiště nad Labem

    Rok: 1993

    Výše trestu: doživotí

    Pavel Peca za brutální vraždu manželky a dcer dostal doživotí. Pavel Peca za brutální vraždu manželky a dcer dostal doživotí. | Profimedia

    K jednomu z nejbrutálnějších rodinných masakrů došlo v květnu roku 1993. V Plotišti nad Labem bydlel v domě se svojí bývalou manželkou Zdenou (†41) a dcerami Petrou (†19) a Radkou (†14) tehdy čtyřiačtyřicetiletý Pavel Peca.

    Na bývalou ženu ale velmi žárlil a žití i po rozvodu ve společné domácnosti se  Zdeně, ale i jejím dcerám stalo osudným. Po hádce muž odešel do dřevníku, kde popadl sekeru a vrátil se do domu. Jako první mu pod ruku přišla starší dcera Petra. Té zasadil sekerou devět ran do hlavy. Následně se Peca vrhl i na bývalou manželku, kterou usmrtil sedmi ranami sekerou. Poté usedl za stůl a napsal několika stránkový dopis, ve kterém vysvětloval, co ho k hrůznému činu vedlo.

    „Tady píši své vyznání, přitom vedle v pokoji moje největší lásky už nežijí. Připadá mi to jako ve filmu, ale nejhorší na tom je, že za chvíli má přijít má druhá dcera a nedovedete si představit moje rozhodování. Mám ji tady na tom světě nechat, nebo má jít s námi?“ šokoval kriminalisty Peca v dopise na rozloučenou.

    Po návratu mladší dcery ze školy zabil Peca i ji, a to konkrétně deseti ranami do hlavy. Muž následně plánoval i sebevraždu, na tu prý ale již nenašel odvahu. K činu se vrah později sice doznal, litoval ale hlavně jen sám sebe a cítil se jako oběť.

    Původně Peca dostal trest 25 let vězení. Vrchní soud v Praze ale rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové 13. července 1994 zrušil a i na nátlak veřejnosti Peca dostal nejhorší možný trest – doživotí.

    O podmínečné propuštění Peca už nikdy nezažádal. 24. května 2012 v Pankrácké věznici zemřel, zřejmě v důsledku rakoviny.

  • 5.Štefan Svitek

    Počet zavražděných: 3

    Místo činu: Brezno (Československo)

    Rok: 1987         

    Výše trestu: trest smrti

    Bestiální vrah Štefan Svitek brutální způsobem zavraždil svou rodinu. Bestiální vrah Štefan Svitek brutální způsobem zavraždil svou rodinu. | Policie SR, Najväčšie kriminálne prípady Slovenska

    Za jeden z nejhorších masakrů, ke kterým došlo ještě v Československu, lze označit ten z roku 1987. Štefan Svitek byl od mládí recidivistou. V dospívání se například bavil tím, že velmi trýznivým způsobem mučil zvířata, nad kterými se ale i sexuálně ukájel.

    Celkově si Štefan Svitek odseděl 8 let ve vězení za loupeže, znásilnění, týrání zvířat, únos a vydírání. Na začátku 80. let se Svitek společně s ženou Máriou přistěhoval do domku v Brezně. Společně manželé vychovávali i ženinu dvouletou dceru Annu z předchozího vztahu a společně počali Elenu. Na cestě byl další sourozenec, ten se však již narodit nestihl.

    K tragédii došlo v noci z 30. na 31. října. Značně opilý Svitek chtěl ulehnout ke své těhotné ženě a dětem, ale zjistil, že jsou všichni v zahradním domku. Manželka již tušila, že když se její druh opije, je velmi agresivní. To ale ten večer Svitka ještě více rozdráždilo.

    Nejprve muž zaútočil sekyrou na Máriu. Šestnácti ranami jí téměř oddělil hlavu od z těla. Podobně zmasakroval i šestiletou Annu a čtyřletou Elenu. Poté zavražděnou těhotnou manželku rozřezal, vyndal vnitřnosti a čtyřměsíční plod. Následně chtěl mrtvolky dcer kamsi odnést a strčil je do pytle. Po pár minutách si to ale rozmyslel a vyndal je zpět na podlahu v zahradním domku, kde dívky údajně sexuálně zneužil. Nad vším měl sadista několikrát masturbovat.

    Soud tehdy Svitkovi uložil tzv. absolutní trest – trest smrti. Vrahovo odvolání bylo neúspěšné a tak byl Štefan Svitek 8. června 1989 oběšen.

    Video  Insta Crime Podcast: Psychopat Svitek bestiálním způsobem zavraždil ženu a děti.  - Tereza Prošková, Petra Macháčková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 6.Jaroslav Garaj

    Počet zavražděných: 4

    Místo činu: Dubové (Slovensko)

    Rok: 1994

    Výše trestu: doživotí

    Zadlužený Jaroslav Garaj vyvraždil celou rodinu. Dcerky (†2 a 4) před smrtí brutálně znásilnil, pak šel do hospody. Zadlužený Jaroslav Garaj vyvraždil celou rodinu. Dcerky (†2 a 4) před smrtí brutálně znásilnil, pak šel do hospody. | Najväcšie kriminálne prípady Slovenska

    K podobně bestiálnímu zavraždění vlastní rodiny se v roce 1994 uchýlil i Slovák Jaroslav Garaj. Tentokráte nešlo o čin spáchaný ze žárlivosti, ale zřejmě kvůli finančním problémům, které rodinu tížily.

    Garaj se ve dvaceti letech oženil s Annou, se kterou následně zplodil tři děti. Muž vystřídal několik zaměstnání, ale v žádném z nich se mu nedařilo. Později tedy s ženou vymysleli, že začnou vydělávat prodejem stíracích losů, ani to však nebyl dobrý nápad.

    Rodina nasekala dluhy ve výši 150 tisíc korun a manželé netušili, kde sehnat peníze na splacení a následný chod pětičlenné domácnosti. Garaj se tak jednoho dne uchýlil k nejhorší možné variantě. Nejprve muž uškrtil manželku, které se údajně nebránila a zajímala se o to, zda se Jaroslav postará o děti.

    I ty ale sprovodil ze světa. Čtyřletou Veroniku Garaj znásilnil a následně utopil ve vaně. To stejné potkalo i dvouletou Máriu. Nejmladší dítě, desetiměsíčního syna Vojtěcha, bestiální otec taktéž utopil ve vaně. Všechna těla záhy zabalil do prostěradel a uložil do skříní a postelí. Poté odešel na pivo, kde se kamarádovi „pochlubil“ tím, co před pár hodinami provedl.

    Jaroslav Garaj byl nakonec Krajským soudem v Banskej Bystrici odsouzen k doživotnímu trestu. O podmínečné propuštění nikdy nezažádal.

  • 7.Vrah z Loučky

    Počet zavražděných: 4

    Místo činu: Loučka

    Rok: 2022

    Výše trestu: obviněnému hrozí 15–20 let, případně výjimečný trest

    Následky výbuchu šokovaly Loučku na Vsetínsku: Majitel se pokusil o sebevraždu. Následky výbuchu šokovaly Loučku na Vsetínsku: Majitel se pokusil o sebevraždu. | Blesk.cz - Slávka Červená

    Na jaře letošního roku otřásl Vsetínskem děsivý případ, ke kterému došlo 24. dubna. V rodinném domě způsobil podle policie výbuch 31letý muž. To, co ale hasiči v troskách budovy následně našli, je šokovalo.

    Otec, který jako jediný z rodiny masakr přežil, před výbuchem postupně zavraždil své tři děti ve věku od tří do pěti let. O život připravil i svou dvaatřicetiletou manželku. Podle sousedů a starosty obce Jaromíra Kořístky žila rodina v Loučce čtvrtým rokem a s žádným z jejich členů nebyly nikdy žádné problémy.

    Ve vazbě muž kvůli zdravotnímu stavu skončil až po měsíci a půl od vraždy. Otec byl obviněn ze čtyřnásobné vraždy, muži hrozí 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

    Motiv hrůzného činu nebyl doposud zveřejněn.

    Video  Dům v Loučce, kde zemřely tři děti a žena  - Blesk.cz - Slávka Červená
    Video se připravuje ...

  • 8.Galerie

roxin ( 24. ledna 2023 02:50 )

Má rád flanelové košile jak budoucí prezident tak SVOBODA JE JISTÁ.

roxin ( 24. ledna 2023 02:43 )

A paní obhájkyně u NERUDOVÉ.

turista.z. ( 23. ledna 2023 20:37 )

Respektuji tvuj nazor, ale nedokazu s nim, po zkusenostech co dokazou mikroskopy, chemie,labotatore, atd, souhlasit..

Sanhnusak ( 23. ledna 2023 20:27 )

Proto musely zmizet zažívací orgány už v Egyptě a těla přišla napuštěná konzervačními jedy a v částečném rozkladu. Aby se už nedalo nic zjistit.

turista.z. ( 23. ledna 2023 19:49 )

Predpokladam, ze v dnesni dobe, veskere leky, jedy, atd.. odhali soudni pitva. Pożiti techto latek, bezpodminećne musi zanechat stopy, ktere by laboratore, i v Ćr jak i v Egypte musely najit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání