Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Teenageři plánovali vyhodit do povětří budovu bývalé KBG v Minecraftu. Všichni míří za mříže!

Teenageři plánovali vyhodit do povětří budovu bývalé KBG v Minecraftu. Všichni míří za mříže!
 (Autor: Profimedia)
Autor: pma - 
15. února 2022
21:21

Mladiství Nikita Uvarov, Denis Michajlenko a Bogdan Andrejev byli soudem v Krasnojarsku ve čtvrtek 10. února odsouzeni za terorismus dohromady ke 14 letům vězení. Údajně plánovali vyhodit do povětří budovu bývalé KGB, dnes Federální bezpečnostní služby (FSB) pomocí populární online hry Minecraft. 

Hraní her nemusí být vždy nevinné. Alespoň to si myslí ruský soud, který ve čtvrtek odsoudil tři teenagery Nikitu Uvarova, Denise Michajlenka a Bogdana Andrejevze za terorismus. Už v roce 2020 byli mladíci vyšetřováni poté, co na budovu Federální bezpečnostní služby (FSB) ve skutečnosti vyvěsili politické letáky. Podle The Moscow Times v nich byla hesla jako „FSB je hlavní terorista“ a jasně v nich podporovali anarchistu Azata Miftachova, který byl odsouzen k šesti letům vězení za to, že do budovy hodil dýmovnici.

Psychický a fyzický nátlak

Po vyšetřování v roce 2020 chlapcům byly prohledány mobilní telefony a v nich Federální bezpečnostní služba údajně objevila videa, ve kterých teenageři vyráběli pyrotechniku a údajně házeli zápalné lahve na zeď. „Měli také v plánu vyhodit do vzduchu budovu Federální bezpečnostní služby, kterou postavili v Minecraftu,“ uvádí tamní média.

Denis Michajlenko a Bogdan Andrejev vinu přiznali. Nikita Uvarov popřel, že by něco takového byla pravda. „Ve vyšetřovací vazbě jsem čelil psychickému a fyzickému nátlaku, abych doznal svou vinu,“ uvedl u soudu chlapec. „Nejsem terorista, nejsem vinen. Chtěl bych jen dostudovat, vzdělat se a odjet někam daleko odtud, někam, kde nebudu dráždit nikoho ze speciálních služeb,“ hájil se teenager u soudu. Vždy se prý rád zajímal o fyziku, chemii, biologii nebo rád sledoval vzdělávací pořady.

Byl to jen dětský žert

Za chlapcem stála i jeho matka, která se jednání soudu účastnila. „Vždy jsem věděla, že si takto v Minecraftu hraje. Byl to malý, dětský žert, dětská bomba,“ chránila syna. To si ale Východní vojenský soud v Krasnojarsku, odkud všichni tři chlapci pochází, nemyslí.

Všichni tři chlapci byli obviněni z „absolvování výcviku za účelem provádění teroristických aktivit“ a dohromady dostali 14 let odnětí svobody. Uvarov byl odsouzen k pěti letům v trestanecké kolonii, Michajlenko a Andrejev dostali tříletý a čtyřletý podmíněný trest.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání