Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lipavský o zvěrstvech na Ukrajině: Zvedá se mi žaludek, Rusko vymývá lidem mozky

Autor: for - 
22. května 2022
05:00

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) se nesetkal při sestavování vlády s vřelým přijetím u prezidenta Miloše Zemana. Nyní se ale vládní benjamínek zasazuje o tvrdou pozici Česka v mezinárodní politice a v prosazování boje za lidská práva. V rozhovoru pro Blesk Zprávy podotkl, že se mu ze zvěrstev páchaných na Ukrajině zvedá žaludek a v jednání Rusů vidí systematické vymývání mozků ze strany jejich vedení. Prozradil také, kdo nás bude zastupovat v Radě OSN pro lidská práva a kdy by mohlo Švédsko s Finskem vstoupit oficiálně do NATO. 

Právě spolu mluvíme z Turína. Prozradíte, co zde nyní řešíte v oblasti lidských práv?

Schází se ministerská rada Evropy na úrovni ministrů, je tu několik témat. Hlavní téma je Ukrajina a reakce Rady na dění na Ukrajině. Chtěl bych říct, že Rada byla vytvořena po druhé světové válce právě proto, aby se neopakovala ta nejhorší zvěrstva proti lidskosti a proti člověku samotnému, a toto se na Ukrajině bezesporu odehrává. Proto jsem v dnešním projevu zopakoval, že vítám, aby Rada vyloučila ze svých řad Ruskou federaci, protože nenávist do okruhu civilizovaných zemí nepatří.

Zároveň jsem vyzval, aby Rada Evropy pracovala na zřízení tribunálu, který by tyto zločiny vyšetřoval. S tímto nápadem již přišlo parlamentní shromáždění a já jsem tuto myšlenku ve svém projevu podpořil.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Zvěrstva na Ukrajině? Zvedá se mi z nich žaludek

Řešíte zde i Magnitského zákon?

Tady jej neřešíme, to je záležitost, která má vztah k ČR, potažmo k EU. To znamená, že je to důležitá součást české zahraniční politiky, a dnes jsme ten materiál z ministerstva zahraničí poslali ostatním kolegů do tzv. mezirezortu a budou se k tomu vyjadřovat další ministři. Čekám, že do 14 dnů bych jej mohl předložit na vládě.  

Zasadil jste se o to, aby ČR zasedala v Radě OSN pro lidská práva. Vnímáte to jako svůj úspěch?

Já to vnímám jako úspěch celé české zahraniční politiky. Nejsem ten typ, který to chce vztáhnout na sebe, ale samozřejmě toho dosáhlo ministerstvo pod mým vedením, tak to v této souvislosti mohu označit za svůj úspěch. Klíčové podle mě bylo, že jsme se rozhodli rychle a požádali jsme mezinárodní kolegy o podporu. A samozřejmě všichni moji kolegové diplomaté se podíleli na té kampani.

Budeme mít nějakého přímého zástupce?

To je záležitost, která půjde za velvyslancem Petrem Válkem, který je nyní v Ženevě. Je to náš stálý představitel orgánů OSN sídlících v Ženevě a dalších mezinárodních těles. On bude ta osoba, která bude přímo chodit na ta zasedání Rady pro lidská práva.

My zde máme mandát do prosince, ale myslíte si, že se nám podaří to místo obhájit na další roky?

My máme ambici kandidovat od roku 2023/24.

Mám spíše na mysli to, jestli nás nynější členství trošku nepopostrčí…

Určitě nás to popostrčí a my jako česká zahraniční politika dlouhodobě sledujeme agendu v Radě, i když jsme nebyli řádnými členy. Do velké míry jsme stínovali a komunikovali jsme.

Obecně k lidským právům. Jak se díváte na zprávy chodící z Ukrajiny, dalo se něco podobného očekávat? Nebo to byl ohromný šok?

Mně se z toho zvedá žaludek. To, co oni tam provádí, to bylo nepředstavitelné. Samozřejmě známe hrůzy války, známe historii toho, co se dělo na Balkáně v 90. letech a co se dělo za druhé světové války. A nyní Rusko, které se po druhé světové válce zaklínalo tím, že se má dodržovat mezinárodní řád a právo, páchá jinému státu zvěrstva. Zničili kompletně město Mariupol bez jakýkoliv ostychů, bombardují civilní objekty a ještě o tom lžou. To je barbarství.

„Ruské vedení vymývá lidem mozek“

Padá toto podle Vás na hlavu prezidentovi Putinovi? 

Tak bezpochyby je to otázka celého ruského vedení, které systematicky vymývá mozek celému ruskému národu. Bohužel, ta propaganda je tam velice silná. Samozřejmě odpovědní jsou konkrétní jedinci, kteří se na tom na místě podílejí, ale ta hlavní vina padá na ruské politické vedení.

Už proběhl i jeden soud s ruským vojákem, bude to teď častější?

Asi můžeme očekávat, že Ukrajina v konkrétních případech bude pokračovat v soudech, a jsme svědky příprav na ruské straně, že asi také budou chtít sehrát nějaké divadlo se zajatci.

A dostane se někdy před soud Putin?

Přál bych si, aby došel spravedlnosti.

Video  Lipavský v Bruselu o počínání Rusů před jednáním ministrů z NATO: Brutální a barbarské  - Blek - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

A co s možnými zločiny, které by provedla ukrajinská strana?

Mezinárodní právo platí pro všechny. A pak je otázkou toho, jak přesně k tomu vyšetřující orgán přijde, ale vždycky když se bavíme o té definici vyšetřování, tak se bavíme o zločinech, které se odehrávají obecně na Ukrajině. Nejsou automaticky přisuzovány Rusku, a pokud dochází k nějakým excesům – ale neslyšel jsem o něčem podobném – tak by se to vyšetřovalo. Právo platí pro všechny, ale bavíme se prostě o válečné situaci, o ruské agresi, o masakrech, co symbolizuje Buča. Ale ty zločiny probíhají i jinde, trošku zapomínáme na to, že jsou lidé násilně odváděni do Ruska, do různých zařízení a táborů. To je katastrofální.

Finsko se Švédském NATO posílí, s Ruskem mají své zkušenosti

Pojďme ještě k členství Finska a Švédka v NATO. Uvedl jste, že se zasadíte o to, aby to bylo co nejrychleji. Kdy by to mohlo být?

Ta časová linka se postupně tříbí. Já doufám, že na summitu v Madridu (28. - 30.června, pozn.red) budou Finsko a Švédsko v roli přistupujících zemí. Tedy, že všechny vlády podepíší ty přístupové protokoly - naše vláda to postoupila prezidentovi na podpis, aby to mohl udělat velvyslanec Landovský - ale ještě to nebude ratifikováno v parlamentech a to nějakou dobu potrvá. Věřím, že už tam budou v této pozici, a byla by to známka, že se jedná o úspěšný summit. Vnímám ale, že jsou tam politické rozpory, které je nyní potřeba velice intenzivními jednáními vyřešit.

To bude teď nyní součástí Vaší práce? I třeba, že budete komunikovat s Tureckem apod.?

Já se svými kolegy v NATO komunikuji průběžně. Nemyslím si, že ČR má potenciál sehrát roli nějakého dealbreakera, ale samozřejmě se o to zajímám a náš postoj je jasný a nijak ten proces nekomplikujeme. A řekněme, že vytváříme prostor, aby velcí hráči diskutovali.

Posílí to NATO a tím i nás?

Jednoznačně to bude silný příspěvek k naší bezpečnosti a významný příspěvek k bezpečnosti Finska a Švédska. Celé Baltské moře bude vlastně de facto pod kontrolou členských států NATO, výrazně to posílí to severní křídlo a Švédsko a Finsko jsou velice rozvinuté země s velice silnou armádou, mají i rozsáhlý systém domobrany a příprav na krize. Oni počítají s tím, že se může Rusko zachovat nevypočítavě.

Jak byste argumentoval těm, kteří zmiňují, že podobné kroky jsou takovým pošťouchnutím Ruska, které je proti?

Odpověď je jednoduchá. Finsko a Švédsko po druhé světové válce zachovávaly neutralitu. Zachovávaly princip neutrality právě proto, aby nepošťuchovaly svého velkého souseda Rusko. To, co se odehrálo v únoru na Ukrajině, kdy Rusko napadlo neutrální stát, kterému dokonce v roce 1994 v Budapešťském memorandu garantovalo status neutrality a dávalo bezpečnostní garance, tak to je prostě známka toho, že Rusko ignoruje, pokud je v jeho okolí neutrální stát a není to pro ně překážkou, aby stát napadlo. Zcela logická reakce je tak „aha, naše neutralita nepostačuje k tomu, abychom nebyli napadnuti“. A logická volba je tak vstoupit do společenství, které je k nim hodnotově blízko.

Na závěr se zeptám, jak se zatím sžíváte se svou funkcí?

Hodně pracuji a snažím se víkendy věnovat rodině. Já bych chtěl říci, že o své rodině nechci moc mluvit, ale myslím si, že to rodina snáší dobře.

A vzpomenete si občas na kritiku ze strany prezidenta Miloše Zemana na počátku sestavování vlády?

Já jsem si řekl, kdysi dávno, že na kritiku budu reagovat tak, že budu dobře dělat svou práci. Cítím, že jí mám hodně a každý den se něco učím, nebudu zastírat, že se nesetkávám s novými věcmi. Ale rozhodl jsem se, že za mě bude mluvit moje práce.

Schůzka ministrů zahraničí NATO 7. 4. 2022: Český šéf diplomacie Jan Lipavský Schůzka ministrů zahraničí NATO 7. 4. 2022: Český šéf diplomacie Jan Lipavský | Ministerstvo zahraničních věcí

Video se připravuje ...
Další videa