Podle obhájkyně Kramného posudky vylučují elektřinu jako příčinu smrti, obhajoba od začátku procesu trvá na otravě. Znalci budou vypovídat v úterý a ve čtvrtek.

Všechny posudky obhájkyně předkládá senátu ve prospěch odsouzeného. Jde o posudky zabývající se například patologií ve vztahu ke kardiologii, biomechanikou či elektřinou.

Znalec: Byla to amatéřina

Podle obhájkyně nové znalecké posudky vylučují elektřinu jako příčinu smrti. Znalci údajně nenašli stopy po zásahu elektřinou ve vzorcích srdce. Nenašli ani průraz kůže, tedy místo, kudy elektrický proud do těla obětí vstoupil.

Jako první vypovídal patolog Ivo Šteiner. „Patologií srdce se zabývám celou svou profesní kariéru. Pro teorii o smrti elektrickým proudem jsou jen chabé argumenty,“ řekl.

Video
Odemknout video

Petr Kramný – Chladnokrevná vražda manželky a dcery v egyptském hotelovém pokoji? Videohub

Práci kolegů z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří dospěli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektřinou, označil za odbytou a amatérskou. „Ze srdce byly odebrány jen čtyři vzorky. Víceméně se jednalo o normální nálezy. Jen u jednoho byly nepatrné známky, ale ani ty nebyly průkazné pro zásah elektrickým proudem,“ tvrdí.

Ve prospěch odsouzeného mluvil i soudní lékař Alexander Pilin. „Vylučuji účinek elektrického proudu, příčina smrti ale nadále není zřejmá,“ uvedl. Dodal, že na těle nenašel stopy, které by potvrzovaly zásah elektrickým proudem, jako jsou například puchýře či popáleniny.

Kramný: Řekl jsem vše

„Petr Kramný se domáhá, aby soud zvážil všechny navržené důkazy. Přistupuje k němu s důvěrou, že rozhodne spravedlivě,“ uvedla obhájkyně Kramného Rejžková.

Už jsem řekl všechno. Odkazuji se na paní doktorku, se kterou plně souhlasím,“ řekl před soudem Kramný.

Rejžková poukázala i na to, co Kramný namítal už dříve: Podjatost předsedkyně původního senátu Renáty Gilové. Obhájkyně uvedla například, že manžel Gilové povoloval policii odposlechy Kramného, v žádostech se k nim vyjadřoval. Podle Rejžkové pak mohl svými závěry ovlivnit úsudek své ženy.

Bude to chtít čas

Podle místopředsedy krajského soudu Igora Krajdla senát ve čtvrtek s největší pravděpodobností nerozhodne, jednání odročí a ponechá si prostor na vyhodnocení důkazů. „Pokud dospěje soud k názoru, že nové důkazy dokládají nevinu odsouzeného, původní rozsudek by zrušil,“ uvedl Krajdl.

V takovém případě by byl podle něj případ vrácen původnímu senátu krajského soudu, který by měl provést a vyhodnotit jen nové důkazy. „Soud by se tak už nemusel zabývat předchozími důkazy, které byly provedeny během hlavního líčení,“ vysvětlil Krajdl.

Dvojnásobná smrt na dovolené

Kramný podle obžaloby a platného rozsudku v roce 2013 zavraždil v egyptském hotelu svou manželku Moniku (†36) a dceru Kláru (†8) elektrickým proudem. Řešil tak dlouhodobé spory v rodině. Byl odsouzen na základě nepřímých důkazů.

Těla obou obětí po převozu do České republiky pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří dospěli k závěru, že zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si dala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

Fotogalerie
26 fotografií