Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hovorům s nabídkou produktů odzvonilo. Kde si stěžovat, když marketér stejně zavolá?

Autor: amb - 
26. ledna 2022
05:15

Telefonním nabídkám neúnavných marketérů je konec, křídla jim přistřihla novela zákona o telefonických komunikacích. Ta vstoupila v platnost 1. ledna 2022 a přinesla spoustu dalších výhod, například možnost posílat tísňové SMS. Nově už budou přehlednější také smlouvy od poskytovatelů internetu.

Otravným marketingovým nabídkám po telefonu konečně odzvonilo. Jestliže k marketingovým nabídkám vyloženě předem nedáte svůj souhlas jako u marketingových e-mailů, měly by se vám telefonní nabídky vyhnout obloukem. Předtím takové hovory naopak nedostávali jen ti, kteří je odmítli. Tato novinka ztíží škodnou aktivitu také podvodníkům. Když teď někdo dostane nevyžádaný marketingový telefonát, situaci může řešit.

„Pokud někdo zavolá bez předchozího souhlasu za účelem marketingu i po této lhůtě, je možno se obrátit na Český telekomunikační úřad, případně i na Úřad pro ochranu osobních údajů. Do stížnosti je dobré uvést co nejvíce informací o telefonátu. Příslušný úřad pak může po prokázání přestupku udělit společnosti sankci,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Českého statistického úřadu Tereza Meravá.

Zákon zároveň negativně ovlivnil marketingové agentury zabývající se telemarketingem. „Marketéři se na nás spíše obraceli s prosbou o výklad konkrétních situací v praxi, proto jsme vydali výkladové stanovisko, které tyto situace jednoznačně objasnilo,“ dodala Meravá. „Určitě to na nás mělo negativní dopad. Situaci řešíme s právníkem,“ potvrdila personalistka marketingové agentury FORMICA Group Denisa Skalická.

Jste v tísnivé situaci a nemůžete mluvit? Místo volání už stačí poslat jen SMS

Ne vždy si člověk může pomoc přivolat, v těžké situaci už je proto možné kromě tísňového volání komunikovat i přes SMS. Tu stačí zaslat na běžná čísla pro rizikové situace: 112, 150 a 155. Podobně to bude fungovat i naopak, lidé budou moci dostávat bezplatné varování před nebezpečnými událostmi formou SMS.

Nový zákon o operátorech kromě toho přináší finanční úlevu zdravotně postiženým osobám. Časem bude to samé platit i pro uživatele s nižšími příjmy, dostanou slevu na volání a užívání internetu. Chudšími zákazníky se rozumí všichni, kteří mají ohodnocení ve výšce 2,15násobku životního minima (tedy ne více než 8 299 Kč), případně ti, u kterých tvoří 2,15násobek životního minima celkový příjem domácnosti.

„Zatím mají nárok na cenové zvýhodnění 200 Kč podle platného rozhodnutí osoby se zdravotním postižením. ČTÚ dle zákona provede přezkum a na základě jeho výsledků by mělo následovat uložení povinnosti poskytovat toto zvýhodnění kromě zdravotně postižených nově i osobám s nízkými příjmy. Prokázání nároku na slevu nebude v tomto novém případě obtížné. Zneužití či podvody nelze nikdy vyloučit, ale osoba, která by uvedla nepravdivé informace, se vystavuje riziku postihu,“ řekla Meravá za Český telekomunikační úřad.

Novelu schválili poslanci už na podzim minulého roku. Původní návrh přitom neprošel Senátem, nelíbil se právě bod o marketingových hovorech. Rozhodnutí proběhlo na základě Evropské unie a Evropského kodexu pro elektronickou komunikaci a přineslo českému spotřebiteli hodně pozitivních změn, a to také v rámci internetu. Lidé ke smlouvě nově dostanou i shrnutí s nejdůležitějšími body pro lepší přehled.

„Zmínit lze například snazší změnu poskytovatele internetu, kdy - podobně jako u přenosu čísla - naprostou většinu nutných kroků zajistí stávající a nový poskytovatel. Užitečná pro běžného zákazníka bude jistě i povinnost poskytovatele ještě před uzavřením smlouvy zákazníkovi bezplatně poskytnout shrnutí smlouvy se všemi důležitými údaji, které zahrnují například cenu za službu, délku trvání smlouvy, podmínky pro zánik smlouvy, kontaktní údaje pro reklamace a podobně,“ vysvětlila Meravá pro Blesk Zprávy.

Video  Denně ho používáme, komunikujeme a pracujeme. Máme na mobilním telefonu závislost?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi