Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena (37) z Českých Budějovic zavraždila svou matku a dceru (†2): Soud ji poslal za mříže na více než 18 let

Autor: ČTK - 
15. února 2022
14:14

Českobudějovický soud v úterý svým rozhodnutím poslal ženu za vraždu její matky a malé dcery (†2) na 18 let a devět měsíců do vězení. Obžalovaná přistoupila na dohodu o vině a trestu, kterou lze uzavřít se státním zástupcem i v případě závažných trestných činů. Sedmatřicetiletá žena se přiznala a před soudem několikrát zopakovala, že všeho lituje. Svou matku a dvouletou dceru zavraždila desítkami bodných a řezných ran loni v létě na českobudějovickém sídlišti Vltava. Státní zástupkyně i obžalovaná si ponechaly lhůtu na možné odvolání proti výši trestu.

Soudce už dříve uvedl, že čin lze považovat za vražedný útok s vysokou mírou brutality. Obžaloba s odkazem na to, že žena nebyla nikdy v minulosti trestána, navrhovala vězení v rozmezí od 17,5 roku do 18 let. Žena před soudem opakovaně tvrdila, že jednala v afektu. „My jsme jako přiměřený trest shledali ve třech čtvrtinách sazby (15 až 20 let). Důvod pro výjimečný trest jsme zvažovali, ale podle nás dán není,“ uvedl soudce Ondřej Kubů.

Obžalovaná u soudu zopakovala, že konfliktu předcházela hádka s matkou, u níž s dcerou žila. „Chtěla jsem odejít ke svému příteli. Ale matka mě nepustila, že bych se o sebe nedokázala postarat. Nechtěla jsem nikomu ublížit,“ řekla s pláčem obžalovaná. „Nevěděla jsem, co dělám. Co jsem provedla, nemá obdoby,“ řekla. Dodala, že po činu zvažovala, že spáchá sebevraždu, ale nedokázala to.

Podle Kubů soudní senát považuje příčinu celé tragédie za malichernou. „Reakce obžalované na konflikt byla velmi nepřiměřená, což ona nyní sama ví. Nevíme, proč se hněv a agrese obrátila proti vaší dceři,“ řekl Kubů směrem k obžalované.

Žena do doby tragické události nebyla nikdy souzena a podle žaloby vedla spořádaný život. Studovala, starala se o svou dceru a pracovala v muzeu. Z posudků znalců vyplývá, že obžalovaná netrpí závažnou duševní chorobou, která by ji vedla k agresivnímu jednání.

V době vraždy obžalovaná nebyla pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Znalci uvedli, že její jednání bylo reakcí na nahromaděný stres. „Lituji toho, co jsem udělala. Chtěla bych poprosit o odpuštění, soud i pána Boha a také mou rodinu. Je mi líto, že už tady není dcerka ani mamka,“ řekla.

deratizater ( 15. února 2022 14:38 )

Za dvě zákeřné vraždy měla táto zrůda dostat doživotí. Ubodat matku a dvouletou dceru měla pro ní být konečná ,a měla by shnít v base.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání