Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Seriál Devadesátky: Co všechno filmaři změnili a čeho se tvůrce po oživení Discolandu obává

/
  • Seriál Devadesátky sleduje opravdové zločiny.
    9. ledna 2022 ● 19:30

    Česká televize si pro diváky připravila nový kriminální seriál Devadesátky, který jako prequel navazuje na oblíbené Případy 1. oddělení. Specifická atmosféra divokých devadesátých let v České republice zaručuje divákům, že se rozhodně mají na co těšit! V seriálu totiž opět půjde o opravdové zločiny. Nebudou chybět orlické vraždy ani legendární Discoland...

  • 1.

    Co můžeme od seriálu očekávat?

    Seriál nás přivede na začátek 90. let. Svoboda pro všechny přináší strmý nárůst kriminality a policie nemá metodu, čas, ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch…

    Na pražské 1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi nevěří, bezprecedentnímu přísunu vražd ale musí čelit společně. Začíná válka kutilů policie s mantáky zločinu!

    Šestidílná minisérie Devadesátky vypráví skutečné kauzy z doby, kdy se mafiáni smáli policistům do obličeje. Kdy oni mohli všechno a policie jen to, co si vybojovala. Seriál vznikal pod taktovkou tvůrců Případů 1. oddělení.

    „Každý z těch dílů je vlastně malý film, jedná se o projekt, který jsme připravovali opravdu dlouho,“ prozradil programový ředitel ČT Milan Fridrich.

  • 2.

    První epizoda a chobotnice zločinů

    První epizoda se odehrává v roce 1993. Obávaný bodyguard je zastřelen v tiché ulici... Zdá se, že jde o další nájemnou vraždu, kterou musí vyřešit pražské 1. oddělení. Vyřizují si účty vládci podsvětí? Zločinů přibývá, každý týden další mrtví, mafiáni mají pocit, že tahají za delší konec provazu, a nejeden z policistů přemýšlí, jestli nemá přejít na druhou stranu zákona. 

    Zatímco v Případech 1. oddělení řešila policie jeden případ za druhým, v divokých devadesátkách to bylo o poznání složitější. „Ty devadesátky jsou unikátní v tom, že na rozdíl od Případů 1. oddělení, kde co díl, to jeden případ, tak šestidílná minisérie Devadesátky ukazuje práci policistů v rámci nově vznikajícího státu, ale i nově vznikajícího kriminálního prostředí, které tady před revolucí nebylo,“ popsal Blesku Milan Fridrich. „Oni nevyšetřovali jeden případ, oni vyšetřovali chobotnici.“

    Fridrich zároveň připomněl, že o některých případech už vznikly knihy i filmy, Vždy se ale soustředily jen na konkrétní případ a obsáhly tak jen výsek skutečnosti - jako například dvoudílný film Sametoví vrazi o orlických vraždách. Seriál Devadesátky naopak nabízí divákům širší souvislosti. 

  • 3.

    Slavný Discoland opět ožil

    V původním Discolandu se podařilo najít autentické části, které byly v devadesátých letech umístěny na fasádě. Upravený exteriér Discolandu zůstal po dohodě s majiteli i po natočení zachován. Vnitřní prostory jsou však už velmi poničené, pro natáčení interiérů se tak musel najít náhradní prostor.

  • 4.

    Důkladné studium dobových materiálů

    Děj sice vychází ze zkušeností scénáristy a bývalého kriminalisty Josefa Mareše, poctivou přípravu ale nepodcenil ani režisér Peter Bebjak. 

    „Pokud je možnost, vždy si nastuduji dostupné materiály, obrazovou dokumentaci, publicistické relace, které byly na dané téma realizovány, a když to je možné, tak se to snažíme alespoň připodobnit realitě. Ale je to přeci jen dramatická tvorba a při té se s posunem od reality, i když jsou to případy inspirované reálnými postavami a skutky, počítá,“ popsal.

  • 5.

    Mareš před kamerou

    Scénárista Mareš se tentokrát objevil dokonce i před kamerou. „V Devadesátkách si tentokrát i zahrál. Je pro nás důležitý pohled jeho samotného i jeho kolegů – tedy lidí, kteří kauzy prožili,“ uvedl Bebjak. 

  • 6.

    Případy podle skutečnosti

    Samotné případy podle Mareše žádné velké překvapení nejsou. Koneckonců jde o velmi známé kauzy, které mnozí ještě pamatují. „Neukazujeme nic úplně nového. Jedná se o případy skoro třicet let staré, o kterých byly napsány knihy a natočen i film. Tyto případy byly mnohokrát opakovaně dopodrobna rozebírány v tisku, v rozhlase i v televizi. My jsme je jen dali dohromady a napsali příběh, jak se tyto případy udály z pohledu samotné policie,“ řekl Mareš. 

    Opět se tedy jedná o zločiny, které se skutečně staly. „Myslím, že autenticita vyšetřovaných případů je stejná, jako je tomu v Případech. Co je autorská licence, to je určitě chování a vedlejší příběhy jednotlivých detektivů a jejich blízkého okolí. To je vymyšlené. Takže jen doufám, že se nebudou ozývat kolegové, kteří se v tom poznají, že by se takhle nezachovali. Není to dokument, je to hraná tvorba, tak to doufám budou brát. Já to tak beru taky. A jim za to dopředu děkuji,“ uvedl. 

    Případy studoval i herec Vasil Fridrich, který v minisérii hraje mjr. Ivana Pauříka. „Všechny jsou plodem své doby, a všechny tak mají v sobě jistou míru neomalenosti a troufalosti. Je z nich taky cítit naprostá absence úcty k lidské důstojnosti a životu. Nejodpudivější je asi případ orlických vražd, kterými se náš seriál zabývá,“ nechal se slyšet. 

  • 7.

    Osobní zkušenosti

    Že půjde nový seriál ve stopách Případů, to bylo prý jasné už od začátku. „Vzhledem k tomu, že při psaní Případů i Devadesátek vycházím ze svých osobních zkušeností, to jinak ani nešlo. Nemohl jsem si přece vymyslet jiné 1. oddělení než to, na kterém jsem pracoval,“ vysvětlil Mareš. 

  • 8.

    Finger Polívku nestudoval

    V nové minisérii hraje mladší já Bolka Polívky (72) z Případů Martin Finger (51). Ten přitom Polívkovo ztvárnění kpt. Plíška příliš nestudoval. V rozhovoru pro Blesk se svěřil, že viděl asi dva a půl dílu původního seriálu. S Bolkem se ale dobře znají a v minulosti spolu i hráli, a nějakou představu si vytvořil, aby úplně „neustřelil“ vedle. 

    Nad tím, zda roli přijme, se prý herec nemusel vůbec rozmýšlet. „Hned jsem se na to začal těšit, byl jsem poctěn, že něco takovýho budu dělat,“ uvedl s tím, že s Peterem Bebjakem už v minulosti pracoval. 

  • 9.

    Natáčení protáhl covid

    Jako i mnoho jiných projektů, také natáčení Devadesátek poznamenala pandemie covidu-19. Natáčení několik měsíců stálo... Nakonec kvůli pauze zabraly přípravy více než rok. 

  • 10.

    Éru zločinu odstartovala Havlova amnestie

    Co podle Mareše způsobilo divokou atmosféru devadesátek? „K tomuto nárůstu zcela jistě přispěla amnestie Václava Havla, jinak dle mne zcela jistě našeho nejlepšího novodobého prezidenta. Policie, ale vlastně celá naše společnost nebyla na tak masivní amnestii vůbec připravená,“ je přesvědčen.

    „U většiny amnestovaných, ale i u nově se adaptovaných, do té doby skrytých kriminálních živlů zavládlo přesvědčení, že teď je povoleno cokoliv. K tomu přidejte otevření hranic a vstup cizojazyčných zločineckých struktur z bývalého Sovětského svazu, Albánie, Jugoslávie, Číny, Vietnamu, Rumunska, Bulharska… a můžete si odpovědět sám,“ popsal, co stálo za rozmachem zločinu. 

  • 11.

    Galerie

    VIDEO: Případy 1. oddělení: Johnny Depp ztratil mrtvolu!

    Video
    Video se připravuje ...

    Případy 1. oddělení: Johnny Depp ztratil mrtvolu! archiv ČT, trailer Z Pekla, Karolina Hošek

    Fotogalerie
    216 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

AliAlice: Zatím je to jenom nuda !!

(10. 01. 2022 14:33)

boier: Hned v prvním dílu na začátku před autem s mrtvým je pan se psem . Má ultra moderni vodítko, které je na trhu pár let .

(09. 01. 2022 23:48)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy