Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Honosné sídlo českého konzulátu v Detroitu sloužilo ke krácení daní: Teď je na prodej za 100 milionů

Autor: štt - 
18. ledna 2022
05:00

V americkém městě Northville, poblíž Detroitu, je na prodej luxusní dům, který v minulosti sloužil českému konzulátu. Vláda jej před 11 lety získala od podnikatele Thomase Prose. Později se ukázalo, že výhodná nabídka měla svůj háček. Majetný muž chtěl na převodu ušetřit miliony na dani z nemovitosti.

Na pozemku o velikosti 2,4 hektaru se nachází honosná rezidence z přelomu milénia. Kromě pěti ložnic nabízí vlastní kinosál, šestimístnou garáž nebo vířivku. Vše vyvedené z prémiových materiálů: chodby jsou např. obložené leštěným mramorem. Tržní cena je 365 milionů korun, čímž si získala prvenství mezi nabízenými nemovitostmi ve státě Michigan.

Ideální kandidát

V roce 2004 se Thomas Prose, lékař a majitel ponemocniční péče Geral Medicine, stal českým honorárním konzulem pro státy Ohio a Michigan. Dle zástupců české ambasády ve Washingtonu se jednalo o ideálního kandidáta – úspěšný podnikatel s českými kořeny. Brzy se však mělo ukázat, že za úspěchem stojí i jeho trestné jednání.

Po roce bezproblémové spolupráce vyšlo najevo, že město Northville po českém konzulovi vymáhá daň z nemovitosti ve výši zhruba dva miliony korun. Dle pozdějších informací měla být dlužná částka dvakrát vyšší. I když konzulát okamžitě byznysmena propustil, skandál na sebe nenechal dlouho čekat.

„Ministerstvo zahraničních věcí ukončilo spolupráci s honorárním konzulem ČR v Detroitu, panem Thomasem Prosem. Jeho nevyjasněné daňové otázky poškozují dobré jméno České republiky v zahraničí,“ řekl tehdy Právu mluvčí MZV Martin Krpač.

Soudní spor

Prose se nechtěl k nekalé praktice přiznat. Svoji vilu v koloniálním stylu měl na českou vládu převést za symbolickou jednu korunu, čímž se z právního hlediska stala diplomatickým objektem, na který se dle Vídeňské konvence nevztahují daně z nemovitosti, informoval server E15.

Radnice však upozornila, že smlouva zaniká s vypršením Proseova pětiletého mandátu, čímž se na nemovitost žádné z výhod nevztahují. Ministerstvo zahraničí navíc odmítlo, že by k jakémukoliv převodu, kdy došlo. Po soudním vymáhání Prose na podzim 2005 svůj dluh uhradil.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi