Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trumpova firma podváděla s hlášeními o majetku kvůli půjčkám a daním, tvrdí vyšetřovatelé

Autor: ČTK - 
19. ledna 2022
20:00

Vyšetřovatelé v americkém státě New York odkryli důkazy o tom, že firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa podávala bankám a daňovým úředníkům nepravdivé a zavádějící informace o hodnotě svých majetků ve snaze získat půjčky a daňové úlevy. V dokumentu předloženém soudu to v úterý večer uvedl úřad newyorské generální prokurátorky Letitie Jamesové. Úřady nicméně podle soudního podání zatím nerozhodly, zda v této souvislosti vznesou žalobu, píše agentura AP.

„Odhalili jsme řadu důkazů, které naznačují, že Donald J. Trump a Trump Organization nepravdivě a podvodně ohodnotili vícero aktiv a zkreslili tyto hodnoty před finančními institucemi kvůli ekonomickým ziskům,“ uvedla Jamesová.

Nové soudní podání je další kapitolou táhlého občanskoprávního vyšetřování jejího úřadu. Ze své povahy nemůže vyústit v trestní stíhání, Jamesová nicméně spolupracuje s trestím řízením manhattanské prokuratury, která už v této souvislosti obvinila dlouholetého finančního šéfa Trumpovy firmy Allena Weisselberga. Trump Organization na úterní vývoj reagovala prohlášením, že vyšetřování je „nepodložené“ a že jediným, kdo mystifikuje veřejnost je Jamesová.

Vyšetřovatelé chtějí vyslechnout Trumpovy potomky

Generální prokuratura soud informuje o stavu vyšetřování ve snaze donutit exprezidenta Trumpa a jeho děti Ivanku a Donalda mladšího, aby přišli zodpovědět otázky vyšetřovatelů. Podle Jamesové je jejich vyslechnutí pro další vývoj klíčové. Právníci bývalého šéfa Bílého domu se mezitím prostřednictvím soudu snaží vyšetřování pohřbít, přičemž tvrdí, že porušuje Trumpova práva, protože na jeho firmu míří čistě z politických důvodů.

Podle AP poskytuje nové prohlášení prokuratury dosud nejpodrobnější obraz o tom, co vyšetřovatelé zjistili. Mimo jiné se v něm píše, že Trump Organization v dokumentech předložených bernímu úřadu IRS zveličila hodnotu darů učiněných v New Yorku a Kalifornii, aby odůvodnila slevu na dani ve výši milionů dolarů.

Na druhé straně pak údajně uměle navyšovala hodnotu majetku Trumpa i celé společnosti ve snaze zajistit si výhodnější půjčky. Činila to podle prokuratury i tak, že do evidence zahrnula dosud nevybudovaný objekt na jednom z držených pozemků nebo uvedla skoro trojnásobnou velikost Trumpova newyorského bytu oproti skutečnosti. Mnohá majetková hlášení prý zapadají do „vzorce s cílem naznačit, že Trumpovo jmění je větší, než jak by se jinak jevilo“.

Video  Trumpismus bez Trumpa, ztrapněná Melania a vlídný dopis Bidenovi: Žantovský o odkazu exprezidenta  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi