Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko objedná 50 tisíc balení léku na omikron od Pfizeru. A remdesivir slaví návrat

Autor: ČTK, for - 
7. ledna 2022
21:00

Léku na covid-19 paxlovid od firmy Pfizer objedná Česko 50 tisíc balení. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes novinářům řekl, že dokončil jednání s výrobcem a má za vládu zmocnění smlouvu podepsat. Podle neformálního příslibu by Česko mělo pak do 30 dní dostat první dodávku, čtvrtinu z celkového počtu v prvním čtvrtletí. Původně Válek hovořil o objednávce 100 tisíc dávek za téměř dvě miliardy korun.

„Dneska jsme vyřešili způsob distribuce toho léku, dali jsme firmě Pfizer parametry a teď čekáme, až dostanu z New Yorku smlouvu. Ve chvíli, kdy ji budu mít, tak mám právo ji za vládu podepsat,“ uvedl.

Právě na protivirových lécích bude podle odborníků zejména založena léčba pacientů, kteří se nakazí variantou omikron. U ní totiž jako prevence před vážným průběhem nefungují v současné době dostupné monoklonální protilátky, ale musí se vyvinout jiné. Kromě paxlovidu už je v Česku také lék molnupiravir od firmy Merck, kterého vláda zřejmě nakoupí ještě víc.

Předseda České společnosti infekčního lékařství Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý uvedl, že bylo schváleno také nové využití remdesiviru u ambulantních pacientů podobně jako monoklonálních protilátek formou tří infuzí. Remdesivir podle něho vykazuje až 85procentní účinnost i na omikron. Nejtypičtější léčbou pacientů v nemocnicích je podávání kyslíku, užívají také léky proti srážlivosti krve a tlumící bouřlivou imunitní reakci, kterou koronavirus vyvolává.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

slafa ( 8. ledna 2022 03:02 )

Dizinformace Jako self organizing nano structure v ockovani Pfizeru se stava skutecnosti o ktere odbornici mluvili uz pred virusem jak ovladat lidstvo a zmensit popu­laci­.https­://www­.bit­chute­.com/v­ideo/0­JN6x9e­R5G7X/

Hana Mareckova ( 7. ledna 2022 23:46 )

Gratulace.....lecba pro ovce!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa