Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Turistku (20) sexuálně napadli na pláži. Vláda v Kostarice sklízí kritiku za manuál pro ženy

Autor: ČTK - 
21. ledna 2022
07:18

Kostarická vláda si vysloužila kritiku za manuál, v němž doporučovala turistkám, jak se chovat v této středoamerické zemi, aby jim nehrozilo nebezpečí. Mimo jiné podle něj nemají chodit v noci samy a mají si dávat pozor, kolik vypijí alkoholu a jak jsou oblečené. Vláda kritiku odmítla s tím, že chtěla jen vytvořit „bezpečné prostředí“ pro turisty. Prezident Carlos Alvarado nicméně už dal pokyn, aby byla příručka upravena.

Manuál bezpečného chování sice vydala kostarická vládní komise už loni v červnu, do centra pozornosti na sociálních sítích se ale dostal až nyní v souvislosti se sexuálním napadením dvacetileté dánské turistky několika muži na pláži v Puerto Viejo de Talamanca z počátku ledna.

Některá sdružení bojující za práva žen obvinila vládu, že se příručkou bezpečného chování snaží svést zodpovědnost za podobné činy na ženy.

Příručka mimo jiné turistkám doporučovala, že se mají „oblékat podobně jako místní ženy, aby nevzbuzovaly přílišnou pozornost“, nemají chodit v noci venku samy a mají si hlídat, kolik vypijí alkoholických nápojů. Rovněž by měly být „opatrné při vysílání signálů příliš přátelského chování“, které by mohly být špatně pochopeny.

Prezident dal pokyn, aby manuál úřady přepracovaly

„Odmítáme chování vlády, která se prostřednictvím svých institucí snaží svalit vinu za sexuální agrese na oběti tím, že doporučuje, jak se máme oblékat, kdy máme chodit ven a kolik alkoholu máme vypít,“ uvedla v prohlášení jedna z místních feministických skupin.

Vláda ke kauze mimo jiné sdělila, že příručku vytvořila vládní komise, která ji nechala posoudit i Národním institutem pro ženy (Inamu). Prezident Alvarado tento týden řekl, že už dal tomuto institutu a Národnímu ústavu pro cestovní ruch (ICT) pokyn, aby manuál přepracovaly.

Kostarika je jedna z mála zemí světa, kde je katolictví státním náboženstvím podle ústavy. Základní zákon ale zároveň zaručuje svobodu vyznání. Ke katolickému vyznání se v tam hlásí asi 47 procent z pěti milionů obyvatel, asi pětina Kostaričanů jsou evangelíci a čtvrtina je bez náboženského vyznání.

Video  Advokátka o kauze psychiatra Cimického: Údajných obětí i svědků už je přes třicet, hlásí se i muži.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi