Na konci ulice Revoluční u Štefánikova mostu už za pár dní půjde k zemi neorenesanční dům. Nahradí ho developerský projekt podle návrhu Evy Jiřičné, který kromě uvolněné parcely bude zasahovat i do vedlejší proluky a lépe tak ukončí domovní blok. Při pohledu z druhé strany ulice na novorenesanční dům, může vzniknout pocit, že je tam postavený trochu nedopatřením. Oproti vedlejší stavbě je poměrně malý a vůbec nekoresponduje s funkcionalistickým Palácem Merkur na protějším rohu od Jaroslava Fragnera.

„Místo tohoto domu zde stály takzvané Eliščiny lázně. Tento neogotický palác byl však za druhé světové války zbořen. Výsledkem je, že tu teď stojí tento malý neorenesanční dům, který představuje konec ulice a nikdy na tuto funkci nebyl připravený,” vysvětluje architekt Adam Gebrian.

Před válkou zde stály neogotické Eliščiny lázně. Ty byly ale během války zbořeny.
Autor: reprofoto Mall TV

Několik návrhů a letité tahanice

O změnách na konci revoluční se debatuje více než 10 let. Projekt novostavby inicioval už v roce 2012 tehdejší majitel novorenesančního domu. Projekt pro něj vypracoval ateliér DaM, získal i povolení památkářů. Ministerstvo kultury ale v odvolacím řízení rozhodlo, že by se sousední dům bourat neměl. Návrh od studia DaM tehdy zvedl obrovskou vlnu nevole u veřejnosti, a tak šel celý projekt k ledu.

V roce 2014 dům získala společnost RSJ Investment, původní projekt zavrhla a vybrala si Jiřičnou, aby navrhla jiný dům. Za zmínku jistě stojí, že Jiřičná byla žačkou Fragnera, jehož dům stojí hned naproti. V polovině března 2018 bylo pak stavebním úřadem Prahy 1 zahájeno řízení o odstranění objektu, které trvalo až do letošního roku. V roce 2019 se zde ještě stihla konat symbolická výstava upomínající na revoluční rok 1989.

Odstranění stavby nebude mít vliv na okolí tak, aby byly překročeny limitní parametry stanovené zvláštními právními předpisy, například zákonem o ochraně zdraví, zákonem o ochraně přírody a krajiny, o ochraně ovzduší a podobně“ stojí ve zveřejněném povolení k demolici.

„Demoliční práce zahájíme koncem týdne, počítáme s datem 20. února,“ sdělil člen představenstva RSJ Lukáš Musil. Jakou podobu bude mít Jiřičné projekt, ale zatím komentovat nechtěl. „Snažíme se vzít v potaz názory odborné i laické veřejnosti a projekt budeme ještě upravovat. Zakončení Revoluční ulice bude vstupní bránou do historického centra,“ uzavřel Musil.

Video
Video se připravuje ...

Socha ženy s fousy, multikulturní problematika, putování uprchlíka do České republiky i hajlující pamětní deska - to vše a mnohem více bylo možnos vidět na výstavě Revoluční 30: 30 let svobody na vlastní kůži.  David Zima

Fotogalerie
19 fotografií