Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vymahače Vrbu (†32) našli rozstříleného v mercedesu: Vražda zůstala nepotrestána!

Autor: jel - 
11. ledna 2022
05:00

Dvaatřicetiletého Jiřího Vrbu někdo zastřelil samopalem v pražské Michli 21. listopadu 1993. Jeho smrt dodnes nebyla objasněna, přestože v roce 2013 přišla nová naděje a vypadalo to, že speciální tým Tempus případ vyřeší, obvinění byli nakonec obžaloby zproštěni. Záhadnou vraždou začíná také nový kriminální seriál České televize, Devadesátky, jehož první díl měl premiéru v neděli 9. ledna. 

Jiří Vrba byl podnikatel a bodyguard, údajně se také živil vymáháním dluhů. Zemřel ve svém mercedesu. Podle vyšetřování byl zastřelen osmnácti ranami ze samopalu škorpion. Kulky zasáhly především horní část těla, trup a hlavu.

Případem se kriminalisté v devadesátých letech zabývali rok a půl, bohužel se jim nepodařilo nalézt dostatek důkazů, aby mohli někoho z vraždy obvinit. Případ byl proto odložen. O dvacet let později, pouhý měsíc předtím, než by došlo k promlčení, to vypadalo, že nakonec bude objasněn.

V roce 2013 se jím zabýval speciální tým Tempus, který obvinil z nájemné vraždy čtyři muže. Prý se jim podařilo najít svědka, který se po letech přestal bát a promluvil. Údajně mělo jít o nájemnou vraždu a muži měli za vraždu Vrby obdržet 100 tisíc korun, od koho, se však zjistit nepodařilo. 

Nicméně trest nakonec nepadl a všichni čtyři obvinění byli zproštěni obžaloby pro nedostatek důkazů. Hlavní svědek Miroslav D. totiž nebyl stoprocentně důvěryhodný - k soudu přišel prý opilý - a další důkazy byly pouze nepřímé. 

Tento případ se objevil v prvním dílu nového seriálu Devadesátky. Scénář k němu napsal bývalý kriminalista Josef Mareš, který si v Devadesátkách dokonce sám zahrál. „Je pro nás důležitý pohled jeho samotného i jeho kolegů – tedy lidí, kteří kauzy prožili,“ uvedl k tomu režisér Peter Bebjak. Šestidílná minisérie se věnuje případům, které jsou obecně velmi známé a v médiích velmi propírané. Sám Mareš uvedl, že v tomto ohledu neukazují nic nového. „My jsme je jen dali dohromady a napsali příběh, jak se tyto případy udály z pohledu samotné policie,“ sdělil bývalý kriminalista s tím, že případy a jejich vyšetřování jsou autentické, ale vedlejší příběhy a životní osudy vyšetřovatelů jsou zcela vymyšlené.

Jimprag ( 9. prosince 2022 19:20 )

Vrba byl všechno, jen ne podnikatel. Jeho smrt byla jen logickým a spravedlivým vyústěním toho, co dělal. Spousta lidí si muselo oddychnout a osobně jsem přesvědčen, že se policajti nepřetrhli, aby to vyšetřili. Tuhle kreatúru fakt v rajónu nechcete...

verka1 ( 15. ledna 2022 18:07 )

Mafiáni byli zavraždění, akorát Jonák zemřel přirozenou smrtí, že by před smrtí někomu neřekl jak to bylo s Vrbou, kdo si tenkrát najal vraha?
Mafie je sebranka, radši od nich utíkat pryč.

oliiiii3 ( 15. ledna 2022 13:06 )

Dobře mu tak, o jednoho hajzla mín

kuniksicht ( 11. ledna 2022 06:21 )

Chtělo by zmenit trestni zakonik..... Zadne promlceni u vrazd.... necht se tihle lidi boji cely zivot, ze se na ne prijde.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání