Při výkopových pracích na dvorku rodinného domu byl nalezen předmět připomínající munici. Pyrotechnik na místě zjistil, že se jedná o dělostřelecký granát z druhé světové války, granát je asi 100kilogramový. Bylo nutné evakuovat lidi z přilehlých domů a budov, pyrotechnici na místě pracují,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Video
Video se připravuje ...

V Brně byl na dvorku domu nalezen stokilový granát z války. Jiří Nováček

Pyrotechnici nevybuchlou munici v Brně zajistili, z místa ji odvezou k odborné likvidaci. Evakuovaní lidé se před polednem mohli vracet do svých domovů.

Domek, kde se granát našel, obývá mladý pár. „Po ránu to bylo nepříjemné překvapení. Manžel upravuje  zahradu, ihned jsme volali policii. Ještě že se nikomu nic nestalo,“ svěřila se Blesk.cz paní Eva.

„To víte, moc příjemné to nebylo. Nařídili nám opustit domov, člověk netušil, jak dlouho to potrvá,“ svěřil se jeden se sousedů.

Munici stále nachází

Evakuaci kvůli munici zažili v posledních letech například lidé v Ostravě, kde se loni v listopadu našla nevybuchlá letecká puma z 2. světové války. Velká část obvodu Plesná byla tehdy uzavřená několik hodin.

Podobné manévry zažili lidé v Brně v listopadu 2016. V Řípské ulici v městské čtvrti Slatitna objevili dělníci ve výkopu leteckou pumu z druhé světové války. Policie tehdy nařídila evakuaci 200 obyvatel z okolních domů.

Fotogalerie
8 fotografií