Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brutální vražda těhotné ženy: Pavel dostal tvrdý trest!

Aktualizováno -
21. ledna 2022
13:28
Autor: VaB, ČTK - 
21. ledna 2022
11:51

Pavlu B. (46), který podle nepravomocného verdiktu loni zavraždil těhotnou ženu v Netolicích na Prachaticku, uložil soud trest 26 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Muž už jednu vraždu spáchal v roce 2006.

„Krajský soud provedl podrobné precizní dokazování. Máme za to, že veškeré rozhodné skutečnosti podrobil soud přezkumu. Krajský soud shledal obžalovaného vinným. Byl jedinou osobou, která se v té době nacházela na místě činu (...). Snažil se velmi pečlivě zahladit stopy, což důkazní situaci také zkomplikovalo," řekl v odůvodnění soudce Milan Kučera.

Státní zástupce Roman Tibitanzl uvedl, že obžalovaný Pavel B. loni v dubnu škrtil svou o deset let mladší známou, když byl u ní na návštěvě. Nakonec ji podle Tibitanzla udusil, když jí přes hlavu navlékl plastový pytel od briket. Její polonahé tělo hodil potom do jímky na vodu a zakryl ji prknem. Muž byl opilý a pod vlivem pervitinu. Šestačtyřicetiletý muž byl dosud osmkrát trestán, naposledy za vraždu na 12,5 roku. Propuštěný byl v roce 2019.

Ženě bylo večer špatně, po alkoholu. „Nevolnost poškozené je důležitá. Řekla mu (pachateli), že chce spát. Obžalovaný se přesto na místo (činu) vrátil s motivem, že chtěl s ženou v uvozovkách zapařit nebo mít sex. Taková konstrukce nedává smysl, poškozená si přála být sama. Především považujeme za nepravdivou verzi, že obžalovaný dvě a půl hodiny dopíjel na místě zbytky alkoholu, zatímco poškozená spala a na obžalovaného nereagovala. Ve světle důkazů jsme přesvědčeni, že nejprve zaútočil na poškozenou a poté se jal zahlazovat stopy," řekl soudce.

„Za velmi podstatné je nutno zmínit závěr znaleckého posudku, že pobyt obžalovaného na svobodě je nebezpečný pro společnost, zejména bude-li užívat alkohol nebo návykové látky (...). Má sklon k záměrnému zkreslování skutečnosti. Je to zvlášť závažný zločin vraždy, neshledal jsem polehčující okolnosti,“ uvedl státní zástupce. Podle znalců netrpí muž duševní poruchou. S ženou chtěl mít podle obžaloby sex, ženě ale nebylo dobře. „Lze tušit motiv vraždy,“ řekl státní zástupce. Na ženině podprsence se našlo velké množství mužovy DNA. Podle obhájkyně měl Pavel B. se ženou sex a nelze se tak divit, že se na podprsence našlo jeho DNA.

Ženu našli policisté po třech dnech pátrání v jímce na vodu na dvoře domu v Netolicích, kde bydlela s nezletilou dcerou. „Neublížil jsem jí, neměl jsem jediný důvod. Nicméně je mně líto, co se stalo,“ řekl obžalovaný u soudu.

Obhájkyně řekla, že Pavel B. mívá výpadky paměti, i poté když pije alkohol a šňupe pervitin, pod jejichž vlivem byl i v noc vraždy. Kvůli nepřímým důkazům navrhla muže zprostit obžaloby v plném rozsahu.

Podle obžaloby vypil loni muž několik piv, pil také vodku a šňupl si půl gramu pervitinu. Sám pak podle obžaloby uvedl, že když se opije, je agresivní. Připustil, že měl už po alkoholu výpadky paměti. „Podle bratra souzeného měl obžalovaný problémy s alkoholem od 18 let, jednou bratra i škrtil,“ řekl Tibitanzl. Propuštěný vrah také sbíral novinové výstřižky o násilných trestných činech, svazek byl několik centimetrů silný. Tibitanzl zmínil, že muž se pozůstalým dosud neomluvil. Podle psychiatra Václava Šnorka je prognóza ohledně možné resocializace velmi nepříznivá.

Dcera zavražděné a matka zavražděné žádají odškodnění, každá 2,1 milionu Kč. Dcera se po smrti matky musela přestěhovat, změnit školu. „Přišla o svého nejbližšího člověka,“ řekl u soudu její zmocněnec. Pavla B. už jednou za vraždu odsoudili. V říjnu 2006 napadl v Netolicích muže v rodinném domku svého kamaráda. Zasadil mu tehdy šest bodných a řezných ran, byl podnapilý.

sacred10 ( 21. ledna 2022 16:21 )

To je přesně ta fušeřina od soudců! Dostal 12,5 za vraždu? ***,kterej debil to tenkrát soudil? Ten soudce by měl jít do kriminálu s ním,parchanti jsou to oba dva!

jaramila ( 21. ledna 2022 13:21 )

Jak je možné, že takové hovado vůbec vypustili z basy ?!?
Za vraždu doživotí, když už není trest smrti !?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání