Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krveprolití u Bagdádu: Řezníci z Islámského státu zabili 11 spících vojáků

Autor: ČTK - 
21. ledna 2022
09:39

Ozbrojenci z teroristické skupiny Islámský stát (IS) v kasárnách v horské oblasti zhruba 120 kilometrů severně od Bagdádu v noci na dnešek zabili 11 vojáků, kteří spali. S odkazem na nejmenované irácké bezpečnostní zdroje o tom informuje agentura AP.

K útoku došlo v okrese Azím severně od Bákúby, což je hlavní město irácké provincie Dijála. Okolnosti incidentu jsou zatím poněkud nejasné, podle dvou nejmenovaných bezpečnostních činitelů se bojovníci IS do kasáren vloupali kolem 03:00 místního času (01:00 SEČ) a vojáky zastřelili.

Jde o jeden z nejtragičtějších útoků na irácké vojáky za poslední měsíce. V roce 2014 se teroristům z IS podařilo získat kontrolu nad téměř polovinou Sýrie a skoro třetinou Iráku.

V oblasti, kde žilo skoro osm milionů lidí, příslušníci skupiny řezali hlavy, zotročovali ženy, páchali únosy a mnohá další zvěrstva. V roce 2017 byl IS v Iráku poražen, v sousední Sýrii se tak stalo o dva roky později. V obou zemích ale dál existují menší buňky schopné zorganizovat jednotlivé útoky.

V říjnu loňského roku bojovníci IS ozbrojení samopaly zabili v šíitské vesnici v Dijále 11 civilistů a řadu dalších zranili. Místní činitelé tehdy uvedli, že k útoku došlo poté, co teroristé unesli několik vesničanů, ale nedostali za ně požadované výkupné.

Video  Saddám Husajn stanul 19. října 2005 před soudem za zločiny proti lidskosti.  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi