Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bizarní symbol 90. let mafián Ivan Jonák (†59): Objednal si vraždu vlastní manželky Ludviky

Autor: jel - 
17. ledna 2022
05:00

Mafián a majitel populárního Discolandu Sylvie Ivan Jonák se stal symbolem devadesátých let. V té době se těšil obrovské popularitě a jeho podnik prosperoval. Miloval ženy a liboval si v luxusu i výstředním oblečení. Nakonec skončil ve vězení a přišel o všechno. Objednal si totiž vraždu své manželky Ludviky (†34). Právě její smrti se věnoval druhý díl minisérie České televize Devadesátky. Ivana Jonáka v ní ztvárnil herec Michal Novotný (42).

Ivan Jonák se za minulého režimu živil jako vekslák, popelář a především jako taxikář. V roce 1983 se oženil s Ludvikou Pecharovou. Jeho život zásadně změnila revoluce. „Přišlo mi to jako dobrý muzikál, který nejdřív běžel podle svého scénáře, ale pak se to nějak vymklo,“ popsal sám Jonák ve vlastní knize s názvem Sex, disco, revoluce! Tu napsal ve vězení a vyšla až po jeho smrti v roce 2019.

Po revoluci se Jonákovi podařilo díky kontaktům založit společně s německým společníkem Helmutem Hugerem noční podnik s názvem Discoland Sylvie. Ten byl otevřen v roce 1992 a scházeli se tam nejrůznější významné osobnosti tehdejší doby. V Discolandu hrála taneční hudba, byl tam bar, striptýz a mnoho dalšího.

Jonák se tehdy těšil velké oblibě a okázale dával najevo svůj majetek. Velmi známá se stala například fotografie, která ho zachytila, jak se projíždí v centru Prahy v mercedesu s nahými ženami. Liboval si také ve výstředním oblečení a pořídil si medvěda a krokodýla.

Vražda Ludviky

S manželkou se po několika letech rozešli a Ludvika si otevřela stánek se zeleninou. Její sousedé údajně vůbec netušili, že byla manželkou Jonáka. V dubnu 1994 byla Ludvika zastřelena právě ve svém stánku. Zavraždil ji nájemný vrah Jiří Tokár, kterého najal její mafiánský exmanžel. Důvodem její smrti měl být spor o Discoland Sylvie, který chtěla Ludvika prodat. 

Za to, že si objednal vraždu své manželky si Jonák nakonec odseděl 18 let ve vězení a přišel o všechno. Ke svému činu se nikdy nepřiznal a tvrdil, že jde o spiknutí. Po propuštění v roce 2014 nejprve zamířil na hrob své manželky a pak do Discolandu Sylvie. Snažil se sice obnovit svou někdejší slávu, ale zrovna dvakrát mu to nevyšlo. Svobody si užíval pouhé dva roky. V dubnu roku 2016 zemřel na zdravotní komplikace spojené s cukrovkou.

Jonák v Devadesátkách

Nájemné vraždě Ludviky Jonákové se věnuje také druhý díl minisérie Devadesátky od České televize. Ten zatím slaví úspěch, jeho první díl si v neděli 9. ledna pustilo 1,883 milionu diváků starších patnácti let. Scénář k minisérii napsal bývalý elitní kriminalista Josef Mareš. Seriál se věnuje notoricky známým případům z devadesátých let a ukazuje především práci tehdejší policie, která to v té době neměla vůbec jednoduché. 

Ivana Jonáka v Devadesátkách ztvárnil herec Michal Novotný a sklízí za svůj herecký výkon samou chválu. Pozitivních reakcí se dočkal jak od diváků na internetu, tak od svých přátel. „Chodí mi i esemesky od kamarádů, že Jonák ožil,“ prozradil Novotný Blesku a doplnil, že se domnívá, že obrovskou zásluhu na tom mají také maskéři.

Video  Ivan Jonák: Jak bývalý král kriminálního podsvětí zemřel bez peněz a úplně sám.  - Videohub
Video se připravuje ...

verka1 ( 17. ledna 2022 17:58 )

Litvínov, Kladno, Praha,...všude se vyskytuje mafie 👎

PetPet ( 17. ledna 2022 15:06 )

Poslanec Víťa Jandák mohl hrát pravidelného hosta. Reálného.

padrino ( 17. ledna 2022 13:04 )

Ve vedení Litvínova jsou "mafiáni" z té doby dodnes.Maxa by mohl vyprávět.Jak je příznačné,že hajzla Jonáka hrál zrovna tenhle Novotný.

http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/ce­lebri­ty-ceske-cele­brity/­491832­/opi­ly-tloustik-michal-novotny-ponizoval-prodavacku-kvuli-jeji-vaze-partnerka-se-tomu-smala.html

joldh ( 17. ledna 2022 11:17 )

Je to tak. Bohužel!

snehulak ( 17. ledna 2022 10:29 )

Byly to zajímavé doby. Jonáka odsoudili na 18 let (které si odseděl)za objednání vraždy, což dosvědčili dva romští vrazi, kteří za to dostali 14 a 12let a pustili je po osmi a deseti. Během výslechů jim ale slibovali jen pár roků. Jak to skutečně bylo neví nikdo a nedozvíme se to ani z toho seriálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání