Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Centrum pro uprchlíky v Praze: Za týden odbavilo přes 4 tisíce Ukrajinců

Aktualizováno -
7. května 2022
09:28
Autor: ČTK - 
30. dubna 2022
09:19

Pražské centrum pro uprchlíky za posledních sedm dní odbavilo 4112 Ukrajinců, to je o 360 víc než o týden dřív. Od začátku ruské invaze na konci února služby střediska využilo 84 219 uprchlíků. Vyplývá to z informací na twitteru pražských hasičů, kteří s provozem centra pomáhají. V pátek přišlo 429 lidí, před minulým víkendem jich pracovníci střediska odbavili víc, přes 500.

Na začátku rusko-ukrajinského konfliktu se denní počty uprchlíků odbavených v pražském centru sloužícím pro hlavní město i Středočeský kraj pohybovaly v tisících. Rekordním dnem byl 8. březen, kdy centrum obsloužilo 3667 uprchlíků. Naposledy tisícovku překročil počet odbavených lidí v jednom dni 11. dubna a v úterý 19. dubna po Velikonocích byl těsně pod touto hranicí. V poslední době středisko odbaví denně řádově stovky běženců. Tento týden bylo maximem pondělí s 874 odbavených lidí.

Střediska, která jsou po celé republice, nabízejí uprchlíkům z Ukrajiny pomoc s registrací, ubytováním, doklady, zprostředkováním práce či pojištěním. Pražské centrum se v polovině dubna přesunulo z Kongresového centra do nových prostor u metra Vysočanská. Důvodem stěhování byly nasmlouvané akce v Kongresovém centru, včetně těch k nadcházejícímu předsednictví Česka Evropské unii.

Česká republika dosud udělila uprchlíkům z Ukrajiny zhruba 329 000 speciálních víz, která jim umožňují v zemi pobývat až rok. Většinu běženců tvoří ženy a děti. Každý den vydává stát několik tisíc nových víz, někteří Ukrajinci ale současně z Česka odjíždějí. Uprchlíci sice mají povinnost nahlásit, že zemi opouštějí, ne všichni to ale učiní.

Video se připravuje ...
Další videa