Nová ambulance v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše bude fungovat jako standardní zdravotnické zařízení, tedy bude spolupracovat se zdravotními pojišťovnami. Ošetřovat ale bude i pacienty, kteří pojištění nemají, to znamená, že je třeba zajistit dodatečné financování.

Peníze z EU už nebudou

Pro tento typ ordinací má ministerstvo zdravotnictví speciální projekt, který je financován z  evropských zdrojů, projekt ale letos skončí a nyní není jasné, kde potřebné finance sehnat. „Provoz hradíme z projektu ministerstva zdravotnictví, který je financován Evropskou unií, další peníze získáváme z darů, které přichází na účet Armády spásy. Jak bude financování zajištěno po skončení evropských dotací, v současné době řešíme s ministerstvem zdravotnictví,“ řekl ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Vše bude zdarma

V praxi je zapojení lidí bez domova do existujícího systému zdravotní péče problematické, časté jsou problémy s přijetím takového pacienta v běžných lékařských zařízeních, ať už z důvodu odmítání ošetření na straně pacienta nebo lékaře kvůli k absenci dokladů, osobní hygieně a komplikacím se zdravotním pojištěním.

Nová ordinace bude otevřena 3 dny v týdnu a nabízet bude služby praktického lékaře. „Lékař bude docházet vždy v pondělí, ve středu a v pátek. V ordinaci bude společně se sestrou, ta ale bude k dispozici i ostatní dny v týdnu. Předpokládáme, že bychom mohli zvládnout denně ošetřit až dvacet pacientů,“ nastínila fungování ordinace praktická lékařka Andrea Pekárková, která bude v nové ordinaci působit.

Pekárková také zdůraznila, že ordinace bude zdarma poskytovat služby, které jsou jinde zpoplatněné. „Tito lidé se často dostávají do začarovaného kruhu, protože nemají finance na to, aby si u lékaře nechali vystavit výpis z dokumentace, absolvovali vstupní prohlídku do zaměstnání nebo si nechali zhotovit zdravotní průkaz, kvůli tomu pak nemohou do zaměstnání, a tak pořád dokola. Tyto služby budeme u nás nabízet zdarma,“ uzavírá Pekárková.

V Praze provozuje ordinaci, kde pečují o lidi bez domova, rovněž organizace Naděje. Ambulance je od roku 2006 v ulici U Bulhara pod pražskou magistrálou a je součástí nízkoprahového centra pro lidi bez domova. Ordinaci praktického lékaře, gynekologa a dentisty denně navštíví asi 25 lidí

Fotogalerie
13 fotografií