Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mongolskému recidivistovi hrozí deset let: Podle žalobce znásilňoval olomoucké bezdomovkyně

Mongolský recidivista u soudu
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
17. ledna 2022
11:18

Před olomouckým krajským soudem v pondělí stanul Namdaldonir N. z Mongolska obžalovaný ze série znásilnění žen z komunity bezdomovců v Olomouci. Poslední útok je z loňského ledna, kdy muž podle policie přepadl spící pár v plechové boudě na odlehlém místě ve městě, nejprve fyzicky napadl muže a poté zaútočil na ženu. Třiačtyřicetiletý cizinec vinu u soudu popřel. Případ je nařízen také na úterý, kvůli výslechu dalších svědků však bude poté odročen, řekl ČTK soudce Martin Lýsek.

Muž podle obžaloby na bezdomovce zaútočil na třídě 17. listopadu v prostoru bývalého hřiště a poté v plechové boudě ve Smetanově ulici za tenisovými kurty. Mongol však u soudu tvrdil, že v těchto místech nikdy nebyl. První dva útoky se odehrály v roce 2020. „Obžalovaný dne 22. ledna 2020 na třídě 17. listopadu ve squatu pod tribunou nejprve oslovil pár bezdomovců ohledně možnosti nákupu alkoholu. Po pár minutách se vrátil a lahví několikrát udeřil muže do hlavy, ženu udeřil pěstí do obličeje, uchopil za kapuci mikiny a odtáhl za tribunu,“ uvedl žalobce. Ženu tam poté znásilnil.

Další útok se odehrál na stejném místě 30. října 2020. I tehdy zaútočil na ženu z komunity bezdomovců, kterou při napadení škrtil a znásilnil. Na pomoc jí šla dvojice mužů, kterou křik ženy probudil. Jeden z nich se snažil násilníka zadržet přivřenou mříží, pachatel ho však bodl ostrým předmětem a utekl, uvedl žalobce. Poslední útok se odehrál loni v lednu v ulici Smetanova, kdy muž údajně přepadl pár spící v plechové boudě za tenisovými kurty. Muže nejprve útočník udeřil několikrát baterkou do hlavy a poté zaútočil na ženu, kterou znásilnil.

Obžalovaný dnes před soudem svou vinu popřel, vinu sváděl na svého známého kvůli jeho podezřelému chování. „Soudíte mě na základě mé historie, já jsem nespáchal v této zemi žádný trestný čin. Mým cílem je založit si rodinu a vést krásný život. Nejsem fyzicky stavěn na to, abych páchal takový trestný čin,“ tvrdil dnes u soudu muž.

Na stopu se podezřelému dostali kriminalisté po posledním útoku. Muže se kriminalistům podařilo dopadnout po rozsáhlém pátrání, pomohly i kamerové záznamy z okolí místa činu. Zadrželi ho o několik dní později v ulicích Olomouce. Vyšetřování přitom kriminalistům komplikovala skutečnost, že se trestná činnost odehrávala v prostředí bezdomovců. Podle vyšetřovatelů měla napadení podobné znaky, a to nejen ve výběru obětí, ale i ve způsobu a intenzitě provedení sexuálně motivovaného napadení. „V průběhu prověřování vyšlo také najevo, že útočník potřeboval ke svému sexuálnímu uspokojení předchozí fyzické násilí,“ uvedli tehdy policisté.

Muže z Mongolska, který byl ve své zemi v minulosti odsouzen za loupeže a znásilnění, kriminalisté obvinili z několika trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti a trestných činů proti zdraví. Od zadržení je ve vazbě, hrozí mu až deset let vězení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání