Hned dvě základní školy na Praze 4, ZŠ Jižní IV a ŽŠ Filozofická, se zapojily do nového projektu, v rámci kterého školy získají meteostanice a senzory kvality ovzduší. Cílem je žákům ukázat, jaké ovzduší dýchají, co je příčinou jeho znečištění a jak tomu lze předcházet. Zkrátka místo nudných hodin plných jednostranného výkladu jsou děti zapojené do samotného měření, což podle ředitelů obou škol je více než prospěšné.

„Propojení reálného života a učení je nejlepší způsob smysluplné výuky. Navíc zde hovoříme o přenesení zájmu o životní prostředí ze školního prostředí na rodičovskou veřejnost prostřednictvím jejich dětí, což je podle našeho názoru velmi podstatný detail,” sdělil Daniel Kaiser, ředitel ZŠ Jižní IV. 

Praktická výuka

Meteostanice byly na obou školách do provozu uvedeny 17. prosince, od té doby jsou hodiny přírodopisu a fyziky o něco zajímavější. „V rámci hodin se žáci dozvědí, jak celý systém funguje a k čemu vůbec monitoring prachových částic může sloužit. Dále dětem vysvětlujeme, co jednotlivé částice mohou způsobovat a jaké jsou možnosti při jejich eliminaci,“ vysvětluje Lukáš Musil, spoluzakladatel společnosti Agdata City, která školám meteostanice poskytla. Kromě prachových částic stanice sleduje i stav oxidu dusitého a oxidu uhelnatého.

Meteostanice zaznamenává výsledky každé tři minuty a už po pár dnech měření mohou školy jednoznačně říct, že se kvalita ovzduší v jejich okolí značně liší. „První měření ukázala, že u ZŠ Filozofická je v ovzduší prachových částic výrazně více než ve škole Jižní IV. Oxidu dusičného se také naměřilo více u Filozofické,“ říká Musil. Přitom by se daly očekávat výsledky přesně opačné. ZŠ Jižní IV stojí mnohem blíže Spořilovské spojky, proto se očekávalo, že výsledku tu budou horší. „Proč jsme naměřili takovéto výsledky, zatím nemůžeme přesně říct, je třeba, aby měření probíhala alespoň tři měsíce, pak můžeme vyvodit nějaký závěr,“ doplňuje Musil.

Prachové částice jsou nebezpečné

I kvůli pandemii se neustále zvyšuje počet osob, které trpí respiračními obtížemi, mnoho lidí po prodělání covidu je také citlivých na sníženou kvalitu vzduchu. „Naše senzory dokážou zachytit i prachové částice PM1 (maximální velikost pevné částice je 2,5 mikronu – PM2,5), které mohou být velice nebezpečné a ve větších koncentracích mohou způsobit i smrt,“ uzavírá Musil.

Fotogalerie
4 fotografie