Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do Česka už dorazilo 100 000 uprchlíků z Ukrajiny, prozradil Rakušan. Číslo rychle roste

Aktualizováno -
6. března 2022
18:00
Autor: ČTK - 
6. března 2022
17:42

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100 000. Dnes to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Mezi uprchlíky, kteří se do Česka dostávají vlakem i automobily, podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

„Počet není přesný, je to odhad,“ uvedl ministr a předseda Ústředního krizového štábu. Po jeho pátečním jednání Rakušan uváděl, že podle odhadů je v Česku 50.000 uprchlíků z Ukrajiny.

Za deset dní od začátku ruské agrese proti Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí, oznámil dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Evropská komise podle její místopředsedkyně Věry Jourové počítá s tím, že by čtyřicetimilionovou zemi mohlo v krajním případě opustit na osm milionů lidí.

Válka Rusko vs. Ukrajina
13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
Dnes

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Největší část uprchlíků z válkou zasažené země míří do Polska, Maďarska a Moldavska. Do Polska, kde žije silná ukrajinská komunita, od začátku ruské invaze přišlo za deset dnů 922 400 lidí z Ukrajiny. Jen za sobotu polští pohraničníci odbavili asi 129.000 uprchlíků.

V Česku míří běženci nejčastěji do Prahy a středních Čech. Ve společném pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo od jeho úterního spuštění odbaveno do dnešního poledne přes 10.000 lidí. Cizinecké policii se podle údajů ministerstva vnitra do soboty přihlásilo přes 42 000 ukrajinských uprchlíků.

Video  S hrůzou sledujeme, čeho je Putin se svými vojáky schopný! Rakušan útoku na jadernou elektrárnu v Záporoží i uprchlících z Ukrajiny  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa